Αρχική InfoBaby Προετοιμασία Εγκυμοσύνης Τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά ενοχοποιούνται για αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης

Τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά ενοχοποιούνται για αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης

ThepillWPΤα αντισυλληπτικά χάπια συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης φλεβικής θρομβοεμβολής (συνδυασμού θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής), όπως επιβεβαιώνει μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, όσον αφορά τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά (με οιστρογόνο και προγεσταγόνο), που περιέχουν τις νεότερες συνθετικές μορφές της ορμόνης προγεσταγόνου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την ειδική στην ιατρική στατιστική Γιάνα Βινογκράντοβα του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», τόνισαν πάντως ότι τα αντισυλληπτικά παραμένουν ιδιαίτερα ασφαλή και ο πραγματικός κίνδυνός τους είναι μικρός. Επεσήμαναν ότι ο σχετικά αυξημένος κίνδυνος για θρόμβωση λόγω χρήσης των αντισυλληπτικών (σχεδόν τριπλάσιος) παραμένει πολύ μικρότερος από τον, ούτως ή άλλως, αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης (έως δεκαπλάσιος) λόγω της ίδιας της εγκυμοσύνης.

Οι ερευνητές συσχέτισαν τη λήψη αντισυλληπτικών με την πιθανότητα εμφάνισης φλέβικής θρομβοεμβολής, αναλύοντας στοιχεία για χιλιάδες γυναίκες ηλικίας 15-49 ετών. Όπως διαπίστωσαν, οι γυναίκες που παίρνουν παλαιότερου τύπου συνδυασμένα αντισυλληπτικά, έχουν περίπου δυόμιση φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για θρόμβωση. Ο κίνδυνος είναι περίπου τετραπλάσιος για τις γυναίκες που παίρνουν τα νεότερου τύπου αντισυλληπτικά, οι οποίες περιέχουν άλλες σύνθετες μορφές προγεσταγόνων. Σε πραγματικούς όρους, ο κίνδυνος πάντως είναι μικρός. Καταγράφονται έξι έως 14 έξτρα νέες περιπτώσεις φλεβικής θρομβοεμβολής ανά 10.000 γυναίκες που χρησιμοποιούν τα νεότερης γενιάς αντισυλληπτικά (ανάλογα με την ακριβή σύνθεσή τους). Ο θρόμβος συνήθως ξεκινά από μια φλέβα του ποδιού, αλλά μέσω της κυκλοφορίας του αίματος μπορεί να φθάσει στους πνεύμονες.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι δεν υπάρχει λόγος μια γυναίκα να σταματήσει να παίρνει συνδυασμένου τύπου αντισυλληπτικό, θα μπορούσε όμως να συζητήσει με τον γιατρό της αναλυτικότερα σχετικά με τον τύπο του χαπιού που παίρνει και τις ορμόνες που αυτό περιέχει.

Η αρμόδια εποπτική Αρχή για τα φάρμακα στην Ευρώπη (EMA) έχει δηλώσει, από το 2013, ότι «τα οφέλη των αντισυλληπτικών υπεραντισταθμίζουν τους κινδύνους. Δεν υπάρχει λόγος οι γυναίκες που τα παίρνουν χωρίς κανένα πρόβλημα, να τα σταματήσουν». Παράλληλα, η ΕΜΑ ζητά από τους γιατρούς να αξιολογούν τακτικά τυχόν κίνδυνο για θρόμβωση στις γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά. Περίπου μία γυναίκα στις δέκα παγκοσμίως (το 9%) χρησιμοποιεί αντισυλληπτικά χάπια, ποσοστό που αυξάνεται στο 18% στις ανεπτυγμένες χώρες. Τα νεότερης γενιάς αντισυλληπτικά έχουν γίνει δημοφιλή, επειδή έχουν λιγότερες παρενέργειες (αύξηση βάρους, πονοκέφαλοι, αυξημένη τριχοφυία κ.α.).

Διαβάστε επίσης:

Πώς επηρεάζουν τα αντισυλληπτικά χάπια τη δομή του εγκεφάλου;

Τα αντισυλληπτικά «θωρακίζουν» ενάντια στον καρκίνο των ωοθηκών


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.