Αρχική InfoTeens Υγεία Τα βιντεοπαιχνίδια αυξάνουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης στα έφηβα αγόρια

Τα βιντεοπαιχνίδια αυξάνουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης στα έφηβα αγόρια

videogamesΤα έφηβα αγόρια που κλείνονται με τις ώρες στο δωμάτιο παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν πιο αδύναμα κόκκαλα από εκείνα που απολαμβάνουν δραστηριότητες στην ύπαιθρο.

Τα αγόρια που περνούν περισσότερο χρόνο μπροστά από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή έχουν χαμηλότερη οστική πυκνότητα σε σχέση με τα κορίτσια ή τα αγόρια που ξοδεύουν ποιοτικά το χρόνο τους στη φύση, όπως αποκάλυψε νέα έρευνα. Αυτό σημαίνει ότι στη μετέπειτα ζωή τους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων και οστεοπόρωσης.

Ο ανθρώπινος σκελετός αναπτύσσεται συνεχώς από τη γέννηση μέχρι το τέλος της εφηβείας, φτάνοντας στη μέγιστη οστική μάζα -ως προς την αντοχή και το μέγεθος- στην πρώιμη ενήλικη ζωή. Σε συνδυασμό με διατροφικούς παράγοντες, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό αυτή τη διαδικασία.

Teens Riding BicyclesΣύμφωνα με τη νορβηγική μελέτη ο καθιστικός τρόπος ζωής των εφήβων επηρεάζει αρνητικά την υγεία των οστών και τα ποσοστά εμφάνισης παχυσαρκίας.

Στην έρευνα συμμετείχαν 463 κορίτσια και 484 αγόρια ηλικίας 15 έως 18 ετών, των οποίων μετρήθηκε η οστική πυκνότητα και προσδιορίστηκε ο ο τρόπος ζωής μέσω ερωτηματολογίων και συνεντεύξεων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, ότι τα αγόρια αφιέρωναν περισσότερο χρόνο μπροστά από τους υπολογιστές απ’ ότι τα κορίτσια. Σε αντίθεση με τα αγόρια, τα κορίτσια που πέρασαν 4-6 ώρες μπροστά από τον υπολογιστή είχαν μεγαλύτερη οστική πυκνότητα από τους ομολόγους τους που ξόδευαν λιγότερες από 1,5 ώρες μπροστά από μια οθόνη καθημερινά.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Οστεοπόρωσης, Οστεοαρθρίτιδας και Μυοσκελετικών παθήσεων, με αφορμή τα πολύ χαμηλά επίπεδα ευαισθητοποίησης σχετικά με την υγεία των οστών και τον κίνδυνο οστεοπόρωσης στον ανδρικό πληθυσμό.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.