Τα τεστ βλάπτουν σοβαρά τους μαθητές!

test
Το σχολείο έγινε αγγαρεία και γι’ αυτό δεν φταίνε οι δάσκαλοι αλλά οι θεσμοί και τα τεστ. Eπιστολή- κόλαφος από 112 διακεκριμένους ακαδημαϊκούς προς τον ΟΟΣΑ για τα τεστ αξιολόγησης PISA.

 

Το σχολείο έγινε αγγαρεία και γι αυτό δεν φταίνε οι δάσκαλοι αλλά οι θεσμοί και τα τεστ… Αυτό υποστηρίζουν ούτε λίγο ούτε πολύ 112 διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί από 12 χώρες, μεταξύ αυτών η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Γερμανία, σε επιστολή τους προς τον OOΣΑ. Οι ακαδημαϊκοί κατηγορούν τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ότι λειτουργεί σαν υπερ υπουργείο Παιδείας το οποίο σκοτώνει τη χαρά της μάθησης και μετατρέπει τη εκμάθηση σε αγγαρεία.

Οι ακαδημαϊκοί ζητούν την κατάργηση των τεστ αξιολόγησης που έχουν προγραμματιστεί το 2015 και κατηγορούν τον ΟΟΣΑ ότι θυσιάζει την εκπαίδευση στον βωμό των πολυεθνικών
Το Πρόγραμμα Pisa του ΟΟΣΑ, το διεθνές τεστ αξιολόγησης σε μαθητές 15 ετών, μετρά τις επιδόσεις τους σε μαθηματικά, φυσικές επιστήμες και κατανόηση κειμένου. Σε αυτό βασίζονται εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλο τον κόσμο. Στην επιστολή των 112 ακαδημαϊκών υποστηρίζεται ότι το συγκεκριμένο τεστ στρεβλώνει το πρόγραμμα σπουδών, μειώνει την αυτονομία των εκπαιδευτικών και αυξάνει το άγχος των παιδιών. Τα αποτελέσματα των τεστ της Pisa προκαλούν πάντα αγωνία στις 65 χώρες που συμμετέχουν.

Οταν τα αποτελέσματα είναι κατώτερα των προσδοκιών, ή πέφτουν, πολλές κυβερνήσεις αποφασίζουν ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των σχολείων αλλά και στη διδακτέα ύλη.

Οι ακαδημαϊκοί ζητούν την κατάργηση των τεστ αξιολόγησης που έχουν προγραμματιστεί το 2015 και κατηγορούν τον ΟΟΣΑ ότι θυσιάζει την εκπαίδευση στον βωμό των πολυεθνικών με δεδομένη τη συνεργασία του οργανισμού με εταιρείες όπως η Pearson, ιδιοκτήτρια των Financial Times αλλά και του Penguin που αποτελεί τον μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο σχολικών βιβλίων που εμπλέκεται και στον καθορισμό του πλαισίου των τεστ της Pisa.

Στα τελευταία τεστ, η Eλλάδα βρέθηκε στην 42η θέση, μεταξύ των 65 χωρών που συμμετέχουν
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του PISA 2012, η Ελλάδα σημείωσε πτώση 17 θέσεων, καθώς το 2009 ήταν στην 25η θέση. Με μέσο όρο γύρω στις 500 μονάδες, η Ελλάδα συγκέντρωσε 453 μονάδες στα μαθηματικά, 477 μονάδες στην κατανόηση κειμένου και 467 μονάδες στις φυσικές επιστήμες. Στην κορυφή της έκθεσης βρέθηκαν η Σαγκάη, η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και η Κινεζική Ταϊπέι (Ταϊβάν), με βαθμολογίες 613, 573, 561 και 560 στα μαθηματικά, 570, 542, 545 και 523 στην κατανόηση κειμένου και 581, 551, 555 και 523 στις φυσικές επιστήμες αντίστοιχα.

Πηγή: http://www.thetoc.gr