Τα Σαββατοκύριακα, τα παιδιά παίζουν και διασκεδάζουν στα Χριστουγεννιάτικα εργαστήρια του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Μέσα από τα χριστουγεννιάτικα εικαστικά, μουσικά και βιωματικά εργαστήρια του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, τα παιδιά παίζουν, διασκεδάζουν και μαθαίνουν παραδοσιακά κάλαντα των Χριστουγέννων!

Παραμυθοσάββατα

Βιωματικό εργαστήρι για παιδιά από 2-5 ετών

Κάθε Σάββατο στις 12:00

Επιχείρηση Χριστούγεννα

Ημερομηνία: Όλα τα Σάββατα του Δεκέμβρη στις 12:00

Διοργάνωση: Άγιος Βασίλης από την Καισαρεία

Βοηθοί: Τα ξωτικά του μουσείου (Παιδιά ηλικίας 2-6 ετών)

Κωδικό όνομα: Ho ho ho

Περιμένοντας με ανυπομονησία τα Χριστούγεννα, την αγαπημένη γιορτή όλων των μικρών και μεγάλων παιδιών, από αρχές Δεκεμβρίου ξεκινάμε να μετράμε αντίστροφα τον χρόνο. Μέσα από Χριστουγεννιάτικα εργαστήρια με τραγούδια, παιχνίδια, αφήγηση παραμυθιών και πολλές κατασκευές, τα παιδιά θα διασκεδάσουν, θα δημιουργήσουν και θα νοιώσουν τη μαγεία των γιορτών.

Το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

Σάββατο 10/12, 12:00 Ένας πιγκουίνος… όχι και τόσο τέλειος, της Γιολάντας Τσορώνη –Γεωργιάδη.

Ελάτε να γνωρίσουμε τον ατακτούλη πιγκουίνο Οδυσσέα! Ένα μαγικό ταξίδι στη χώρα των πιγκουίνων με χορό και κατασκευές.

Σάββατο 17/12, 12:00 Κάθε μέρα Χριστούγεννα.

Ο μικρός Μαξ φέτος θα ζητήσει από τον Άγιο Βασίλη να είναι κάθε μέρα Χριστούγεννα. Όταν η ευχή του γίνει πραγματικότητα καταλαβαίνει πως τα πράγματα δεν ήταν όπως τα είχε φανταστεί…

Ένα εργαστήρι με διασκεδαστικές χριστουγεννιάτικες κατασκευές.

Σάββατο 24/12, 12:00 Τα Χριστούγεννα του λύκου Ζαχαρία.

Ο αξιολάτρευτος λύκος Ζαχαρίας δεν αγαπάει και πολύ τα Χριστούγεννα. Ευτυχώς όμως οι φίλοι του που τον αγαπάνε θα τον βοηθήσουν να μπει στο γιορτινό κλίμα.

Ένα εργαστήρι με διασκεδαστικές χριστουγεννιάτικες κατασκευές.

Σάββατο 31/12, 12:00 Μπουναμάδες με μπελάδες, της Γιολάντας Τσορώνη-Γεωργιάδη.

Ο μικρός μας φίλος χάρης εύχεται να ήταν ο γιός του Άγιου Βασίλη για να είναι όλα τα παιχνίδια δικά του. Τι συμβαίνει ξαφνικά όταν πραγματοποιείται η ευχή του;

Ένα εργαστήρι με πρωτοχρονιάτικες κατασκευές.

Κόστος Συμμετοχής 50€ ο κύκλος 5 εργαστηρίων, 12€ μεμονωμένα εργαστήρια

Έκπτωση 10% για αδέρφια.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες (10 παιδιά)

Πληροφορίες – Κρατήσεις: info@ekedisy.gr 210 3250341

Στην τιμή των εργαστηρίων συμπεριλαμβάνονται τα υλικά και η είσοδος στο Μουσείο

Σχεδιασμός-εμψύχωση: Αναστασία Ιορδάνη-Ελένη Αντωνοπούλου

19d0a165-a5a9-44a0-9cee-0129264e88c8

Γλυπτική με πηλό

Βιωματικό εικαστικό εργαστήριο για παιδιά 4-7 ετών

Σάββατο 17:00 – 18:00

Τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να ανακαλύψουν την τέχνη της Γλυπτικής με πηλό. Κατασκευές τρισδιάστατων αντικειμένων με το αγαπημένο υλικό των παιδιών και φαντασία. Σαλιγκάρια, λουλούδια, πεταλούδες, βαζάκια, πίνακας, κορνίζες και πολλές ακόμα ιδέες θα πάρουν σχήμα, μορφή και θα μετατραπούν σε μοναδικά έργα τέχνης-μικρό-γλυπτά. Τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να ανακαλύψουν την τέχνη της Γλυπτικής με πηλό. Κατασκευές τρισδιάστατων αντικειμένων με το αγαπημένο υλικό των παιδιών και φαντασία. Σαλιγκάρια, λουλούδια, πεταλούδες, βαζάκια, πίνακας, κορνίζες και πολλές ακόμα ιδέες θα πάρουν σχήμα, μορφή και θα μετατραπούν σε μοναδικά έργα τέχνης-μικρό-γλυπτά.

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου: ‘Χριστουγεννιάτικη σύνθεση με πηλό, ανακυκλώσιμα υλικά και φαντασία’

Τα παιδιά δημιουργούν με πηλό και άλλα υλικά αντικείμενα της φαντασίας τους, καθώς και σχέδια από καλούπια και τα ενσωματώνουν σε μια τρισδιάστατη σύνθεση .

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου: ‘Χριστουγεννιάτικα στολίδια με πηλό και χοντρό αλάτι’

Πληροφορίες – Κρατήσεις:

Τ: 2103250341
Ε: info@ekedisy.gr

Κόστος Συμμετοχής: 12€

Έκπτωση 10% για αδέρφια

Οι θέσεις είναι περιορισμένες (15 παιδιά)

Στην τιμή των εργαστηρίων συμπεριλαμβάνονται τα υλικά και η είσοδος στο Μουσείο

Διάρκεια 60 λεπτά

9d3782d4-cf89-44e0-a0ac-7ca070de89ab

Μαγικά Πειράματα

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Φυσικών Επιστημών

για παιδιά 5 έως 8 ετών

Στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα τα παιδιά εισάγονται στη μαγεία των φυσικών επιστημών και μαθαίνουν διασκεδάζοντας. Τι είναι το φως, γιατί πατάμε στη γη και δεν πετάμε, πως μεγαλώνουν τα φυτά, πότε είναι μέρα και πότε νύχτα, τι υπάρχει πέρα από τον ουρανό, είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο εργαστήριο αυτό. Η προσέγγιση όλων των θεμάτων γίνεται με ευαισθησία, με μέσα και τεχνικές, οικείες προς το παιδί και τις αυξημένες ανάγκες του (χρήση εκπαιδευτικού δράματος, χρήση νέων τεχνολογιών, θεατρικό παιχνίδι, κ.λπ). Οι Φυσικές Επιστήμες, εμπλέκουν ενεργά το παιδί σε διαδικασίες επιστημονικής μεθόδου (παρατήρηση, ταξινόμηση, πείραμα, μοντελοποίηση, κ.λπ), βοηθώντας το να ξεπεράσει τα γνωστικά εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η παιδική σκέψη σε θέματα των Φυσικών Επιστημών.

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 11:00

Τα ζαχαρωτά του Άγιου Βασίλη διαλύονται!

Πως επιδρούν τα διάφορα διαλύματα πάνω στα χριστουγεννιάτικα ζαχαρωτά; Τι προκαλεί το λιώσιμο της ζάχαρης; Είστε έτοιμοι για το πιο γλυκό εργαστήριο της χρονιάς που τελειώνει; Σας περιμένουμε στο Μουσείο με τραπέζια γεμάτα ζαχαρωτά, γλειφιτζούρια και καραμέλες, για να πειραματιστούμε με τη σύστασή τους!

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 17:00

Τα κρυστάλλινα στολίδια του Μουσείου και της Επιστήμης

Κάθε χριστουγεννιάτικο δέντρο στα σπίτια μας έχει το δικό του στολισμό, το δικό του χαρακτήρα και τη δική του πινελιά. Άραγε το δέντρο της επιστήμης με πόσα διαφορετικά στολίδια θα μπορούσε να διακοσμηθεί; Το εργαστήρι αυτό, θα μας αποκαλύψει τα μυστικά της επιστήμης και θα μας βοηθήσει να κατασκευάσουμε περίτεχνα στολίδια από φυσικό κρύσταλλο.

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 11:00

Τα ξωτικά της επιστήμης ξαναχτυπούν!

Τα πιο γλυκά σοκολατένια πειράματα, ήρθαν για να σας εκπλήξουν! Η γεύση και η επιστήμη, σας περιμένουν στο ίδιο τραπέζι, για να μάθουμε τα μυστικά της τήξης και της πήξης των υλικών, κατασκευάζοντας ταυτόχρονα τα πιο γλυκά σοκολατένια γλειφιτζούρια.

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 11:00

Τα ξωτικά της επιστήμης και το δέντρο της ισορροπίας

Τα μικρά ξωτικά έχουν αρχίσει να κουράζονται από την ένταση των τελευταίων ημερώνκαι οι σκανταλιές τους ταράζουν τον Άγιο Βασίλη που σε λίγο θα ξεκινήσει το πολυπόθητο ταξίδι των παιδιών. Το δέντρο στην κεντρική πλατεία είναι έτοιμο να καταρρεύσει! Ποιος άραγε θα καταφέρει να ισορροπήσει ξανά το ιστορικό Χριστουγεννιάτικο δέντρο; Όλες οι αρχές του STEM (Science Technology Engineering Mathematics) στην υπηρεσία αυτού του εργαστηρίου, σας περιμένουμε…

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 11:00

Ο Μαγνητικός Λαβύρινθος του Άγιου Βασίλη

Κάθε χρόνο ο Άγιος Βασίλης μοιράζει δώρα σε παιδιά κάθε ηλικίας. Tι θα συμβεί όμως όταν τα ξωτικά του αποφασίσουν να τον καθυστερήσουν δημιουργώντας μαγνητικά εμπόδια στην πορεία του; Ένα εργαστήρι γεμάτο επιστημονικές παγίδες, γρίφους και πολύ παιχνίδι σας περιμένει, για να διασφαλίσετε το ταξίδι του γενειοφόρου παππού που αψηφά τη βαρύτητα!

Πληροφορίες – Κρατήσεις:

Τ: 2103250341

Κόστος Συμμετοχής: 12€ μεμονωμένα εργαστήρια

Έκπτωση 10% για αδέρφια

Οι θέσεις είναι περιορισμένες (15 παιδιά)

Προτεραιότητα κρατήσεων για συμμετοχή σε ολόκληρο κύκλο

Στην τιμή των εργαστηρίων συμπεριλαμβάνονται τα υλικά και η είσοδος στο Μουσείο

Διάρκεια 60 λεπτά

Σχεδιασμός – Εμψύχωση: Χαρίκλεια Θεοδωράκη, Παιδαγωγός με Διδακτορικό στη Διδακτική των Επιστημών

45eb1ec3-5803-4cb3-8474-97df86f05ac0

Χριστουγεννιάτικα εικαστικά εργαστήρια για παιδιά 4 – 8 ετών
Κάθε Σάββατο 11:00 – 12:00

10 Δεκεμβρίου: Τραγουδώντας για την Αγάπη!

Ο καθένας μας θα φτιάξει ένα κρουστό μουσικό όργανο, έπειτα θα γίνουμε μια μεγάλη ορχήστρα και θα τραγουδήσουμε ένα τραγούδι για την αγάπη!

17 Δεκεμβρίου: Ένας Άγιος Βασίλης που δεν θέλει να μοιράσει άλλα δώρα!!

Στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης συμβαίνει κάτι πρωτόγνωρο στην ιστορία! Έχει έρθει ένας μικροσκοπικός Άγιος Βασίλης, που λέει ότι φέτος δεν θέλει να μοιράσει δώρα στα παιδιά.. θέλει να κάνει κάτι άλλο, διαφορετικό. Ελάτε να τον γνωρίσουμε, να δούμε τι του συμβαίνει και τι θέλει να κάνει! Όταν μας διηγηθεί την ιστορία του, ο καθένας μας θα έχει την ευκαιρία να κατασκευάσει τον δικό του μικροσκοπικό Άγιο Βασίλη, που θα μας πει τη δική του ιστορία!

24 Δεκεμβρίου: Η μυστική συνταγή των Χριστουγέννων!

Μια φορά και κάποια Χριστούγεννα, σε ένα μικρό ορεινό χωριουδάκι, υπήρχε ένα ζαχαροπλαστείο. Ήταν το καλύτερο όλου του χωριού και όλοι ανυπομονούσαν να φάνε από τις χριστουγεννιάτικες λιχουδιές του!

Τι έπαθε όμως φέτος ο κύριος Ζαχαρίας, ο ζαχαροπλάστης και τα γλυκά δεν πέτυχαν; Τι έχει συμβεί; Άραγε θα βρει την απάντηση και θα τον βοηθήσει κανένας;Ελάτε στο Μουσείο Σχολικής ζωής και Εκπαίδευσης να διαβάσουμε το παραμύθι «Η Μυστική συνταγή των Χριστουγέννων», ώστε να λύσουμε το μυστήριο!Έπειτα θα φτιάξουμε σκούφους (ζαχαροπλαστικής), θα πάρουμε μια συνταγή για Χριστουγεννιάτικα μπισκότα και θα θα γίνουμε μικροί ζαχαροπλάστες ο καθένας στο σπίτι του!

Πληροφορίες – Κρατήσεις:
Τ: 2103250341

Κόστος Συμμετοχής: 40€ ο κύκλος (4 εργαστήρια), 12€ μεμονωμένα εργαστήρια

Έκπτωση 10% για αδέρφια

Οι θέσεις είναι περιορισμένες (10 παιδιά)

Προτεραιότητα κρατήσεων για συμμετοχή σε ολόκληρο κύκλο

Στην τιμή των εργαστηρίων συμπεριλαμβάνονται τα υλικά και η είσοδος στο Μουσείο

Διάρκεια 60 λεπτά

Σχεδιασμός – Εμψύχωση: Φιλαρέτη Ισταμπουλούογλου, Νηπιαγωγός, Εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων

d05b4735-24bb-45cf-b45d-4ef34c3ba765

Εργαστήριο χριστουγεννιάτικων κατασκευών για παιδιά 5-10 ετών

Τα παιδιά εξερευνούν τα υλικά και τις τεχνικές ζωγραφικής, πειραματίζονται με το κολλάζ, και τις κατασκευές, δημιουργούν χριστουγεννιάτικα αντικείμενα από ανακυκλώσιμα υλικά και μεταμορφώνουν χρηστικά αντικείμενα, καλωσορίζωντας στη ζωή τους τη μαγεία της τέχνης και της δημιουργίας. Στόχος του εργαστηρίου είναι η καλλιέργεια της δημιουργικότητας και της φαντασίας των παιδιών, όπως και η ουσιαστική επαφή με το χώρο των εικαστικών τεχνών.

Κυριακη 18/12 στις 12:00 Χριστουγεννιάτικο εργαστήριο με τέχνη

Τα παιδιά εξερευνούν τα υλικά και τις τεχνικές ζωγραφικής, πειραματίζονται με το κολλάζ, τον πηλό, τις κατασκευές, και άλλα πολλά υλικά.. καλωσορίζουν στην ζωή τους την μαγεία της τέχνης και της δημιουργίας. Μαρκαδόροι ,ξυλομπογιές, λαδπαστέλ, ακουαρέλες, τέμπερες, μολύβια, πενάκια, πλαστικά χρώματα, κάρβουνο, εφημερίδες τους περιμένουν για να πλάσουν πελώριους δράκους που αγαπούν τα Χριστούγεννα , παράξενα πλάσματα, χρωματιστούς τόπους και ονειρικές σκάλες που τον προορισμό ποτέ κανείς δεν έμαθε..

Στο εργαστήριο αυτό Θα εμπνευστούμε από το έργο σημαντικών καλλιτεχνών και θα ταξιδέψουμε μαζί τους στα Χριστούγεννα. Οι ταξιδιάρικες βαλίτσες του Ακριθάκη που απογειώνονται για το Βόρειο Πώλο , στη έναστρη νύχτα του Van Gong που ξάφνου εμφανίζετε ένα έλκηθρο από μακριά , η γειτονία του Χατζηκυριάκου Γκίκα είναι στολισμένη χριστουγεννιάτικα, οι ατίθασες μορφές τις SaintPhalle να στολίζουν χριστουγεννιάτικα δέντρα και τα ανθρωπάκια του Γαίτη μεταμορφώνονται σε ξωτικά και οι καλικάτζαροι εμπνέονται για σκανδαλιές στη πόλη του Paul Klee. Αυτά είναι λίγα από τα πολλά θέματα που θα εμπνευστούμε στο εργαστήριο.. Σας περιμένουμε να ανακατέψουμε τα χρώματα μαζί…

Τρίτη 27/12 στις 12:00 Χριστουγεννιάτικα φύλλα

Στο εργαστήριο αυτό κατασκευάζουμε χριστουγεννιάτικα δέντρα ή στεφάνια, αντικείμενα που μπορούν να διακοσμήσουν το σπίτι σας ή και να τα κάντε δώρο. Ανακυκλώσιμα υλικά, κομμένα ρολά υγείας , χάντρες, πούλιες υφάσματα, είναι λίγα από τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε, βάζουμε τη φαντασία και δημιουργούμε παράξενα ελατο-αντικείμενα.

Πέμπτη 29/12 στις 12:00 Χριστουγεννιάτικα στεφάνια

Έχεις σκεφτεί ποτέ τι μπορείς να κάνεις με ένα παλιό cd, η με πολλά μαζί, να τα ζωγραφίσεις , μα τα κολλήσεις , να τα μεταμορφώσεις σε ότι θές εσύ, εμείς προτείνουμε χαρούμενα , πρωτότυπα στεφάνια , με ανακυκλώσιμα υλικά, πολύ μαγική χρυσσοσκονή και μαγικά χριστουγεννιάτικα μυστικά

Παρασκευή 30/12 στις 12:00 Μαγικά φώτα

Στο εργαστήριο αυτό δημιουργούμε ενα χειμωνιάτικο τοπίο, ένα χιονάνθρωπο, μια κατασκευή ,ένα φωτιστικό, ένα αντικείμενο που θα κοσμεί το δωμάτιο σας ακόμα και εκτός Χριστουγέννων. Χαρτιά κολάζ χρυσόσκονη , χιόνι, μαγικά φώτα σας περιμένουν εκείνη την ημέρα και ετοιμαστείτε να κλείσετε τα φώτα.

Πληροφορίες – Κρατήσεις:

Τ: 2103250341

Κόστος Συμμετοχής: 12€

Έκπτωση 10% για αδέρφια

Οι θέσεις είναι περιορισμένες (10 παιδιά)

Στην τιμή των εργαστηρίων συμπεριλαμβάνονται τα υλικά και η είσοδος στο Μουσείο

Διάρκεια 60 λεπτά

Σχεδιασμός – Εμψύχωση: Ελένη Παπαδάκη, Εικαστικός

90e5f576-319f-4764-b893-4c5db7811c98

Μια διαφορετική ξενάγηση στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 4-8 ετών
Κυριακή 4, 18 Δεκεμβρίου 11:00-13:30

Μια διαφορετική ξενάγηση στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης που θα ξεκινήσει από τον αρχαιότερο δρόμο της Αθήνας, την οδό Τριπόδων! Μέσα από το Μουσείο Σχολικής Ζωής, όπου ο Παρθενώνας στο λόφο της Ακρόπολης φαντάζει στα μάτια των παιδιών σαν κάστρο ιπποτών! H κουκουβάγια η Σοφία, μια απ΄τις πολλές που ζουν από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα στη γειτονιά της Πλάκας, θα βοηθήσει τα παιδιά να ξετυλίξουν τους μύθους και να ανακαλύψουν την ιστορία που κρύβουν τα αρχαία μνημεία της πόλης!

Πριν και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης τα παιδιά με τη βοήθεια της κουκουβάγιας Σοφίας, θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν τις ιστορίες που κρύβουν σημαντικά εκθέματα του μουσείου όπως ο Τρισώματος, ο Μοσχοφόρος, οι Καρυάτιδες, η Μέδουσα, ο Ιππέας, η Σφίγγα και τόσοι άλλοι θησαυροί του μουσείου. Η κουκουβάγια θα βοηθήσει τα παιδιά να σκεφτούν για τη ζωή των αρχαίων ελλήνων, τα υλικά, τα χρώματα, την τέχνη και τη φιλοσοφία τους!

Φτάνοντας στο Μουσείο θα ακολουθήσουμε συγκεκριμένη διαδρομή, όπου θα σταματήσουμε σε επιλεγμένα εκθέματα και μέσα από μικρές δράσεις η ομάδα θα ενεργοποιηθεί και θα φωτίσουμε λίγο παραπάνω αυτό που κάθε μνημείο έχει να πει στα παιδιά που σήμερα επισκέπτονται το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Έξω από το μουσείο θα χαρούμε όλοι μαζί τον αττικό ουρανό και το κάθε παιδί θα φτιάξει τη δική του κούκλα-κουκουβάγια!

Κόστος Συμμετοχής: 20€
Διάρκεια: 2,5 ώρες

Πληροφορίες – Κρατήσεις: info@ekedisy.gr 210 3250341

Σχεδιασμός-εμψύχωση: Σπυριδούλα Χρόνη, Παιδαγωγός-Εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων
Δεν περιλαμβάνεται το εισιτήριο εισόδου για τους ενήλικες στο Μουσείο της Ακρόπολης

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Τριπόδων 23, Πλάκα, Αθήνα
210 32 50 341