Τέρμα πια τα ατύχηματα στο σχολείο και τις εκδρομές- Ένα σεμινάριο απαραίτητο για όλους τους εκπαιδευτικούς (από 25/1)

Η πολύωρη παραμονή των παιδιών στο σχολείο σε μια ηλικία που η προσπάθεια ένταξης και επιβολής τους στην ομάδα των συνομηλίκων είναι αυτοσκοπός έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση ενός σημαντικού ποσοστού ατυχημάτων κυρίως στον προαύλιο χώρο, αλλά και στη διαδρομή σπίτι-σχολείο σπίτι. Είναι λοιπόν εύλογη η σημασία της συστηματικής πρόληψης η οποία δύναται να μειώσει σε σημαντικό ποσοστό τον αριθμό και τη σοβαρότητα των παιδικών ατυχημάτων.

Στο εντατικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που θα λάβει χώρα την Δευτέρα 25 και την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου , 6:30-9:30 μ.μ.θα μιλήσουμε για τη βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας στο σχολείο και τη δημιουργία σκέψης (νοοτροπίας) πρόληψης στους μαθητές. Σκοπός του σεμιναρίου είναι η πληροφόρηση και η εκπαίδευση του διδακτικού προσωπικού και των δύο βαθμίδων στην αναγνώριση και αντιμετώπιση κινδύνων ατυχημάτων σε σχολικά συγκροτήματα, αλλά και σε ό,τι αφορά την προσέλευση και την αποχώρηση των μαθητών. Επίσης, προσφέρονται πληροφορίες και για την πρόληψη των παιδικών ατυχημάτων και εκτός σχολείου (παιδικές χαρές, κίνδυνοι από αλκοολούχα ποτά).
Μερικά από τα θέματα που θα μας απασχολήσουν είναι γιατί είναι αναγκαία αυτή η εκπαίδευση, η πυροπροστασία στο σχολείο, η αντιμετώπιση των κινδύνων και η ασφάλεια στις εκδρομές, ο χώρος του διαλείμματος, η συμπεριφορά των παιδιών στην τροχαία κυκλοφορία κ.ά.

school4

Κύριο μέλημα του σεμιναρίου αυτού είναι η εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων και κανόνων στην καθημερινή και σχολική πρακτική και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού με τελικό στόχο την απόκτηση γνώσεων και την αλλαγή συμπεριφοράς για την πρόληψη ατυχημάτων στο σχολικό περιβάλλον.

Σε κάθε τρίωρο συμπεριλαμβάνεται και χρόνος για συζήτηση με τους συμμετέχοντες. Το σεμινάριο, που αποτελεί μια παραλλαγή των διαλέξεων και της εκπαίδευσης δημοσίων υπαλλήλων στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) από δύο εισηγητές με εξειδίκευση και μεγάλη εμπειρία σε αυτά τα ζητήματα που έχουν επιμορφώσει πολλούς εκπαιδευτικούς, προορίζεται για εκείνους που έχουν ευθύνη ή αρμοδιότητα για την ασφάλεια του σχολείου (κτίριο, εξοπλισμός, συμπεριφορά μαθητών), όπως τα μέλη του διδακτικού προσωπικού και οι διευθυντές των σχολικών μονάδων, αλλά και τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών.

Εισηγητές:
Ιωάννης Στ. Παπαδόπουλος, τέως Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής
Δημήτρης Κρεντήρης, γενικός γιατρός-επιμελητής Α΄ στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας-εκπαιδευτής στο ΕΚΔΔΑ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε, δηλώστε συμμετοχή στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, επάγγελμα, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail) και την ένδειξη ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. Όσοι ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά για τη συμμετοχή τους θα πρέπει να μας επιβεβαιώσουν την κράτηση της θέσης έως την ημερομηνία που θα τους ανακοινωθεί. Στο τέλος της ημερίδας θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους εκπαιδευτικούς, εφόσον ζητηθεί κατά τη δήλωση συμμετοχής.

Πολυχώρος Μεταίχμιο
Ιπποκράτους 118, Αθήνα