Τέλος στις προκάτ σχολικές αίθουσες

Λύση στο χρόνιο πρόβλημα της διδασκαλίας σε προκατασκευασμένες σχολικές αίθουσες φιλοδοξεί να βάλει η εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές» (ΚτΥΠ), η οποία παραδέχεται πως «ενώ θα έπρεπε να καλύπτουν έκτακτες ανάγκες, έχουν εξελιχθεί σε μόνιμη κατάσταση ως αποτέλεσμα των προηγούμενων πολιτικών πρακτικών».

Η ανακοίνωση της εταιρείας έχει ως εξής:

H KT.YΠ. Α.Ε. έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο για την οριστική επίλυση του προβλήματος σχολικής στέγης με στόχο να μπει τέλος και στην απαράδεκτη πραγματικότητα των προκάτ αιθουσών που ενώ θα έπρεπε να καλύπτουν έκτακτες ανάγκες έχουν εξελιχθεί σε μόνιμη κατάσταση ως αποτέλεσμα των προηγούμενων πολιτικών πρακτικών. Ήδη έχουν παραδοθεί για την νέα σχολική χρονιά πάνω από 20 νέα σχολεία, τα οποία καθυστερούσαν επί χρόνια, ενώ άλλες 20 σχολικές μονάδες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε φάση κατασκευής και παραδίδονται, σταδιακά μέσα στο επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και το πρόγραμμα των 21 σχολείων που κατασκευάζονται με τη μέθοδο ΣΔΙΤ. Ήδη τα 7 από αυτά βρίσκονται σε λειτουργία ενώ μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα παραδοθεί το σύνολο των σχολείων. Επιπλέον, η ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. θα δημοπρατήσει μέσα στο επόμενο διάστημα επιπλέον 13 έργα σχολικής στέγης αξίας άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά χρηματοδοτικά προγράμματα κι από την ΕΤΕπ. Με όλα αυτά τα νέα σχολεία, σε πρώτη φάση θα καλυφθούν οι ανάγκες άνω των 16.000 μαθητών σε όλη τη χώρα.Την ίδια στιγμή, βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα αναβάθμισης υφιστάμενων σχολείων σε διάφορους Δήμους της χώρας στα οποία φοιτούν σήμερα χιλιάδες μαθητές.

Σε καμία περίπτωση, η πολιτική της ΚΤ.ΥΠ. ΑΕ. δεν συνδέεται με την προκάτ σχολική στέγη. Η εταιρεία, διαθέτει Αίθουσες Ελαφράς Λυόμενης Προκατασκευής, που πληρούν όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές για σχολική χρήση, προκειμένου να καλύπτονται μόνο έκτακτες ανάγκες κι όχι για μόνιμη στέγαση και μόνο κατόπιν αιτημάτων των Δήμων οι οποίοι και έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και την καταγραφή και γνωστοποίηση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και η ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε., των πραγματικών αναγκών”.

dhmotiko-pazinos-02

Μάλιστα, για πρώτη φορά, η ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε., προχώρησε στον εντοπισμό και καταγραφή των πάνω από χιλίων Αιθουσών Ελαφράς Λυόμενης Προκατασκευής ιδιοκτησίας της εταιρείας, οι οποίες βρίσκονται διάσπαρτες σε πολλές περιοχές της χώρας και κανείς έως τώρα δεν είχε αναζητήσει, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες στέγασης σε δεκάδες σχολικές μονάδες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Οι Αίθουσες αυτές κατά το παρελθόν είχαν παραχωρηθεί σε διάφορους Δήμους της χώρας για την προσωρινή κάλυψη αναγκών έπειτα κυρίως από φυσικές καταστροφές και ουδέποτε ως τώρα, καταγράφηκαν ούτε αναζητήθηκαν προκειμένου να επιστραφούν μετά την χρήση τους. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα κατέληξαν να καλύπτουν σε μόνιμη βάση, ανάγκες σχολικής στέγασης ως αποτέλεσμα της χρόνιας πολιτικής αδιαφορίας ώστε να δοθούν οριστικές λύσεις. Κάποιες μάλιστα στεγάζουν σήμερα ακόμα και δημοτικές υπηρεσίες. Πολλές επίσης εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους.

Η πρακτική αυτή είχε οδηγήσει σε κατασπατάληση πόρων αφού κάθε φορά που κάποιοι Δήμοι αιτούνταν την συνδρομή της εταιρείας προκειμένου να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες, αποφασιζόταν η αγορά νέων Αιθουσών αντί η επανά-χρήση υφισταμένων. Σημειώνεται ότι το κόστος για την αγορά κάθε Αίθουσας φτάνει περίπου στα 25.000 ευρώ. Έως τώρα, έχουν εντοπιστεί πάνω από 900 Αίθουσες και για πολλές από αυτές έχει ξεκινήσει ήδη η αποστολή τους σε διάφορες περιοχές της χώρας για την προσωρινή στέγαση μαθητών, κατόπιν αιτημάτων των οικείων Δήμων και μέχρι την οριστική εξάλειψη των εκάστοτε προβλημάτων που καθιστούν αναγκαία τη χρήση τους.