Αρχική InfoMommy Πολιτισμός - Σεμινάρια Σεμινάρια Τέρμα πια οι φωνές και οι καβγάδες με τα παιδιά - Μάθε πώς θα γίνεις αποτελεσματικός γονιός (20/2)

Τέρμα πια οι φωνές και οι καβγάδες με τα παιδιά - Μάθε πώς θα γίνεις αποτελεσματικός γονιός (20/2)

Το να είναι κάποιος αποτελεσματικός γονέας είναι σκληρή δουλειά. Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από τις εικόνες των ήρεμων και συνεργάσιμων παιδιών που βλέπουμε στα τηλεοπτικά διαφημιστικά. Τις περισσότερες ημέρες τα παιδιά είναι δώρο, πολλές φορές όμως αποτελούν την απόλυτη πρόκληση για τους γονείς. Υπάρχουν εκρήξεις, καυγάδες, διαπληκτισμοί, διαφωνίες για το φαγητό, το διάβασμα, την ώρα που πρέπει να πάνε για ύπνο και άλλα θέματα που καμμιά φορά σκιάζουν τη μεγαλύτερη χαρά της ζωής. Πολλοί γονείς μπορεί να αισθανθούν απροετοίμαστοι ή ανεπαρκείς και όντας σε απελπισία κάνουν τα ίδια λάθη που έκαναν και οι δικοί τους γονείς. Άλλοι έχοντας ορκιστοί να μην γίνουν ποτέ σαν τους γονείς τους, ακολουθούν τον ακριβώς αντίθετο δρόμο, που αποδεικνύεται εξίσου αναποτελεσματικός.

---------------------21

Στόχος του βιβλίου “Τα μυστικά του αποτελεσματικού γονέα - Μια αποτελεσματική μέθοδος εκπαίδευσης των γονέων για την ανατροφή υπεύθυνων παιδιών” του Thomas Gordon είναι να εφοδιάσει τους γονείς με τις απαραίτητες δεξιότητες, που όχι μόνο καθιστούν την τιμωρία άσκοπη και άχρηστη, αλλά θέτουν και ισχυρά θεμέλια για την καλλιέργεια στα παιδιά του αισθήματος της υπευθυνότητας, της αυτονομίας, της αυτοπειθαρχίας, της συνεργασίας, του κοινωνικού ενδιαφέροντος και της χρησιμότητας στο κοινωνικό σύνολο. Αυτά δεν επιτυγχάνονται με μια διαπαιδαγώγηση αυταρχική ή υποχωρητική, αλλά με τις επικοινωνιακές δεξιότητες που ενισχύουν τα έμφυτα θετικά στοιχεία που έχει κάθε παιδί και με το χτίσιμο μιας ουσιαστικής και αρμονικής σχέσης γονέα-παιδιού, που αποδεικνύεται καταλυτική.

Mε αφορμή το εν λόγω βιβλίο, ο Αλέκος Παπάγος, Πρόεδρος του Οργανισμού Gordon Hellas, Σύμβουλο PCA διοργανώνει το σεμινάριο  «Εισαγωγή στο Εργαστήριο Αποτελεσματικού Γονέα» το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι. Στόχος του εργαστηρίου, είναι να εφοδιάσει τους γονείς με τις απαραίτητες δεξιότητες, που όχι μόνο καθιστούν την τιμωρία άσκοπη και άχρηστη, αλλά θέτουν και ισχυρά θεμέλια για την καλλιέργεια του αισθήματος της υπευθυνότητας, της αυτονομίας, της αυτοπειθαρχίας, της συνεργασίας, του κοινωνικού ενδιαφέροντος και της χρησιμότητας στο κοινωνικό σύνολο στα παιδιά.Στην εκδήλωση αυτή θα γίνει μια σύντομη παρουσίαση των δεξιοτήτων που προτείνει ο Gordon – που είναι και το αντίδοτο της σχολής που πρεσβεύει ότι ενίοτε η τιμωρία είναι χρήσιμη και απαραίτητη. Οι δεξιότητες αυτές, σε αντίθεση με τις τιμωρίες, βοηθούν τα παιδιά να αναπτύσσουν σχέσεις εμπιστοσύνης και ασφάλειας, να είναι λειτουργικά, αυτόνομα, χαρούμενα και ψυχικά υγιή.

4-Tips-for-Effective-Parent-Child-Communication

Η επιτυχία του μοντέλου Gordon οφείλεται κυρίως στο ότι δεν αρκείται στο να μεταδώσει κάποιες θεωρητικές γνώσεις, αλλά επιδιώκει να θέσει γερές βάσεις πρακτικής μάθησης, που θα φέρουν άμεσα, πραγματικά και αναγνωρίσιμα αποτελέσματα στα καθημερινά προβλήματα της οικογένειας. Οι πέντε άξονες που αναπτύσσονται είναι οι εξής:

Πώς να διευκολύνω το παιδί μου να λύνει τα προβλήματά του αποτελεσματικά, χωρίς να γίνομαι παρεμβατικός.
Πώς να διεκδικώ τις ανάγκες μου όταν παρεμποδίζονται από τη συμπεριφορά του παιδιού μου, χωρίς να διακινδυνεύω τη σχέση μου μαζί του.
Πώς να δημιουργήσω μια ουσιαστική και αρμονική σχέση με το παιδί μου και πώς να προλαβαίνω πιθανές συγκρούσεις, με τις δεξιότητες πρόληψης.
Πώς να διευθετώ τις συγκρούσεις αναγκών, όταν προκύπτουν, με ισότιμο και δημοκρατικό τρόπο ώστε να μην υπάρχουν ηττημένοι.
Πώς να διαχειρίζομαι τις συγκρούσεις αξιών με σεβασμό και ευαισθησία.

Είσοδος Ελεύθερη με δήλωση συμμετοχής στο Public Blog - Δηλώστε συμμετοχή εδώ 

Public Συντάγματος
Καραγεώργη Σερβίας 1


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.