Tέμπη: Ο φόρος τιμής στις αδικοκοχαμένες δίδυμες Θώμη και Χρύσα και την ξαδέρφη τους – Η κραυγή “Αθάνατες” (video)

Η τραγωδία των Τεμπών βύθισε στο πένθος το χωριό Καστράκι στην Καλαμπάκα
καθώς τρία κορίτσια, οι δίδυμες 20χρονες  Θώμη και Χρύσα και η πρώτη τους εξαδέλφη, η 19χρονη Αναστασία,  συγκαταλέγονται μεταξύ των νεκρών του τραγικού δυστυχήματος με τα τρένα στα Τέμπη.

Τα παιχνίδια της μοίρας είναι τραγικά καθώς ο μπαμπάς των δίδυμων φοιτητριών ήταν από τους πρώτους που έφτασαν στο σημείο της τραγωδίας και αναζητούσε εναγωνίως τις κόρες και την ανιψιά του. Δυστυχώς τα χειρότερα νέα και οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι τα 3 νεαρά κορίτσια πέταξαν για τη γειτονιά των αγγέλων και έφυγαν τόσο πρόωρα από τη ζωή. Στα χείλη όλων ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ …

ΘΡΗΝΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΔΥΜΕΣ ΘΩΜΗ ΚΑΙ ΧΡΥΣΑ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΞΑΔΕΡΦΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΤΡΕΝΟ

Και φέτος, τηρήθηκε το εντυπωσιακό έθιμο του Αη Γιώργη του Μαντηλά στο χωριό Καστράκι, στα Μετέωρα όπως διαβάζουμε στο trikalaola.gr.

Ωστόσο, αυτή τη φορά οι «μαντηλάδες» – οι αναρριχητές που μετέφεραν τα μαντήλια στον ιερό βράχο των Μετεώρων, στην ερειπωμένη σκήτη – δεν χόρεψαν και δεν τραγούδησαν στο τέλος, όπως συνηθίζεται. Αντίθετα, αγκαλιασμένοι αναφώνησαν από ψηλά τα ονόματα των τριών κοριτσιών που χάθηκαν στο τρομερό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, της Αναστασίας, της Χρύσας και της Θώμης.

Δείτε το βίντεο που συγκλονίζει

To έθιμο που αφιερώθηκε στη μνήμη των 3 αδικοχαμένων ξαδερφιών

Κάθε χρόνο ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου αναβιώνει στο Καστράκι Καλαμπάκας το έθιμο των μαντηλιών, με επίκεντρο το εξωκλήσι του Αη Γιώργη του Μαντηλά.

Εκεί κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας στο νεότερο εξωκλήσι του αγίου που βρίσκεται στα ριζά του βράχου, στο ερειπωμένο ομώνυμο μοναστήρι, νέοι ζωσμένοι με εκατοντάδες μαντήλια – τάματα πιστών, σκαρφαλώνουν στο απότομο βράχο με τη βοήθεια σχοινιών.

Σκοπός τους να κρεμάσουν τα καινούργια μαντήλια – τάματα και να πάρουν τα περσινά, τα οποία κατεβαίνοντας τα μοιράζουν ως φυλαχτό στους προσκυνητές που παρακολουθούν με δέος την ανάβαση καθώς είναι μια προσπάθεια ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη.

Το έθιμο των μαντηλιών φέρεται να ανάγεται στην εποχή της τουρκοκρατίας, όταν, όπως αναφέρει η λαϊκή παράδοση, μια Τουρκάλα προσευχήθηκε στον Άγιο να κάνει καλά τον άνδρα της, ο οποίος ενώ έκοβε ξύλα κάτω από το μοναστήρι του Αγίου , έπεσε λιπόθυμος. Ο άνδρας σηκώθηκε εντελώς καλά και η Τουρκάλα για να ευχαριστήσει τον Άγιο πρόσφερε το μαντήλι της. Από τότε η μονή ονομάστηκε Άγιος Γεώργιος Μαντηλάς.

Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνιες 2023: Αυτά είναι τα εξεταστικά κέντρα των ειδικών και των μουσικών μαθημάτων

«Νομοθέτησαν πρώιμη παρέμβαση χωρίς θεραπείες» – Oι θεραπευτές Ειδικής Αγωγής αντιδρούν και ζητούν να αλλάξει το πλαίσιο

“Η αγωνία ζει, πέθανε; Να μην νιώσει κανένας γονιός τέτοιες στιγμές”: Ο μπαμπάς της Κατερίνας που σώθηκε μιλά στο Infokids