«Τα Τυρομπλεξίματα του Τσιζ»: Μια ιστορία για τη δύναμη της αυτοπεποίθησης και την αξία της φιλίας

Η Αγγελική Λάλου ξεκίνησε να ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων από τότε που ήρθε στη ζωή ο γιος της και έκτοτε δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να γράφει… Αποτέλεσμα της δημιουργικής αυτής έκφρασης είναι μεταξύ άλλων και «Τα Τυρομπλεξίματα του Τσιζ» από τις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, μια διασκεδαστική και συνάμα τρυφερή ιστορία που περνάει πολλά μηνύματα στα παιδιά.

Ο Τσιζ, ένας απίθανος ποντικούλης, μετακομίζει σε ένα ευχάριστο σπίτι, όπου όμως δεν τρώνε τυρί. Γρήγορα θα μελαγχολήσει. Για να μπορέσει να απολαύσει, λοιπόν, τη γευστική του αδυναμία, θα ζήσει πολλές περιπέτειες. Θα τα βάλει με έναν μοχθηρό γάτο με κίνδυνο για τη ζωή του… Θα αγωνιστεί να κερδίσει την αποδοχή των άλλων ποντικών… Αλλά, θα καταφέρει να αποδείξει την αξία και τη γενναιότητά του;

Ένα παραμύθι για την αποδοχή του εαυτού μας, τη διαφορετικότητα, το σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του άλλου, την άμυνά μας σε εκδηλώσεις bullying, αλλά και τη δύναμη της αυτοπεποίθησης και της φιλίας. Η συγγραφέας Αγγελική Λάλου μιλάει αποκλειστικά στο Infokids.gr για τη σπουδαιότητα αυτών των αξιών και πώς θα καταφέρουμε ως γονείς να τις κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας και αποκαλύπτει τρόπους για να τα κάνουμε να αγαπήσουν την ανάγνωση βιβλίων, αυτού του σημαντικού εφοδίου που θα τα ακολουθεί σε όλη τη ζωή τους!

Πώς προέκυψε η ιδέα για τη συγγραφή του βιβλίου «Τα Τυρομπλεξίματα του Τσιζ»;

Αβίαστα κι απρόσμενα, όπως άλλωστε και οι περισσότερες ιδέες για παραμύθια. Το τυρί είναι μια από τις μεγαλύτερες γευστικές μου αδυναμίες και μού φάνηκε ενδιαφέρουσα ιδέα να αποτελεί τη βάση για την πλοκή μιας ιστορίας, με ήρωα ένα ποντικούλη… που κι ο ίδιος έχει μεγάλη αδυναμία στο τυρί!

Το βιβλίο μιλάει για την αξία της φιλίας. Πόσο σημαντικό είναι να την κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας από μικρή ηλικία και πώς θα τα καταφέρουμε;

Για μένα η φιλία είναι από τις πιο σημαντικές αξίες στη ζωή. Ειδικά στις μέρες μας, που τα παιδιά δεν μεγαλώνουν με την άνεση που είχαμε εμείς κάποτε να παίζουμε στους δρόμους και τις γειτονιές. Οι φιλίες πλέον δημιουργούνται ή συντηρούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι λοιπόν απαραίτητο τα παιδιά να μάθουν να δημιουργούν φιλίες από μικρή ηλικία και το περιβάλλον τους να προσπαθεί να υπάρχει η δυνατότητα διατήρησης αυτών των σχέσεων φιλίας. Τα παιδιά μιμούνται. Κάνουν σε μεγάλο βαθμό αυτό που βλέπουν και αυτό που ζουν. Αν μεγαλώνουν σε οικογένειες με δυνατές σχέσεις φιλίας και δεσμούς αγάπης ανάμεσα στα μέλη, τότε θα θέλουν και τα ίδια να επιδιώξουν αντίστοιχες σχέσεις.

Η διαφορετικότητα και το bullying είναι δύο θέματα που σχετίζονται, συνήθως ως συνέπεια το δεύτερο του πρώτου. Γιατί αποφασίσατε να τα εντάξετε στο βιβλίο;

Γιατί πλέον είναι περισσότερο από ποτέ ορατό ότι ζούμε σε δύσκολες εποχές, σε μέρες που η κοινωνική ανισότητα και η ανασφάλεια δημιουργούν δυστυχώς φόβο προς το διαφορετικό και μη ανοχή προς το «άλλο» και το «ξένο». Οι μορφές επιθετικότητες και τα κρούσματα βίας στο σχολικό περιβάλλον ολοένα αυξάνονται, πρέπει να εμφυσήσουμε στα παιδιά την αγάπη και το σεβασμό προς τον εαυτό τους αλλά και τους άλλους. Όχι, ωστόσο, να τα επιβάλλουμε. Τα βιβλία, οι ιστορίες, τα έργα που έχουν τέτοιες αναφορές, μέσα από περιπέτειες και γέλιο, αφήνουν στα παιδιά τον σπόρο για να προβληματιστούν.

Το παραμύθι καταφέρνει να καταρρίψει το στερεότυπο ότι ένας γάτος δεν θα μπορούσε να είναι φίλος με ένα ποντίκι. Πόσο σημαντικό είναι να το κατανοήσουν αυτό τα παιδιά και σε άλλες πτυχές της ζωής τους;

Ο γιος μου μεγάλωσε σε ένα σπίτι με γάτες και σκύλους, αντίστοιχα αιώνιους «εχθρούς». Όλοι μπορούμε να γίνουμε φίλοι, αρκεί να έχουμε διάθεση να γνωρίσουμε τον άλλον, να μην ταμπουρωνόμαστε πίσω από στερεότυπα και να μην έχουμε εξαρχής εχθρική στάση απέναντι σε ό,τι διαφέρει από εμάς.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων;

Μου άρεσαν από μικρή τα παραμύθια και οι ιστορίες. Η γέννηση του γιου μου έκανε αυτή την ανάγκη ακόμα πιο έντονη. Το πρώτο μου παραμύθι το έγραψα με το πού γεννήθηκε. Από τότε δεν έχω σταματήσει να γράφω. Ελπίζω κάποια στιγμή να πάρουν και τα υπόλοιπα παραμύθια το δρόμο προς τους μικρούς αναγνώστες.

Από πού αντλείτε έμπνευση για τα βιβλία σας;

Από τη ζωή, από τις μικρές χαρές της καθημερινότητας, αλλά και από την καλύτερή μου φίλη, τη φαντασία!

Πώς θα μυήσουν οι γονείς τα παιδιά τους στη φιλαναγνωσία και με ποια κριτήρια θα πρέπει να επιλέγουν βιβλία για εκείνα;

Αν διαβάζουν οι ίδιοι. Αν υπάρχουν βιβλία στο σπίτι. Αν πηγαίνουν σε βιβλιοπωλεία. Σε παρουσιάσεις παιδικών βιβλίων. Αν λένε και διαβάζουν ιστορίες στα παιδιά πριν κοιμηθούν. Όλα αυτά βοηθάνε. Ως προς τα κριτήρια, είναι όλα σχετικά. Πλέον, ευτυχώς στη χώρας μας οι επιλογές είναι πάρα πολλές. Κυκλοφορούν εξαιρετικά παιδικά βιβλία από έλληνες και ξένους συγγραφείς, σε προσεγμένες εκδόσεις που συνδυάζουν το καλογραμμένο κείμενο με μια όμορφη εικονογράφηση.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα που θα θέλατε να θίξετε στο μέλλον μέσω της συγγραφής;

Δεν γράφω για να θίξω συγκεκριμένο θέμα. Συνήθως γράφω με αφορμή έναν ήρωα ή μια ιστορία, τα θέματα προκύπτουν κατά το στήσιμο της πλοκής, έρχονται μόνα τους. Γιατί και το γράψιμο μιμείται τη ζωή, υπάρχουν όλα μέσα του. Ως προς τα σχέδιά μου, συνεχίζω να γράφω, να ονειρεύομαι και να λέω παραμύθια.