Τέρμα στο αγνώστου προελεύσεως – Πρέπει να ξέρουμε τι γάλα δίνουμε στα παιδιά

Παρά την αγορανομική διάταξη που υποχρεώνει τις γαλακτοβιομηχανίες να αναγράφουν τη χώρα προέλευσης της πρώτης ύλης στις συσκευασίες των προϊόντων τους ορισμένες εταιρείες δεν έχουν ακόμα συμμορφωθεί. Παραλείπουν να αναφέρουν συγκεκριμένη χώρα προέλευσης (ή συγκεκριμένες, όταν το γάλα προέρχεται από δύο ή περισσότερες χώρες) όπως προβλέπει ο νόμος, εμφανίζοντας στις συσκευασίες ως «χώρα» προέλευσης την Ευρωπαϊκή Ενωση. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουν τη σχετική διάταξη, καθώς ως χώρα της Ε.Ε. μπορεί να εννοείται οποιαδήποτε από τις 27 χώρες που τη συγκροτούν (δηλαδή από Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία, δηλαδή τις έξι-χώρες ιδρυτικά μέλη της Ε.Ε., μέχρι Βουλγαρία, Ρουμανία, που εισήλθαν στο κλαμπ τελευταία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο  υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου πρότεινε να καθιερωθεί η υποχρεωτική αναφορά της χώρας προέλευσης του γάλακτος. Ειδικότερα δήλωσε τα εξής: «Υπάρχει πράγματι κρίση στην αγορά γάλακτος, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, που έχει ως συνέπεια να πιέζονται οι τιμές παραγωγού. Από τη δική μας πλευρά, για να στηρίξουμε τους Έλληνες αγελαδοτρόφους, επιμένουμε στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να καθιερωθεί στις συσκευασίες η υποχρεωτική αναφορά της χώρας προέλευσης του γάλακτος«. Αυτό τόνισε σε δήλωσή του ο οποίος κάλεσε τις γαλακτοβιομηχανίες της χώρας να υιοθετήσουν αυτή την πρακτική, έστω και σε προαιρετικό επίπεδο.

«Ο καταναλωτής», σημείωσε, «πρέπει να ξέρει από πού είναι το γάλα που αγοράζει και να αποφασίζει εκείνος εάν θέλει, πιθανόν, να πληρώσει κάποια λεπτά παραπάνω για να πάρει φρέσκο, αγνό ελληνικό γάλα». Ο κ. Αποστόλου, επισήμανε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα εντατικοποιήσει τους ελέγχους, προκειμένου «να γίνεται σωστή και εγγυημένη χρήση του «Ελληνικού Σήματος«, του σήματος που είναι η σφραγίδα ποιότητας για το ελληνικό γάλα» και γνωστοποίησε ότι ετοιμάζεται «παρέμβαση στην αγορά ώστε να περιοριστούν κάποιες αρνητικές εμπορικές πρακτικές που πλήττουν τον κτηνοτρόφο, όπως είναι για παράδειγμα η μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή του προϊόντος του».