Αρχική Infokids Αποδράσεις Ταξίδια Ταξίδι: Πράγα, μια Μεσαιωνική πόλη!

Ταξίδι: Πράγα, μια Μεσαιωνική πόλη!

1.

Σφυρήλατες σιδερένιες ταμπέλες που κρέμονται πάνω από μικρά και μεγαλύτερα εργαστήρια, κόκκινες κεραμοσκεπές ανακατεμένες με γαλάζιους θόλους και αμέτρητους οβελίσκους! Μια πόλη από μια άλλη εποχή. Ίσως η ομορφότερη της Ευρώπης!

Καλώς ήρθατε στη Πράγα!

Η ομορφιά της είναι μοναδική, υπέροχα στριφογυριστά δρομάκια που τη νύχτα φωτίζονται με χαμηλό φωτισμό, μάλλον για να μεταδώσουν  τις προ ηλεκτρισμού εποχές. Άνετα θα το έλεγες παραμυθένιο σκηνικό, με τα πολυτελή ανάκτορα να δεσπόζουν στο βάθος της πόλης, με ένα τόσο καλοδιατηρημένο ιστορικό κέντρο, ώστε ο γνωστός σκηνοθέτης Μίλος Φόρμαν, το επέλεξε ως σκηνικό για την ταινία  Αμαντέους, ο οποίος συνέθεσε μερικά από τα καλύτερα έργα του, στην Πράγα που υπεραγαπούσε!

2

Το ρολόι στην πλατεία της Πράγας, στέκει εκεί για περισσότερο από 5 αιώνες. Πρόκειται για ένα αστρονομικό ρολόι στην πρόσοψη του δημαρχείου της Παλιάς Πόλης και προκαλεί ακόμα έντονο ενδιαφέρον.

Δεν δείχνει μόνο την ώρα, αλλά και τις θέσεις του ήλιου και της σελήνης, τις κινήσεις των πλανητών, ενώ καταγράφει τις ισημερίες και τις γιορτές. Κάθε ώρα, η φιγούρα του θανάτου γυρίζει μια κλεψύδρα και χτυπά την καμπάνα!

Οι μορφές των δώδεκα Αποστόλων εμφανίζονται από τα επάνω ανοίγματα!

3

Η μοναδική Γέφυρα Καρόλου!

Ενώνει την παλιά με την καινούρια πόλη. Φιλοξενεί 30 διαδοχικά αγάλματα – κυρίως με μορφές αγίων και θρησκευτικών ηγετών- μέσα σε ένα εκπληκτικό μεσαιωνικό σκηνικό. Λέγεται ότι οι ευσεβείς πιστοί, σε κάθε άγαλμα έβγαζαν το καπέλο τους όταν διέσχιζαν τη γέφυρα.

Η διασημότερη από τις 17 γέφυρες που καλύπτουν το Μολδάβα. Σύμφωνα με το θρύλο κατά το χτίσιμό της ανακατεύτηκαν αυγά στο κονίαμα. Η κατασκευή ξεκίνησε το 1357. Η γέφυρα κατασκευάστηκε για να αντικαταστήσει την Γέφυρα της Ιουδήθ. Η ομορφιά της γέφυρας είναι τα αγάλματα της. Ένα από τα πρώτο αγάλματα, αυτό που απεικονίζει την σταύρωση, ανεγέρθηκε το 1657 και μία από τις τελευταίες προσθήκες ήταν το 1928. Η γέφυρα είναι πεζοδρομημένη και το επίκεντρο των τουριστών. Το ηλιοβασίλεμα εκεί είναι μαγευτική εμπειρία!

Την κοσμούν 30 μεσαιωνικά κυρίως αγάλματα με μορφές αγίων, θρησκευτικών ηγετών και ηγεμόνων. Τα αγάλματα συντηρούνται από ομάδα ανεξάρτητων καλλιτεχνών της πόλης.

4

Στην Πράγα ακούγεται πάντα μουσική!

Πάντου κάτι θα βρείτε! Από τους λαϊκούς τραγουδιστές μέχρι τους τζαζίστες στα καφέ. Μέχρι τους συμφωνικούς μουσικούς στη μπαρόκ λάμψη του Κλεμεντίνουμ.

Το  Clementinum - Klementinum στην Τσεχία - είναι ένα ιστορικό συγκρότημα κτιρίων στην Πράγα. Μέχρι πρόσφατα, το συγκρότημα φιλοξένησε το Εθνικό Πανεπιστήμιο και την Εθνική βιβλιοθήκη της Τσεχίας.

Το 2005, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Τσεχίας έλαβε το βραβείο UNESCO - Jikji , Μνήμη του Κόσμου.

5

Από το «Βελούδινο διαζύγιο», στις γειτονιές του Κάφκα!

Την 1η Ιανουαρίου 1993, η Τσεχοσλοβακία διασπάστηκε και προέκυψαν η Τσεχία και η Σλοβακία. Η διάσπαση έγινε με τόσο ειρηνική διαδικασία που ονομάστηκε «βελούδινο διαζύγιο»!

Η γειτονιά του Κάφκα, είναι από τα πιο τουριστικά αξιοθέατα. Ακόμα επικρατεί ατμόσφαιρα μυστηρίου και γοητείας. Οι παραστάσεις και οι συναυλίες κλασικής μουσικής, οι βραδιές τζαζ και οι μπιραρίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ταξιδιωτικής εμπειρίας της Πράγας.

6

Η πλατεία της Παλιάς Πόλης!  Ώρα για αγορές!

Τόπος αγοράς από τον 11 αι., εμπλουτίστηκε αργότερα με τη Γοτθική εκκλησία Τιν (πίσω από την πλατεία) και το δημαρχείο του 14 αι. με το αστρονομικό ρολόι. Μπαρόκ, ρόκοκο και νεοκλασικές λεπτομέρειες προσθέτουν μια ιδιαίτερη νότα στις βαμμένες με παστέλ χρώματα προσόψεις, με τις τριγωνικές στέγες και τις ασπίδες τους!

Και μετά ακολουθεί μια παγωμένη μπύρα!

Μία η περισσότερες σε κάποια από τις εκατοντάδες μπιραρίες, επιβάλλεται για τη συνέχεια!  Η τσέχικη μπίρα είναι πασίγνωστη (πιο γνωστή η pilsner) και η ατμόσφαιρα στα μικρά μαγαζάκια που ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια στο κέντρο της Πράγας πολύ ζεστή και φιλική.

Προτιμήστε τα μικρά μαγαζιά και αναμειχτείτε με τους ντόπιους. Για τα «γερά ποτήρια» υπάρχει και το αψέντι - τοπικό ποτό με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ - δοκιμάστε το σε σφηνάκι!

7

Tips

-Ο κύριος εμπορικός κόμβος της Πράγας είναι επικεντρωμένος γύρω από την κορυφή της πλατείας Βέντσεσλας και εκτείνεται κατά μήκος του Na Prikope. Σε ακτίνα 800μ., μαζί με το Κέντρο Myslbek, θα βρείτε μία σύγχρονη πολυεπίπεδη σκεπαστή στοά, η οποία φιλοξενεί δημοφιλής εταιρείες όπως Calvin Klein, Gant και H & M.

- Η καλύτερη αγορά για χειροποίητα είδη είναι αυτή της οδού Havelske στην περιοχή Πράχα 01.

-  Όσο για τις αγορές σας θα βρείτε κρύσταλλα Βοημίας σε σχετικά καλές τιμές και διάφορα χειροποίητα αναμνηστικά μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι μαριονέτες!

-Τα καταστήματα στο κέντρο της Πράγας εξαρτώνται από τους τουρίστες και τα περισσότερα είναι ανοιχτά Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 19:00 και το Σάββατο 09:00 – 13:00. Μερικά καταστήματα ανοίγουν και τις Κυριακές.

8

Αξίζει να δείτε ακόμα:

-          Εβραϊκή Συνοικία: Οι Εβραίοι της Πράγας από τον 13ο αιώνα και για πεντακόσια χρόνια ζούσαν περιορισμένοι σε αυτό το γκέτο γνωστό σήμερα σαν Εβραϊκή Συνοικία. Το 19ο αιώνα γκρεμίστηκε το γκέτο και στη θέση του δημιουργήθηκαν λεωφόροι και υπέροχα αρ νουβό κτίρια. Προμηθευτείτε ένα εισιτήριο από το Εβραϊκό Μουσείο με το οποίο μπορείτε να επισκεφτείτε το Εβραϊκό Δημαρχείο και  τις συναγωγές.

-           Μικρό Μέρος: Κάτω από τα κάστρα, στη δυτική όχθη του ποταμού Vltava είναι αναμφισβήτητα η πιο ρομαντική και ατμοσφαιρική περιφέρεια της Πράγας. Στο Μικρό Μέρος την περίοδο του μεσαίωνα διέμεναν ευγενείς υποστηρικτές του βασιλιά, η περιοχή ήταν γεμάτη με παλάτια, πρεσβείες και υπέροχα διακοσμημένες εκκλησίες.

-          Μουσείο Μούχα: Το μουσείο είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στον γνωστό αρ νουβό καλλιτέχνη Αλφόνς Μούχα. Ο Μούχα είναι γνωστός για τις αφίσες που σχεδίασε για θεατρικές παραγωγές με πρωταγωνίστρια την μεγάλη ηθοποιό Sarah Bernhardt. Οι αφίσες που εκτίθενται στο μουσείο είναι η επιτομή της αρ νουβό αισθητικής.

-          Μουσείο Κομμουνισμού: Όταν περιβάλλεσαι από γοτθικά καμπαναριά, μπαρόκ σπίτια και μεσαιωνικούς δρόμους είναι εύκολο να απορροφηθείς από τη ιστορία της Πράγας όμως και η νεότερη ιστορία τους είναι αξιοθαύμαστη και ταραχώδης. Το Μουσείο Κομμουνισμού εξηγεί γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του ολοκληρωτικού καθεστώτος από το πραξικόπημα του Φλεβάρη του 1948 έως την πτώση του τον Νοέμβρη του 1989.

Μην παραλείψετε να παρακολουθήσετε μία παράσταση μαύρου θεάτρου ακόμη και αν δεν είστε φανατικοί του θεάτρου! Η Πράγα είναι σίγουρα  μια πόλη που τα έχει όλα!


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.