Αρχική Infokids Υγεία Τέλος στα θερμόμετρα υδραργύρου έως το 2020

Τέλος στα θερμόμετρα υδραργύρου έως το 2020

yyyΤα θερμόμετρα υδραργύρου ήταν ο πιστός σύντροφος κάθε μανούλας που αγωνιούσε να δει αν το παιδάκι της έχει πυρετό. Τα χρόνια πέρασαν και πλέον τα θερμόμετρα υδραργύρου θεωρούνται ξεπερασμένης τεχνολογίας καθώς έχουν αντικατασταθεί από τα σύγχρονα ψηφιακά θερμόμετρα. Εάν λοιπόν και εσείς έχετε στην κατοχή σας ένα τέτοιο θερμόμετρο, καλό θα ήταν να το αντικαταστήσετε καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τα εν λόγω θερμόμετρα αναμένεται να έχουν αποσυρθεί οριστικά από την κυκλοφορίας έως το 2020 σε μια προσπάθεια βελτίωσης της υγειονομικής φροντίδας διασφαλίζοντας την προστασία της ανθρώπινης υγείας και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Οι βλαβερές επιπτώσεις του υδραργύρου

Η επιχείρηση υπό τον τίτλο «για την μέριμνα χωρίς υδράργυρο έως το 2020» εγκαινιάστηκε με την υπογραφή της Σύμβασης της Μινιμάτα για τον υδράργυρο. Ο υδράργυρος και οι διάφορες ενώσεις του προκαλούν "ανησυχία για την παγκόσμια δημόσια υγεία και επιφέρουν μια ολόκληρη σειρά σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία", υπογραμμίζει ο ΠΟΥ, αναφέροντας "νευρολογικές εγκεφαλικές βλάβες, κυρίως στους νέους". Ο υδράργυρος μπορεί επίσης να προκαλέσει βλαβερές συνέπειες στα νεφρά και το πεπτικό σύστημα, επισημαίνει ο ΠΟΥ.

Η σύμβαση της Μινιμάτα επιτρέπει τη χρήση υδραργύρου στα θερμόμετρα έως το 2020 με μερικές εξαιρέσεις που μπορεί να παρατείνουν αυτή την προθεσμία έως το 2030, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ωστόσο ότι οι συνέπειες στην υγεία από τον υδράργυρο "είναι τόσο σοβαρές που όλοι θα πρέπει να προσπαθήσουν να σεβαστούν την ημερομηνία του 2020 που ορίζεται στη σύμβαση".

baby-with-fever"Με την υπογραφή της Σύμβασης της Μινιμάτα για τον υδράργυρο θα κάνουμε πολλά για την οριστική προστασία του κόσμου από τις καταστρεπτικές συνέπειες του υδραργύρου στην υγεία", δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ δρ Μάργκαρετ Τσαν.

"Ο υδράργυρος είναι ένα από τα δέκα βασικά χημικά στοιχεία που είναι πολύ ανησυχητικά για τη δημόσια υγεία", πρόσθεσε η Τσαν. Η Σύμβαση δίνει κατευθύνσεις στις χώρες που καλούνται να λάβουν μέτρα για να εξαλείψουν κυρίως τη χρήση των πιο βλαβερών μορφών του υδραργύρου.

Ο ΠΟΥ και η εταίροι του στον τομέα της υγείας θα καταβάλουν προσπάθειες να εξαλείψουν σταδιακά τα τοπικά αντισηπτικά και τα καλλυντικά που περιέχουν υδράργυρο. Ο ΠΟΥ προτίθεται επίσης να επεξεργαστεί μέτρα για την σταδιακή εξάλειψη της χρήσης του μετάλλου αυτού στα οδοντικά αμαγάλματα.

Η Σύμβαση της Μινιμάτα υιοθετήθηκε στις 10 Οκτωβρίου στο Κουμαμότο της Ιαπωνίας και θα είναι ανοικτή σε υπογραφές έως τις 9 Οκτωβρίου του 2014.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.