- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Τα σχολεία πάνε εκδρομή στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε και ήδη οι μαθητές αδημονούν για την πρώτη εκδρομή που θα τους δώσει την ευκαιρία να αφήσουν για λίγο πίσω τους τα θρανία και να συνδυάσουν μάθηση και ψυχαγωγία.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος  ανοίγει τις πόρτες του στους μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και τους προσκαλεί να ανακαλύψουν, να εξερευνήσουν και να ψυχαγωγηθούν στους χώρους του στα πλαίσια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που είναι ειδικά σχεδιασμένα για τα σχολεία.

Με κεντρικούς άξονες την παιδεία, τον πολιτισμό και τη βιωσιμότητα, το ΚΠΙΣΝ υποδέχεται τη νέα σχολική χρονιά και τους μαθητές με ανανεωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία θα αρχίσουν την 1η Οκτωβρίου! Πρόκειται για ένα χώρο στολίδι της πόλης που αξίζει να το επισκεφθούν όλα τα παιδιά. Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος φιλοξενεί τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος , της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, συνολικής έκτασης 210.000 μ².

Για παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία

Ένα Ρομπότ στο Πάρκο

Σχεδιασμός/υλοποίηση: Stem Education

Τα πρώτα μας βήματα στον κόσμο της εκπαιδευτικής ρομποτικής! Προγραμματίζοντας το ρομποτάκι bee-bot μαθαίνουμε να σκεφτόμαστε αλγοριθμικά και να δουλεύουμε ομαδικά για να λύσουμε πραγματικά προβλήματα. Με την ειδικά σχεδιασμένη πίστα/χάρτη του ΚΠΙΣΝ εξασκούμαστε στον προσανατολισμό και αναζητούμε τις συντομότερες διαδρομές για να αποφύγουμε εμπόδια και να φτάσουμε στον προορισμό μας. Αφού γνωρίσουμε το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος μέσα από την πίστα του bee-bot θα είμαστε πλέον έτοιμοι να βγούμε έξω και να αναζητήσουμε τον πραγματικό «θησαυρό»!

Αρχιτέκτονας από την Αρχή!

Σχεδιασμός/υλοποίηση: Χριστίνα Τσινισιζέλη, εικαστικός

Τα σχέδια του Renzo Piano για το ΚΠΙΣΝ μπερδεύονται και δημιουργούν ένα νέο παζλ. Η τέχνη της αρχιτεκτονικής γίνεται παιχνίδι στα χέρια των μαθητών, για να ανακαλύψουν το ρόλο της ιδέας, τις διαφορετικές κλίμακες μεγεθών μεγέθη, τη σημασία του προσανατολισμού και την έννοια της μορφής στην αρχιτεκτονική …παίζοντας εικαστικά, με αφορμή τα σχέδια του Renzo Piano για το ΚΠΙΣΝ.

Μαθαίνω για το πώς κινείται το σώμα μου

Μέσα από αυτό το δυναμικό πρόγραμμα οι μαθητές με χρήση αθλητικού εξοπλισμού και συμμετοχή σε 5 διαφορετικούς σταθμούς – παιχνίδια ανακαλύπτουν τα βασικά χαρακτηριστικά της κίνησης. Μαθαίνουν το πως λειτουργεί το σώμα όταν βαδίζουμε, τρέχουμε ακόμα και όταν πέφτουμε αλλά και όταν ρίχνουμε και πιάνουμε μια μπάλα. Παράλληλα, μέσα από την ισορροπία τα παιδιά γνωρίζουν περισσότερο την έννοια της ακινητοποίησης, της προσγείωσης, του ρυθμού, των στροφών και της κύλισης.

Για τους μαθητές των πρώτων τάξεων Δημοτικού (Α’ και Β’ τάξη)

Ο ήλιος είναι ενέργεια!

Σχεδιασμός/υλοποίηση: Stem Education

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο παρουσιάζει με απλό τρόπο τα μαθηματικά και τους νόμους της φυσικής που κρύβονται πίσω από τη λειτουργία μιας σύγχρονης μηχανής.

Χρησιμοποιώντας απλά υλικά τα παιδιά κατασκευάζουν ένα μοντέλο που λειτουργεί με τη βοήθεια της ηλιακής ενέργειας και το διακοσμούν όπως θέλουν εκείνα.

Αρχιτέκτονας από την Αρχή!

Σχεδιασμός/υλοποίηση: Χριστίνα Τσινισιζέλη, εικαστικός

Τα σχέδια του Renzo Piano για το ΚΠΙΣΝ μπερδεύτηκαν κι αλλάζουν θέσεις δημιουργώντας ένα νέο πάζλ.

Η τέχνη της αρχιτεκτονικής γίνεται παιχνίδι στα χέρια των μικρών μαθητών, για να ανακαλύψουν το ρόλο της «ιδέας», τα διαφορετικά μεγέθη, τη σημασία του προσανατολισμού και την έννοια της μορφής στην αρχιτεκτονική …παίζοντας εικαστικά, με αφορμή τα σχέδια του Renzo Piano για το ΚΠΙΣΝ.

ΚΠΙΣΝ και άλλα 19 γράμματα

Σχεδιασμός/υλοποίηση: Καλλιόπη Κουτρουμπή, μουσειολόγος-μουσειοπαιδαγωγός

Πόσα γράμματα έχει το ΚΠΙΣΝ;

Με σημείο εκκίνησης το ακρωνύμιο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τα παιδιά ανακαλύπτουν το ΚΠΙΣΝ με οδηγό τα 24 γράμματα τις αλφαβήτας. Μέσα από απτικά παιχνίδια, παιχνίδια παρατήρησης, κίνησης και συνεργασίας περιηγούνται στις εγκαταστάσεις του ΚΠΙΣΝ, εντοπίζουν και καταγράφουν τις λέξεις από τα στοιχεία που τους κάνουν εντύπωση, γίνονται γραμματοσυλλέκτες και, τέλος, συνθέτουν και φιλοτεχνούν συλλογικά, ως αναμνηστικό, το δικό τους πρωτότυπο αλφαβητάρι του ΚΠΙΣΝ.

Μαθαίνω για το πώς κινείται το σώμα μου

Μέσα από αυτό το δυναμικό πρόγραμμα οι μαθητές με χρήση αθλητικού εξοπλισμού και συμμετοχή σε 5 διαφορετικούς σταθμούς – παιχνίδια ανακαλύπτουν τα βασικά χαρακτηριστικά της κίνησης. Μαθαίνουν το πως λειτουργεί το σώμα όταν βαδίζουμε, τρέχουμε ακόμα και όταν πέφτουμε αλλά και όταν ρίχνουμε και πιάνουμε μια μπάλα. Παράλληλα, μέσα από την ισορροπία τα παιδιά γνωρίζουν περισσότερο την έννοια της ακινητοποίησης, της προσγείωσης, του ρυθμού, των στροφών και της κύλισης.

Για τους μαθητές Δημοτικού  (Γ’ εως ΣΤ’ τάξη)

Ένα ΦΑΝΖΙΝ για το ΚΠΙΣΝ

Σχεδιασμός/υλοποίηση: Very Young Contemporary Art

Σκοπός του εγχειρήματος είναι οι μαθητές να γνωρίσουν και να ερμηνεύσουν το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), το περιβάλλον αλλά και τις λειτουργίες του δημιουργώντας το δικό τους μικρό περιοδικό (φανζίν).

Οι μαθητές στην αρχή θα εξοικειωθούν με τον όρο του φανζίν γνωρίζοντας τα πιο γνωστά ελληνικά και ξενόγλωσσα που κυκλοφορούν, και στη συνέχεια θα αναλάβουν χωρισμένοι σε ομάδες την αρχισυνταξία, τη διεύθυνση φωτογραφίας, καθώς και την εικονογράφηση του φανζίν, στο οποίο και θα πρωταγωνιστούν καθώς θα περιηγηθούν στο ΚΠΙΣΝ θα φτιάξουν φανταστικές ειδήσεις ή διασκεδαστικά αφηγήματα εμπνεόμενοι από αυτό. O σχεδιασμός και η επιμέλεια του φανζίν είναι του εικαστικού και καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Αλέξανδρου Ψυχούλη.

Με τη δύναμη της φύσης

Σχεδιασμός/υλοποίηση: Καλλιόπη Κουτρουμπή, μουσειολόγος-μουσειοπαιδαγωγός

Τι μπορεί να σημαίνει πράσινο κτίριο και γιατί θα μπορούσαμε να πούμε ότι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) «τρέφεται» από τη φύση; Μέσα από διασκεδαστικά παιχνίδια έρευνας, μαθηματικούς γρίφους, πειράματα και παιχνίδια ρόλων, τα παιδιά ανακαλύπτουν την καινοτομία και τη λειτουργία του ενεργειακού στεγάστρου, των πράσινων δωμάτων και των ποτιστικών δεξαμενών, καθώς και τον ρόλο τους στην καθημερινή λειτουργία του ΚΠΙΣΝ.

Αθλητικά Μονοπάτια Ευκινησίας

Το πρόγραμμα Μονοπάτια Ευκινησίας αποτελεί συνδυάζει παραδοσιακές μεθόδους ασκήσεων πεδίου με τη χρήση τεχνολογικού εξοπλισμού. Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργική ενασχόληση των μαθητών με έμφαση στην ανάπτυξη των αθλητικών και κιναισθητικών δεξιοτήτων τους και την ενίσχυση της αθλητικής τους κουλτούρας.

Για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

Στο Κατώφλι της Αρχιτεκτονικής

Σχεδιασμός/υλοποίηση: Χριστίνα Τσινισιζέλη, εικαστικός

Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου παίρνουν μέρος σε ένα πραγματικό εργαστήριο κατασκευής μακέτας. Στόχος του εργαστηρίου είναι να προσεγγίσουν οι μαθητές την έννοια της αρχιτεκτονικής και να εξοικειωθούν με την αρχιτεκτονική σύνθεση, δίνοντας μορφή στις ιδέες τους. Με αφορμή τα κτίρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Έλλάδος, το Κανάλι και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος πειραματίζονται με τα εργαλεία του αρχιτέκτονα, όπως τα υλικά κατασκευής μακέτας, τη χρήση κλίμακας σχεδίασης, βασικών σχημάτων και γεωμετρίας και μαθαίνουν με ποιο τρόπο μια ιδέα μπορεί να μεταφερθεί είτε στο χαρτί (δισδιάστατη), είτε στη μακέτα (τρισδιάστατη).

Το κλίμα αλλάζει

Σχεδιασμός/υλοποίηση: Σχεδιασμός: Δρ Ι. Κωλέτσης, Δρ Ελ. Γαλανάκη, Φυσικοί – Μετεωρολόγοι, Επιστημονικοί Συνεργάτες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οι μαθητές με αφορμή τον μετεωρολογικό σταθμό του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και εργαλείο το πείραμα και την παρατήρηση μέσω ειδικών VR γυαλιών ανακαλύπτουν πώς ο άνθρωπος έχει επηρεάσει το κλίμα σε παγκόσμιο αλλά και σε τοπικό επίπεδο και αλλά και πως εξελίχθηκε η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι οι μαθητές να μάθουν για τις αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού στο πλαίσιο του πως αυτές βρίσκουν εφαρμογή τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην καθημερινή λειτουργία του ΚΠΙΣΝ.

Η ηλιακή ενέργεια κι ένας κόσμος σε διαρκή κίνηση

Σχεδιασμός/ υλοποίηση: STEM education

Γιατί το νερό, ο ήλιος και ο άνεμος είναι πηγές ενέργειας; Με ποιο τρόπο δίνονται οι εντολές για να αρχίσει να κινείται μια μηχανή; Γιατί κινούνται στον ουρανό ο Ήλιος και η Σελήνη; Γιατί πνέουν οι άνεμοι και πώς κυλάνε τα ποτάμια; Φύση, φυσικό περιβάλλον, μηχανές, κίνηση, ηλιακή ενέργεια, μετατροπή μορφών ενέργειας, τρόποι μεταφοράς της μηχανικής ενέργειας, αυτοματισμοί. Οι μαθητές καλούνται να προσεγγίσουν τα παραπάνω ερωτήματα, δομώντας τις δικές τους μηχανικές κατασκευές, οι οποίες αποτελούν προσομοιώσεις πραγματικών μηχανών.

Οι κρατήσεις για την περίοδο μέχρι και 21 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά. Μπορείτε να κάνετε την κράτησή σας εδώ [2].

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα

Πώς μπορώ να κάνω κράτηση για τα σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα;

Η κράτηση για τα εκπαιδευτικά προγράμματα πραγματοποιείται μόνο ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ. Οι κρατήσεις για την περίοδο 1 Οκτωβρίου – 21 Δεκεμβρίου  θα ξεκινήσουν την Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου.

Πόσοι μαθητές από κάθε σχολείο μπορούν να παρακολουθήσουν;

Τα προγράμματα αφορούν έως 4 τμήματα από κάθε σχολείο για το σχολικό έτος 2018-2019.

Ποιες μέρες πραγματοποιούνται τα προγράμματα;

Νηπιαγωγείο, Α’ – Β’ δημοτικού: Δευτέρα // ώρες: 9:00 – 10:30, 11:00- 12:30

Γ’, Δ’, Ε’, ΣΤ’ δημοτικού: Τρίτη & Πέμπτη // ώρες: 9:00 – 10:30, 11:00 – 12:30

Δευτεροβάθμια εκπαίδευση: Τετάρτη & Παρασκευή // ώρες: 9:00 – 10:30, 11:00 – 12:30

Η συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι ελεύθερη με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Ευριπίδου και Λ.Συγγρού
2168091001