Τα σκιάχτρα γίνονται εκθέματα στην Κατερίνη

Scarecrow-23-David-Liebman-Τα σκιάχτρα αποτελούσαν τους φρουρούς της υπαίθρου και οι άνθρωποι τα κατασκεύαζαν για να προστατεύουν τις καλλιέργειες τους. Επειδή, όμως, τελευταία έμειναν χωρίς …δουλειά, αφού τα φυτοφάρμακα διώχνουν πλέον τα ερπετά και τα πουλιά, ετοιμάζονται για νέα «καριέρα». Ειδικότερα θ α γίνουν εκθέματα σε μόνιμη έκθεση στην Κατερίνη.

Τα σκιάχτρα, τα οποία βρίσκονταν σε μποστάνια και μπαχτσέδες, καταμεσής ή στην άκρη του χωραφιού και αποτελούσαν φόβητρο κάθε ιπτάμενου ή επίγειου εισβολέα που «λαχταρούσε» τον καρπό της σποράς, είναι πλέον φιγούρες άγνωστες για τα περισσότερα παιδιά.

Στο πλαίσιο αυτό, η Εθελοντική Ομάδα Δράσης του Νομού Πιερίας αποφάσισε να συνεργαστεί με δασκάλους και νηπιαγωγούς της περιοχής, ώστε να διασώσουν αυτή τη συνήθεια της παραδοσιακής, αγροτικής, ζωής. Απηύθυνε κάλεσμα να οργανωθεί ένα βιωματικό εργαστήρι σκιάχτρων για μαθητές και μαθήτριες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Θα ενημερώσουμε τους δασκάλους για το πώς μπορούν να κατασκευάσουν ένα σκιάχτρο. Στη συνέχεια, κάθε σχολείο του νομού Πιερίας θα φτιάξει το δικό του σκιάχτρο χρησιμοποιώντας φαντασία. Όλα μαζί θα εκτεθούν σε μία μόνιμη έκθεση στο χώρο του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης και θα αναδειχτεί το καλύτερο» δήλωσε το μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν.Πιερίας Ηλίας Τσολακίδης.

Ήδη, στο βιωματικό εργαστήρι έχουν δηλώσει συμμετοχή 30 σχολεία, δημοτικά και νηπιαγωγεία του νομού, ενώ ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες μέρες.

Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί άμεσα καθώς στόχος είναι τα πρώτα σκιάχτρα να κατασκευαστούν πριν από τις ημέρες του Πάσχα και η έκθεση να λειτουργήσει προτού ολοκληρθεί η σχολική χρονιά.

Στις σκέψεις της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης είναι να πραγματοποιηθούν, το προσεχές διάστημα, ανάλογα εργαστήρια που θα αφορούν την κατασκευή αερόστατου, χαρταετού και πατινιού, ώστε τα παιδιά να μην χάνουν την επαφή με την τοπική παραδοσιακή, λαϊκή ζωή.