- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Τα πρώτα στοιχεία για το θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη – Βαρύ πένθος στο χωριό του

«Έχει βαθύ κόψιμο στον δεξί καρπό από μαχαίρι. Από αναφορές της οικογένειας γνωρίζουμε ότι ήταν αριστερόχειρας. Το τραύμα συνάδει με την εκτίμηση της αυτοχειρίας. Απομένει η εξερεύνηση του μαχαιριού για να διαπιστωθεί αν υπάρχει DNA και αποτυπώματα, που δεν ανήκουν στον Βαγγέλη Γιακουμάκη» επισημαίνουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κάτι που επιβεβαιώνει και ο ιατροδικαστής κ. Θεόδωρος Βουγιουκλάκης.

Τα 5 στοιχεία της ταυτοποίησης

Τα πέντε στοιχεία που οδήγησαν τους αστυνομικούς στην εκτίμηση πως το νεκρό σώμα ανήκει στον άτυχο σπουδαστή, ήταν τα ρούχα, τα οποία είναι ίδια με αυτά που φορούσε την ημέρα της εξαφάνισης, τα κλειδιά της εστίας που είχε πάνω του, ο σωματότυπος, η εκτίμηση της ηλικίας και τα στοιχεία της οδοντοστοιχίας, τα οποία είχαν δώσει μέλη της οικογένειας και οδοντίατρος.

Ο ιατροδικαστής και οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι η σορός δεν έχει μεταφερθεί εκεί, αλλά ήταν το σημείο που άφησε την τελευταία του πνοή, με όποιο τρόπο και αν έγινε αυτό, δηλαδή αυτοχειρία ή εγκληματική ενέργεια, που θα διαπιστωθεί με σχετική σαφήνεια μετά τη νεκροτομή.

Ιχνη από δαγκώματα άγριων ζώων

Το συγκεκριμένο σημείο είχε ερευνηθεί τουλάχιστον δύο φορές αυτές τις 37 ημέρες εξαφάνισης, χωρίς κάποιος αστυνομικός ή πυροσβέστης να εντοπίσει το πτώμα, καθώς ήταν δύσκολα προσβάσιμο με χαμηλή βλάστηση από βάτα και βαλτώδες έδαφος, αλλά και επειδή στο σημείο εδώ και μέρες λίμναζαν νερά από τις συνεχείς βροχοπτώσεις. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν ότι ήταν δύσκολος έως αδύνατος ο εντοπισμός του από άνθρωπο, ενώ και τα εκπαιδευμένα σκυλιά, που είχαν ερευνήσει εκεί αποδείχθηκαν «ανεκπαίδευτα» στον εντοπισμό ανθρώπων, παρότι το σώμα του Βαγγέλη έχει φανερά ίχνη από δαγκώματα άγριων ζώων. Επισημαίνεται όμως πως το σώμα του άτυχου σπουδαστή, εντοπίστηκε από ένα ζευγάρι, το αυτοκίνητο του οποίου κόλλησε στις λάσπες, και ο άνδρας προσπαθούσε να βρει ένα ξύλο μέσα στα βάτα προκειμένου να μπορέσει να θέσει σε κίνηση το όχημά του.

Σε εξέλιξη η νεκροτομή

Ο καθηγητής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας κ. Θεόδωρος Βουγιουκλάκης μαζί με τεχνικό σύμβουλο της οικογένειας αυτή την ώρα προβαίνουν στην νεκροτομή του σώματος του σπουδαστή, η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον τρεις ώρες. Παράλληλα έχουν ληφθεί δείγματα σπλάχνων για να γίνουν άμεσα τοξικολογικές εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ενδεχόμενα νάρκωσης ή δηλητηρίασης.

Από την πρώτη αυτοψία δεν μπορούσε να είναι 100% βέβαιος για τα αίτια θανάτου, εξαιτίας των τοπογραφικών χαρακτηριστικών του σημείου που βρέθηκε, λόγω βλάστησης και βαλτώδους περιβάλλοντος.

Τα κοψίματα στον καρπό του δεξιού χεριού

Ωστόσο από την μακροσκοπική εξέταση, προκύπτουν συμπεράσματα που οδηγούν περισσότερο στο ενδεχόμενο της αυτοκτονίας, καθώς «από τα μέχρι στιγμής ευρήματα εντοπίζονται σοβαρές ενδείξεις αυτοχειρίας» επισημαίνει ο κ. Βουγιουκλάκης στους αστυνομικούς που χειρίζονται τη σοβαρή υπόθεση. Το θύμα, σύμφωνα με τις αναφορές του ιατροδικαστή, έχει εκχυμώσεις σε όλο του το κορμί, που πιθανότατα προέρχονται από δαγκώματα ζώων, «έχει όμως και κοψίματα που προέρχονται, ίσως από το μαχαίρι που βρέθηκε δίπλα του, στον καρπό του δεξιού του χεριού. Πιθανόν έχει κόψει τις φλέβες του» συμπληρώνει ο κ. Βουγιουκλάκης, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ..

Σημειώνεται πως στο σημείο που βρέθηκε ο Βαγγέλη, έχουν φθάσει κλιμάκια αξιωματικών από τις αρμόδιες υπηρεσίες Αθήνας και Θεσσαλονίκης και συνεργείο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, οι οποίοι για τουλάχιστον δύο ημέρες θα ερευνήσουν την περιοχή για τον εντοπισμό αντικειμένων, δειγμάτων αίματος και εντυπωμάτων παπουτσιών.

Βαρύ πένθος στους Αρμένους του Ρεθύμνου

Στο χωριό Αρμένοι στο Ρέθυμνο της Κρήτης, τόπο καταγωγής του 20χρονου φοιτητή, είναι συγκλονισμένοι από το πρωί της Κυριακής.

«Όλο το χωριό έχει βυθιστεί στο πένθος με αυτό το τραγικό φινάλε. Όλοι περιμέναμε ότι θα υπάρχει μία καλύτερη κατάληξη κι ότι θα βρισκόταν ο Βαγγέλης ζωντανός, δυστυχώς είχαμε έναν τραγικό επίλογο» δήλωσε κάτοικος του χωριού στο cretapost.

Πρόσθεσε πως «υπάρχουν πολλές ευθύνες και πρέπει ν’ αποδοθούν. Έχουν ακουστεί πολλά τον τελευταίο καιρό και η Πολιτεία πρέπει να ξεκινήσει μία έρευνα σε βάθος, ειδικά μέσα στη Σχολή» εκτιμώντας παράλληλα: «Εγώ θεωρώ ότι δεν ήταν μόνο ο Βαγγέλης που είχε υποστεί όλα αυτά αλλά υπάρχουν κι άλλα παιδιά. Τώρα είναι η ώρα να ανοίξουν τα στόματα».

«Ο Βαγγέλης ήταν από τα καλύτερα παιδιά που υπάρχουν. Όλοι έχουμε στεναχωρηθεί πολύ. Όχι μόνο εδώ στο χωριό και στην Κρήτη αλλά φανταστείτε ότι και στην Γερμανία που πήγα κάποιες ημέρες οι Έλληνες συζητούσαν συνέχεια γι’ αυτήν την υπόθεση», επεσήμανε άλλος συγχωριανός του 20χρονου φοιτητή.

«Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά που πρέπει ν’ απαντηθούν από τον ιατροδικαστή και την αστυνομία. Η οικογένεια έχει ορίσει έναν ιατροδικαστή και περιμένουμε να δούμε», αναφέρει κάτοικος του χωριού σημειώνοντας ότι «υπάρχουν πολλές ευθύνες. Κάποιοι φταίνε και πρέπει να λογοδοτήσουν. Σίγουρα αποδείχθηκε ότι υπήρξε κάποια πίεση από άτομα στον Βαγγέλη κι αυτό δεν μπορεί να μείνει έτσι» υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ο Βαγγέλης ήταν ένα παιδί που δεν μπορούσε να προκαλέσει κανένα κακό.