Αρχική Χριστουγεννιάτικος Οδηγός Τα πιο δημοφιλή φυτά των Χριστουγέννων και πώς θα τα διατηρήσετε

Τα πιο δημοφιλή φυτά των Χριστουγέννων και πώς θα τα διατηρήσετε

newego_LARGE_t_821_105877136Είτε θέλετε να προσφέρετε ένα δώρο σε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο, είτε θέλετε να στολίσετε το σπίτι σας, τα λουλούδια αποτελούν πάντοτε μια ασφαλή και όμορφη επιλογή!

Ιδιαίτερα τα άνθη των Χριστουγέννων επιτρέπουν πολλές εναλλακτικές ιδέες διακόσμησης, μεταφέροντας στο σπίτι την εορταστική ατμόσφαιρα των ημερών!

Διαβάστε ποια είναι τα πιο δημοφιλή από αυτά καθώς και μερικές χρήσιμες συμβουλές για τη συντήρηση και τη φροντίδα τους:

kyklamina_kosmimata

Κυκλάμινο

Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λουλούδια που χαρίζονται την περίοδο των Χριστουγέννων. Ανθίζουν από το Νοέμβριο έως τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ στη φύση η ανθοφορία αρχίζει από το Σεπτέμβριο και διαρκεί περίπου μέχρι το Δεκέμβριο. Μισούν τη ζέστη κι έχουν ανάγκη από υγρασία. Αυτός είναι κυρίως ο λόγος για τον οποίο δεν αντέχουν πολύ μέσα στα σπίτια μας. Τοποθετήστε τα σε δροσερό, φωτεινό σημείο και μακριά από τις ακτίνες του ήλιου.

Ο καλύτερος τρόπος για να ποτίζετε τα κυκλάμινα είναι να βυθίζετε τη γλάστρα μέσα σε μία λεκάνη ή ένα κουβά με νερό που θα πρέπει να έχει περίπου τη θερμοκρασία του χώρου. Αφήστε τη γλάστρα να απορροφήσει όσο νερό χρειάζεται, 10-15 λεπτά είναι αρκετά, και όταν δείτε το χώμα στην επιφάνεια να υγραίνεται, βγάλτε τη γλάστρα από το νερό. Αδειάστε το νερό που τυχόν λιμνάζει στο πιατάκι της γλάστρας γιατί οι ρίζες των κυκλάμινων σαπίζουν εύκολα.

alexandrinos1-thumb-large

Αλεξανδρινό ή Ποϊνσέτια

Το αλεξανδρινό ή αστέρι της Βηθλεέμ ή ποϊνσέτια είναι το δημοφιλέστερο φυτό την περίοδο των Χριστουγέννων. Μέσα στο σπίτι τοποθετούμε τη γλάστρα με το αλεξανδρινό σε φωτεινό περιβάλλον με θερμοκρασία 15-16 °C. Προσέχουμε να είναι μακριά από πηγές θερμότητας, όπως καλοριφέρ και τζάκι, για να διατηρηθούν για πολλές μέρες τα κόκκινα φύλλα του.

Χρειάζεται συχνό πότισμα κατά την εποχή της ανάπτυξης και της ανθοφορίας του. Γενικά, πρέπει να διατηρείτε συνεχώς υγρό το χώμα. Πρέπει να προσέξετε όμως τη συχνότητα του ποτίσματος μετά την ανθοφορία. Περιοριστείτε μόνο σε μια φορά την εβδομάδα. Φροντίστε πάντα να αδειάζετε το νερό που λιμνάζει στο πιατάκι της γλάστρας για να μην σαπίζουν οι ρίζες του φυτού. Καθώς ο καιρός ζεσταίνει, μπορούμε να βγάλουμε τη γλάστρα έξω, σε θέση προστατευμένη από τον καυτό ήλιο και τον αέρα.

Mistletoe-0243

Γκι ή Ιξός

Από πολλούς συγχέεται με το Ίλεξ, αλλά δεν είναι το ίδιο φυτό. Το γκι έχει φύλλα που αναπτύσσονται σε ζευγαρωτά ζεύγη και καρπούς κιτρινοπράσινους. Μπορεί να φτάσει το μέγεθος μέτριου θάμνου. Ανθίζει τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και βρίσκεται σε αρκετά μέρη της χώρας μας ως παράσιτο πάνω σε διάφορα δένδρα και ιδιαίτερα στα έλατα.

Ρωμαϊκές πηγές αναφέρουν ότι οι παραδόσεις με το φιλί κάτω από το γκι προέρχονται από το Ρωμαϊκό εορτασμό της Saturnalia, επίσης ότι ο ιξός χρησιμοποιούταν από τους Κέλτες σε κάποιο είδος τελετουργίας για τη γονιμότητα ή τη γοητεία, κάνοντας τη συνήθεια του φιλιού κάτω από αυτό ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Σε μερικές περιοχές της Αγγλίας, το γκι των Χριστουγέννων καιγόταν τη δωδέκατη νύχτα, μην τυχόν και όλα τα αγόρια και κορίτσια που φιλήθηκαν κάτω από αυτό μείνουν ανύπαντρα. Στις μέρες μας, ο ιξός (γκι) συνήθως χρησιμοποιείται σαν χριστουγεννιάτικη διακόσμηση.

ilex_aquifolium_handsworth_new_silver_I11988P94834

Ίλεξ ή Αρκουδοπούρναρο 

Είναι δίοικο φυτό, δηλαδή το θηλυκό χρειάζεται και το «ζευγάρι» του για να γονιμοποιηθεί και να παράγει αυτές τις κατακόκκινες σφαιρίτσες, τις τόσο πολύτιμες για τη γιορτινή ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων. Ανθίζει την άνοιξη και από το τέλος του καλοκαιριού έχουν σχηματιστεί οι πράσινοι καρποί του, που γίνονται σιγά σιγά κόκκινοι. Είναι ανθεκτικό φυτό στο κρύο και το χιόνι.

Απαιτεί καλά στραγγιζόμενο έδαφος και -εάν είναι δυνατόν- όξινο περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι εάν το φυτέψετε σε καστανόχωμα ειδικό για οξύφυλλα, θα έχει καλύτερη ανάπτυξη. Είναι αειθαλές φυτό και τα φύλλα του έχουν χρώμα σκούρο πράσινο γυαλιστερό και σχήμα οβάλ και οδοντωτό. Υπάρχει και κιτρινοπράσινη ποικιλία, πολύ πιο φωτεινή, η ονομαζόμενη «πανασέ». Έχει ελεύθερο σχήμα προς κωνικό και συμπαγή μορφή, η οποία με λίγα ψαλιδίσματα και λόγω της αργής του ανάπτυξης, μπορεί να δώσει το σχήμα της πυραμίδας ή της σφαίρας.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.