Αρχική Infokids Υγεία Τα συν και τα πλην της αυστηρής ανατροφής των παιδιών

Τα συν και τα πλην της αυστηρής ανατροφής των παιδιών

Natural-Parenting-Does-Not-Equal-Perfect-ParentingΠαρά το γεγονός ότι πολλοί ειδικοί εναντιώνονται στην αυστηρή ανατροφή των παιδιών, η θέσπιση ξεκάθαρων κανόνων θα μπορούσε να έχει τα πλεονεκτήματά της. Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα παιδιά που πρέπει να υπακούν σε κανόνες, αλλά και οι ίδιοι οι γονείς δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα όρια.

- Τα παιδιά ευδοκιμούν στη ρουτίνα, η οποία μπαίνει πλήρως σε εφαρμογή στα πλαίσια της αυστηρής ανατροφής. Όταν το παιδί κατανοεί όχι μόνο τους κανόνες, αλλά και τις συνέπειες της παραβίασης τους, είναι πιο εύκολο για εκείνο να προβλέψει τις αντιδράσεις σας. Μια πιο ανεκτική μέθοδος ανατροφής ίσως αφήσει το παιδί να αναρωτιέται τι είναι σωστό και τι όχι.

- Οι αυστηροί γονείς συχνά εστιάζουν στην ικανότητα του παιδιού να πετύχει. Φυσικά, το να είναι κάποιος καλός σε κάτι δεν σημαίνει τα πάντα. Όμως, εάν ένας αυστηρός γονέας προτρέπει το παιδί του να είναι αφοσιωμένο σε όλα, από τους βαθμούς μέχρι τον αθλητισμό ή άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες, μπορεί να το ωθήσει να αριστεύσει σε γενικές γραμμές. Έτσι, τα παιδιά κατανοούν την αξία της σκληρής δουλειάς και της εμπιστοσύνης που προέρχεται από αυτή, ενώ συγχρόνως αποκομίζουν πολλαπλά οφέλη.

- Καθώς το παιδί μεγαλώνει και μπαίνει στον κόσμο της εφηβείας, η αυστηρή ανατροφή μπορεί να το κρατήσει μακριά από την επικίνδυνη συμπεριφορά. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Pediatrics, οι έφηβοι που προέρχονται από αυστηρές οικογένειες έχουν 38% λιγότερες πιθανότητες να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και 39% λιγότερες πιθανότητες να ξεκινήσουν το κάπνισμα. Επιπλέον, οι αυστηροί κανόνες μπορούν να βοηθήσουν το έφηβο παιδί σας να λάβει σωστότερες αποφάσεις.

b50d7024a41549a68db2fba093636455_M

Μειονεκτήματα αυστηρής ανατροφής

- Συνήθως, οι αυστηροί γονείς δεν θεωρούνται ιδιαίτερα προσιτοί, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κακή επικοινωνία με τα παιδιά τους. Όταν ένα παιδί φοβάται ότι τα συναισθήματα, οι σκέψεις και οι πράξεις του θα κριθούν αρνητικά, δεν είναι τόσο πιθανό να τα μοιραστεί με τους γονείς του. Αυτό αποτελεί πρόβλημα, γιατί τα παιδιά πρέπει να είναι σε θέση να εκμυστηρεύονται στους γονείς τα προβλήματα που δεν μπορούν να επιλύσουν μόνα τους.

- Οι υπερβολικά αυστηροί κανόνες από την πλευρά των γονέων μπορούν να οδηγήσουν τα παιδιά στην αποφυγή της τιμωρίας, πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά θα αρχίσουν να λένε ψέματα για τους φίλους και τις πράξεις τους. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε αυστηρά νοικοκυριά γίνονται μυστικοπαθή για να αποφύγουν τις συνέπειες. Για παράδειγμα, το παιδί σας μπορεί να αποφύγει να καλέσει τους φίλους του στο σπίτι επειδή φοβάται την τιμωρία μπροστά σε εκείνους. Έτσι, ένας αυστηρός γονέας δεν θα είναι σε θέση να γνωρίσει τους φίλους των παιδιών του και ως εκ τούτου δεν θα μπορεί να παρακολουθεί τις επιρροές στη ζωή του.

- Οι αυστηροί γονείς δεν επιτρέπουν στα παιδιά να λαμβάνουν αποφάσεις μόνα τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες συνέπειες, διότι τα παιδιά που δεν είναι σε θέση να σκέφτονται ανεξάρτητα μπορούν εύκολα να επηρεαστούν από τους άλλους. Όταν όλα όσα ξέρει ένα παιδί είναι μόνο η αυστηρή πειθαρχία, μπορεί να κατανοήσει λανθασμένα ότι το πρόσωπο με την μεγαλύτερη εξουσία σε μια σχέση είναι πάντα το σωστό. Αυτά τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεων τους και πιο συχνό να ακολουθήσουν και να μιμηθούν τη συμπεριφορά των συνομηλίκων τους.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.