Αρχική Το Ημερολόγιο μιας μαμάς από τη Ναταλία Δραγούμη Θα ξαναπάω σχολείο;

Θα ξαναπάω σχολείο;

10799839_863727313662168_370164413_nΤις προάλλες ήμουν με κάποιους γονείς φίλων των παιδιών μου από το σχολείο και συζητούσαμε για τα μαθήματα που έχουν τα παιδιά για το σπίτι. Οι περισσότεροι από αυτούς "διαβάζουν" τα παιδιά τους ή έχουν τον απόλυτο έλεγχο της μελέτης τους. Εγώ δεν διαβάζω τα παιδιά μου! Το έχω ως αρχή να το κάνουν μόνα τους. Θεωρώ ότι είναι καθαρά δική τους ευθύνη απέναντι στο σχολείο και γενικότερα θα έλεγα ότι είναι η πρώτη επαφή με τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της ζωής.

Φυσικά τους βοηθάω για κάποιο δύσκολο τεστ, ειδικά της ιστορίας που τα βιβλία του δημοτικού είναι ακαταλαβίστικα, ή τους υπαγορεύω το λεξιλόγιο των Γερμανικών αλλά μέχρι εκεί...Τους έχω μάθει από μικρά να κάθονται να διαβάσουν μόλις τελειώσουν το μεσημεριανό τους, ώστε να έχουν την υπόλοιπη μέρα ελεύθερη και φυσικά να διαβάζουν από Παρασκευή τα μαθήματα για τη Δευτέρα. Επίσης, τους ενθαρρύνω να αναπτύξουν σχέσεις με τους δασκάλους: αν έχουν απορίες ή κάτι που δεν καταλαβαίνουν, τους λέω ότι το σωστό είναι να ρωτήσουν τη δασκάλα, να μην φοβούνται. Δεν είναι ντροπή να μην έχουν καταλάβει κάτι. Έτσι, έχει και ο δάσκαλος μια σαφή εικόνα του μαθητή.

Κάποιες φορές, στην πρώτη τάξη του δημοτικού, γκρίνιαζαν ότι βαριούνται να κάνουν τα μαθήματα. Τους έλεγα πολύ γλυκά, χωρίς θυμό φυσικά, ότι μπορούν να μην τα κάνουν και να πουν στη δασκάλα τους το πώς αισθάνθηκαν και δεν έκαναν τα μαθήματά τους. Τους έδινα, δηλαδή, την επιλογή και εκείνα έπειτα από κάποια σκέψη αποφάσιζαν ότι προτιμούν να τα κάνουν παρά να υποστούν παρατήρηση από τη δασκάλα. Έτσι, σιγά-σιγά έγιναν υπεύθυνοι του εαυτού τους και μάλιστα, όταν έχουν διαγωνίσματα ορίζουν μόνα τους τις μέρες και ώρες διαβάσματος.

Όμως, επειδή συνεχώς κάνω την αυτοκριτική μου αναρωτιέμαι μήπως είμαι λάθος; Μήπως τα παιδιά των γονιών που είναι συνεχώς δίπλα τους στα μαθήματα είναι αυτά που ξεχωρίζουν και διαπρέπουν αργότερα στα πανεπιστήμια; Μήπως τα δικά μου θα είναι συνεχώς στην προσπάθεια να καταλάβουν και δεν θα προλάβουν να πάνε πιο βαθιά στη γνώση, δημιουργώντας μεγάλα κενά στη μόρφωσή τους που δύσκολα γεμίζουν αργότερα; Δεν υπάρχει, φυσικά, κανόνας ή συνταγή για το μέλλον των παιδιών μας, ούτε φυσικά μπορεί κάποιος να μου υπογράψει για το αν θα καταφέρουν κάτι στη ζωή τους με τον έναν ή τον άλλο τρόπο...Αλλά ως μάνα, πάντα προσπαθώ να εξιχνιάσω αν έχω διαλέξει το σωστό μονοπάτι...


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.