Αρχική InfoBaby Εγκυμοσύνη Ταξιδέψτε άφοβα κατά την εγκυμοσύνη σας

Ταξιδέψτε άφοβα κατά την εγκυμοσύνη σας

4s iphone 089Πολύ συχνά κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, εμφανίζεται το ενδεχόμενο ενός ταξιδιού για λόγους αναψυχής ή και ανάγκης. Ανακύπτει τότε το ερώτημα αν επιτρέπεται στη γυναίκα που κυοφορεί να ταξιδεύει. Πρώτη μας σκέψη θα πρέπει να είναι, στην περίπτωση αυτή, ότι η κυοφορία είναι για τη γυναίκα, μία φυσιολογική κατάσταση, η οποία θα την οδηγήσει στη μητρότητα. Υπό αυτήν την έννοια, η κυοφορία δε θα πρέπει να λογίζεται ως κάποιας μορφής παθολογική κατάσταση ούτε και η κυοφορούσα ως ασθενής. Επομένως, σαφώς και μπορεί η γυναίκα κατά την περίοδο της κυήσεως να ταξιδέψει και να πάει διακοπές.

Ωστόσο, η εγκυμοσύνη συνεπιφέρει μεγάλες αλλαγές στον γυναικείο οργανισμό κατά τη διάρκειά της, από δε την ομαλή εξέλιξή της θα καθοριστεί η σωστή και ολοκληρωμένη ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά επηρεάζεται σημαντικά και η υγεία της ίδιας της γυναίκας. Επομένως, κάθε γυναίκα σε κατάσταση εγκυμοσύνης, που αποφασίζει να ταξιδέψει, θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να λάβει ορισμένες απαραίτητες προφυλάξεις και συγκεκριμένα:

  • Στον τόπο, στον οποίο μεταβαίνει ή πρόκειται να διαμείνει, να βρίσκεται κοντά σε ιατρικές μονάδες (νοσοκομεία, κλινικές, κέντρα υγείας κ.λπ.).
  • Να φέρει πάντοτε μαζί της την καρτέλα παρακολούθησης της κυήσεως με την οποία είναι εφοδιασμένη και από την οποία να προκύπτει η ηλικία της κυήσεως, οι εργαστηριακές εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί και άλλα χρήσιμα σχετικά στοιχεία. Να καταναλώνει εμφιαλωμένο νερό, καθώς και
  • Να καταναλώνει φρέσκιες τροφές.

signs-of-getting-pregnant_goodpregnancyguideΥφίστανται βέβαια και ορισμένες περιπτώσεις, στις οποίες απαγορεύεται αυστηρά στις κυοφορούσες να ταξιδεύουν, εφ’ όσον συντρέχουν σοβαροί ιατρικοί λόγοι, που μπορούν να συνίστανται σε:

-Επαπειλούμενη κύηση 1ου τριμήνου (αιμορραγία)
-Υπερέμεση κυήσεως (ναυτία, έμετοι, διαταραχές ηλεκτρολυτών)
-Περιφερική αποκόλληση πλακούντα
-Υπέρταση
-Προεκλαμψία
-Ιστορικό πρόωρου τοκετού
-Προδρομικός πλακούντας
-Υδράμνιο
-Αιμορραγία σε κάθε στάδιο της κυήσεως κ.ά.

Ειδικότερα, γίνεται δεκτό ότι η κυοφορούσα μπορεί να ταξιδεύει με αυτοκίνητο. Ωστόσο, τους δύο τελευταίους μήνες της κυήσεως, καλό θα ήταν ν’ αποφεύγει να οδηγεί η ίδια. Γενικά, κατά το ταξίδι με αυτοκίνητο θα πρέπει να αποφεύγονται οι απότομες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις του αυτοκινήτου, οι ανωμαλίες του οδοστρώματος (λακούβες, διαδρομές από χωματόδρομους και εν γένει δύσβατους δρόμους, ανηφόρες ή κατηφόρες με μεγάλες κλίσεις, επικίνδυνες στροφές κ.λπ.).

Επίσης, οι κυοφορούσες θα πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους για τη χρήση της ζώνης ασφαλείας, ότι θα πρέπει να τη φορούν χωρίς όμως να ασκείται πίεση στην περιοχή της κοιλιάς. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καλό θα είναι να πραγματοποιούνται αρκετές στάσεις, καθώς και ασκήσεις στα πόδια, προκειμένου να εξασφαλίζεται καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Σε περίπτωση που συμβεί σε κυοφορούσα κάποιο ατύχημα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί άμεσα την πλησιέστερη ιατρική μονάδα, ακόμα και αν αισθάνεται καλά.

traveling-when-pregnantΑν οι ανάγκες του ταξιδιού απαιτούν μετακίνηση με αεροπλάνο, καλό θα είναι οι πολύωρες πτήσεις ν’ αποφεύγονται, δεδομένου ότι κατά κανόνα είναι κουραστικές, λόγω δε της παρατεινόμενης καθιστικής στάσης του σώματος αυξάνουν σημαντικά τους κινδύνους φλεβοθρομβώσεων.

Απαραίτητο είναι να ελέγξετε και να βεβαιωθείτε από πριν ότι το αεροπλάνο, με το οποίο πρόκειται να ταξιδέψετε, διαθέτει σύστημα ρυθμίσεως της πίεσης στην καμπίνα. Επίσης, κατά τη διάρκεια της πτήσεως, αν χρειάζεται και με τη βοήθεια της αεροσυνοδού, θα πρέπει κατά διαστήματα να περπατάτε στον διάδρομο του αεροπλάνου και να κάνετε ασκήσεις για την καλή κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα. Είναι γνωστό ότι πολλές αεροπορικές εταιρίες απαγορεύουν σε εγκύους μετά τον 7ο μήνα της κυήσεως να πραγματοποιούν πτήσεις με τα αεροσκάφη τους, λόγω της αυξημένης πιθανότητας πρόωρου τοκετού. Για τον λόγο αυτό, οι εταιρίες αυτές ζητούν από τις εγκύους σχετική ιατρική βεβαίωση, που να πιστοποιεί ότι δεν υφίσταται ενδεχόμενο πρόωρου τοκετού εντός των επόμενων 2-3 ημερών. Είναι βέβαια αυτονόητο ότι η μόνη βεβαίωση, την οποία μπορεί να χορηγήσει ο ιατρός στην περίπτωσηαυτή, είναι ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά.

Traveling-When-Pregnant (1)Περαιτέρω, και με πλοίο μπορείτε επίσης να ταξιδέψετε και μάλιστα, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι ως μέσον ενδείκνυται περισσότερο από άλλα, αφού κατά κανόνα εξασφαλίζει αρκετή άνεση χώρου, που επιτρέπει κίνηση, περπάτημα, άσκηση κ.λπ. Θα πρέπει όμως και εδώ να αποφεύγονται οι ημέρες με άσχημα καιρικά φαινόμενα που μπορούν να προκαλέσουν θαλασσοταραχή ενώ ταξιδεύετε. Επίσης, χρειάζεται προσοχή κατά τη μετακίνησή σας στους χώρους του πλοίου, π.χ. αποφύγετε απότομες σκάλες ή ολισθηρές επιφάνειες λόγω διαρροής λιπαντικών ή εισροής θαλάσσιου νερού στους εξωτερικούς χώρους του πλοίου.

Αυτό είναι ένα γενικό πλαίσιο μερικών απλών φροντίδων και βασικών προφυλάξεων, οι οποίες καλό είναι να τηρούνται, ώστε το ταξίδι σας να κυλήσει όμορφα και να το απολαύσετε πραγματικά, παράλληλα με την εγκυμοσύνη σας. Καλό σας ταξίδι και μην ξεχνάτε ... να είστε προσεκτική, γιατί δεν είστε μόνη σας !

Από τον κ. Γεώργιο Α. Γιαπισίκογλου,
Μαιευτήρα - Γυναικολόγο, Συνεργάτη Μαιευτηρίου «Λητώ»


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.