Τα βιβλία που διάλεξαν τα παιδιά μου για τις φετινές διακοπές είναι από τις εκδόσεις Ψυχογιός και είναι υπέροχα!

Μία από τις πιο αγαπημένες μου στιγμές κάθε καλοκαίρι είναι όταν κάθομαι μαζί με τα παιδιά μου στο μπαλκόνι του σπιτιού ή στη βεράντα στο χωριό και διαβάζουμε βιβλία.

Νομίζω πως και στα παιδιά αρέσει, αφού ακόμα και τώρα που έχουν λιγάκι μεγαλώσει δεν παραπονιούνται κάθε φορά που τους το προτείνω. Πολλές φορές, μάλιστα, μου ζητούν και εκείνα να καθίσουν δίπλα μου και να διαβάσουμε παρέα.

Τα αγόρια μου, 7 και 10 ετών, αγαπούσαν πάντα τις ιστορίες που είχαν σχέση με το διάστημα, τα άστρα, τους πλανήτες και το σύμπαν.

Για τις φετινές μας διακοπές, οι οποίες ξεκινούν σε λίγες ημέρες διάλεξαν δύο βιβλία ακριβώς με αυτό το θέμα. Πρόσφατα είχαμε μιλήσει για τον πρώτο άνθρωπο που πάτησε στο φεγγάρι, τον Αμερικανό αστροναύτη Νιλ Αρμστρονγκ και για το γεγονός ότι στις 20 Ιουλίου συμπληρώνονται 50 χρόνια από το τεράστιο αυτό βήμα για την ανθρωπότητα, και η κουβέντα αυτή τους διέγειρε την περιέργεια.

«Άρμστρονγκ – Το περιπετειώδες ταξίδι ενός ποντικού στο φεγγάρι»: Για παιδιά από 7 ετών

Ο μεγάλος γιος μου, λοιπόν, διάλεξε το «Άρμστρονγκ – Το περιπετειώδες ταξίδι ενός ποντικού στο φεγγάρι», από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ένα υπέροχο παραμύθι που είμαι σίγουρη ότι θα τον ταξιδέψει – έστω και νοερά – στο φεγγάρι.

Πρόκειται για την ιστορία ενός μικρού ποντικού ο οποίος λατρεύει τα άστρα και κυρίως το φεγγάρι και κάνει τα πάντα για να το επισκεφθεί. Διαβάζει, μελετά, παρατηρεί από το τηλεσκόπιό του τη σελήνη, φτιάχνει έναν μικρό πύραυλο και ξεκινά το ταξίδι του. Θα τα καταφέρει, άραγε;

Πρόκειται για την ιστορία του πρώτου αστροναύτη στη σελήνη, δοσμένη μέσα από ένα έξυπνο παραμύθι, το οποίο όχι μόνο δίνει στα παιδιά πληροφορίες για το φεγγάρι, τους αστροναύτες, τους πυράυλους και το ταξίδι προς το διάστημα, αλλά τους υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει ποτέ να παρατάμε όσα πραγματικά μας κάνουν ευτυχισμένους.

Άλλωστε – όπως σημειώνεται και στο βιβλίο – οι… μεγαλύτεροι πρωτοπόροι είναι οι μικρότεροι από όλους!

«Ο Άτλαντας της σελήνης»: Για παιδιά από 5 ετών

Ο μικρός μου γιος, ακολουθώντας το παράδειγμα του μεγάλου του αδερφού, επέλεξε το βιβλίο, «Ο Άτλαντας της σελήνης», επίσης από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Ένα βιβλίο γεμάτο ενδιαφέροντα στοιχεία για την εξερεύνηση της σελήνης και τους ανθρώπους που έχουν ταξιδέψει σε αυτή.

Γεμάτο εικόνες από διαστημόπλοια, πυραύλους και το ίδιο το φεγγάρι, ένας Άτλαντας διαφορετικός από τους άλλους, βρίθει πληροφοριών για το φεγγάρι και όλα όσα κινούνται γύρω και …μέσα σε αυτό!

Σελίδες που ανοίγουν σε μεγάλα φύλλα, γεμάτες χρώμα και χρήσιμες γνώσεις για όλα τα παιδιά, γραμμένες σε γλώσσα εύκολη και κατανοητή για ένα… πρωτάκι, που μόλις έχει κατακτήσει την ανάγνωση.

Δύο βιβλία με σκληρό εξώφυλλο και ποιοτική εικονογράφηση και με την υπογραφή των εκδόσεων Ψυχογιός, από αυτά που αξίζει να παραμείνουν για χρόνια στην παιδική βιβλιοθήκη.

Αυτές οι στιγμές που μοιράζομαι κάθε καλοκαίρι με τα παιδιά μου είναι αυτές για τις οποίες ανυπομονώ περισσότερο από όλες. Φέτος, μάλιστα, σκέφτομαι να τολμήσω να τους προτείνω να πάμε τη συνήθεια μας αυτή ένα βήμα παραπέρα: να διαβάσουμε βιβλία και στην παραλία. Λέτε να δεχθούν;