- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Θάνατος 3 κοριτσιών: Τα “σκοτεινά” σημεία – Η εξομολόγηση της δασκάλας της Τζωρτζίνας – Οι εξελίξεις της έρευνας

Αρχίζει τα επόμενα 24ωρα ένας κύκλος περίπου 25 καταθέσεων γιατρών, νοσηλευτών και ιδιωτών, από τις οποίες τα στελέχη του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής θα προσπαθήσουν να ξετυλίξουν το κουβάρι και να διακριβώσουν τις συνθήκες θανάτου – μέσα σε 32 μήνες – των τριών κοριτσιών, ηλικίας έξι μηνών, τριάμισι και εννέα ετών, της ίδιας οικογένειας από την Πάτρα. [2]

Σύμφωνα με όσα έχουν προκύψει μέχρι τώρα αναφορικά με αυτή την τραγική υπόθεση, φαίνεται να υπάρχουν ελλιπείς ή εσφαλμένες γνωματεύσεις για ορισμένα από τα παιδιά.

Το μοτίβο θανάτου που πρέπει να διερευνηθεί

Όλα αυτά την ώρα που ένας από τους πιο γνωστούς καρδιοχειρουργούς της χώρας, που γνωρίζει την υπόθεση, μιλά στο «Βήμα της Κυριακής» [3] και δηλώνει έκπληκτος από τους θανάτους.

Όπως λέει κανένα από τα τρία κορίτσια δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα που να δικαιολογεί αυτό που συνέβη. Σημειώνει, δε, ότι ποτέ δεν ήταν άρρωστα ταυτόχρονα δύο από τα παιδιά της οικογένειας και μιλάει για ένα τρομακτικό παράδοξο και ένα μοτίβο θανάτου που πρέπει να διερευνηθεί.

«Μοιάζει σαν να δίνει τη σκυτάλη του θανάτου, το ένα στο άλλο» τονίζει. «Τα παιδιά δεν είχαν κανένα πρόβλημα όταν πέθαναν και πρέπει να διερευνηθεί αν είναι θέμα σύμπτωσης» αναφέρει.

Ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα», Βασίλης Λαμπρόπουλος, τονίζει από την πλευρά του, πως η έρευνα της αστυνομίας θα ξεκινήσει με μεγάλη ένταση από την ερχόμενη Δευτέρα (21-02-2022) και μεταξύ άλλων θα εστιάσει στο πώς τα παιδιά τοποθετούνταν πάντα σε μονόκλινα δωμάτια, στα νοσοκομεία που νοσηλεύονταν. Υπενθυμίζεται πως δύο από αυτά, πέθαναν αιφνιδιαστικά, στο μονόκλινο που νοσηλεύονταν.

Διαφοροποιήσεις – Η Μαλένα

 Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, Βασίλη Λαμπρόπουλο και την εφημερίδα «Τα Νέα», [3] η συνέντευξη των γονιών δημιούργησε, όμως, και νέα ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο «έφυγαν» τα ανήλικα κορίτσια, τα οποία, τα κρίσιμα λεπτά, δεν είχαν στο πλευρό τους ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό. [4]

Οι γιατροί, από την πλευρά τους, ήδη μιλούν στα «ΝΕΑ» για αρκετές διαφοροποιήσεις στις αναφορές των γονιών (και κυρίως της τραγικής μητέρας) από τα πραγματικά περιστατικά.

Ο πρώτος αιφνίδιος θάνατος ήταν αυτός του δεύτερου κοριτσιού της οικογένειας, της Μαλένας, σε ηλικία τριάμισι ετών, τον Απρίλιο του 2019, όταν νοσηλευόταν στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Ελπίδα» με λευχαιμία, που θεωρούταν απολύτως ελέγξιμη και ιάσιμη.

Οι γονείς, στη συνέντευξή τους, ανέφεραν ότι ο θάνατός της επήλθε μετά την πρώτη χημειοθεραπεία, την ένατη ημέρα νοσηλείας, όμως γιατροί του νοσοκομείου ανέφεραν ότι είχε προηγηθεί άλλη, πολυήμερη χημειοθεραπεία, μη ενέσιμη.

Ο θάνατος του κοριτσιού αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια, παρότι είχε υποβληθεί σε σειρά εξετάσεων, ανάμεσα σε αυτές και ηπατολογικές, οι οποίες δεν έδειξαν κανένα πρόβλημα, γεννώντας περαιτέρω ερωτήματα για το πώς τελικά κατέληξε από τέτοιου είδους ανεπάρκεια, ενώ οι τοξικολογικές εξετάσεις της ήταν «καθαρές».

Η Ίριδα

Τον Μάρτιο του 2021, η μητέρα ανέφερε ότι βρήκε, μαζί με συγγενή της, χωρίς σφυγμό το έξι μηνών κοριτσάκι τους, την Ίριδα, μέσα στην κούνια του. H ίδια είπε, τότε, ότι δίπλα στο βρέφος βρήκε ένα πανάκι με αίμα.

Η οικογένεια του κοριτσιού ζήτησε διάγνωση από την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατροδικαστικής Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Αντιγόνη Μητσέλου, που προσδιόρισε ότι αιτία θανάτου ήταν η σπάνια αγενεσία βλεφοκόμβου. Δηλαδή, διαπιστώθηκε ότι από τον καρδιακό μυ έλειπε ένας όζος που λειτουργεί ως φυσιολογικός βηματοδότης της καρδιάς.

Η μητέρα, στην τηλεοπτική συνέντευξη, ανέφερε ότι το κοριτσάκι είχε παρουσιάσει μόνο μικρό καρδιολογικό πρόβλημα (φύσημα) και προσδιόρισε ότι η σπανιότητα του συγκεκριμένου νοσήματος είναι της τάξης του ενός περιστατικού στη χώρα.

Γιατροί, ωστόσο, αντιτείνουν ότι η συχνότητα της αγενεσίας βλεφοκόμβου είναι πολύ πιο μικρή, έως ανύπαρκτη. Και συμπληρώνουν ότι «αφού η μητέρα είχε πραγματοποιήσει καρδιακό έλεγχο για να εντοπίσει το φύσημα, είναι περίεργο που δεν εντοπίστηκε η ζωτικής σημασίας έλλειψη του βλεφοκόμβου, που αποτυπώνεται με ευκρίνεια σε τέτοιες εξετάσεις. Ακόμη, η ανακάλυψη του αίματος στο πανάκι του μωρού δεν δείχνει ανακοπή, αλλά πιθανόν αποφρακτικό θάνατο που δημιουργεί πνευμονικό οίδημα».

Η Τζωρτζίνα

Επιπλέον ερωτήματα, αναφέρουν «Τα Νέα», προέκυψαν με τον πρόσφατο θάνατο στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» της εννιάχρονης Τζωρτζίνας, του πρώτου παιδιού της οικογένειας.

Τα προβλήματα υγείας στο κοριτσάκι εμφανίστηκαν τον Απρίλιο του 2021, όταν εισήχθη για εξετάσεις στο Καραμανδάνειο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών, με τη μητέρα να δηλώνει ότι είχε πόνους στην κοιλιά, παρουσίαζε βυθίσεις – με αναφορές για γαστρεντερίτιδα, βρογχοπνευμονία κ.λπ.

Γιατροί της εν λόγω νοσηλευτικής μονάδας σημειώνουν, εντούτοις, ότι οι εξετάσεις δεν ανέδειξαν οποιοδήποτε σοβαρό πρόβλημα. Όμως, αιφνιδιαστικά, και ενώ το κορίτσι βρισκόταν στον θάλαμο χωρίς παρουσία γιατρών ή νοσηλευτών, φέρεται να έπαθε ανακοπή για άγνωστο λόγο. Συνήλθε αρκετή ώρα αργότερα, ύστερα από προσπάθειες ανάνηψης, αλλά είχε υποστεί σοβαρή εγκεφαλική βλάβη.

Ακολούθησε νοσηλεία σε ΜΕΘ στην Πάτρα, αλλά και εκτεταμένοι έλεγχοι στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, χωρίς και πάλι να προκύψει ότι το κορίτσι είχε πρόβλημα στην καρδιά. Οι γιατροί του Ωνασείου τοποθέτησαν, μάλιστα, απινιδωτή στην άτυχη εννιάχρονη, από τον οποίο εκ νέου φάνηκε ότι δεν παρουσίαζε οποιαδήποτε καρδιακή αρρυθμία.

Παράλληλα, οι ίδιοι γιατροί προχώρησαν σε γενετικό έλεγχο, χωρίς να εντοπιστεί κληρονομική προδιάθεση. Οι γονείς, ωστόσο, στη συνέντευξή τους ανέφεραν – για να καταδείξουν την αστάθεια της κατάστασης της κόρης τους – ότι διασωληνώθηκε στο Ωνάσειο.

Παρ’ όλα αυτά, γιατροί που γνωρίζουν την πορεία της υγείας της, επεσήμαναν ότι ουδέποτε διασωληνώθηκε στο εν λόγω καρδιοχειρουργικό κέντρο, επαναλαμβάνοντας ότι σε όλες τις φάσεις της παραμονής της σε νοσοκομεία, δεν παρουσίαζε κανένα πρόβλημα όταν ήταν παρόντες οι γιατροί και ότι αυτά εμφανίζονταν περιέργως όταν έμενε χωρίς επιτήρηση στο θάλαμο νοσηλείας.

Τα κρίσιμα ερωτήματα των γιατρών

Την ίδια ώρα, αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων της Τζωρτζίνας, προκειμένου να χυθεί φως στα αίτια του θανάτου της.

Παράλληλα, όμως, οι γιατροί που ενεπλάκησαν στη νοσηλεία της εννιάχρονης θέτουν μία σειρά από ερωτήματα, που κρίνουν ότι δεν μπορούν να εξηγηθούν ιατρικά και αυτά καλείται να διαλευκάνει η έρευνα των Αρχών. [5]

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Realnews», το πρώτο ερώτημα αφορά στα συμπτώματα που ανέφερε η μητέρα ότι παρουσίασε η Τζωρτζίνα τον Απρίλιο του 2021, δηλαδή νευρολογικά προβλήματα και σπασμούς, τα οποία, ωστόσο, δεν διαπίστωσε κανείς άλλος στο Καραμανδάνειο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας.

Το δεύτερο αφορά στην πεποίθηση των γιατρών ότι το παιδί, που πέθανε από ανακοπή, δεν είχε κανένα καρδιολογικό πρόβλημα.

Επιπλέον, ένα ερώτημα αποτελεί ο απινιδωτής που τοποθετήθηκε στην Τζωρτζίνα στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Εκεί νοσηλεύτηκε σε απλό θάλαμο, όπου και κατέληξε, με την αιτία θανάτου να παραμένει αδιευκρίνιστη.

Μετά την κατάληξη της ενιάχρονης, μάλιστα, επικράτησε μεγάλη αναστάτωση στο νοσοκομείο και κλήθηκε ακόμη και η εταιρεία που είχε τοποθετήσει τον απινιδωτή, για να ελέγξει αν λειτουργούσε σωστά.

Οι γιατροί δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τα αίτια του θανάτου της, ενώ ούτε ο απινιδωτής «κατάφερε» να λύσει το μυστήριο.

Η συγκινητική εξομολόγηση της δασκάλας της Τζωρτζίνας

Η δασκάλα της Τζωρτζίνας, μίλησε στο «Χαμογέλα και Πάλι»  στο MEGA [6] για την 9χρονη και τα αδέρφια της.

Η δασκάλα αναφέρθηκε στον χαρακτήρα της 9χρονης, εξαίροντας την σχέση της 9χρονης με την αδερφή της, Μαλένα.

«Ήμουν η δασκάλα της Τζωρτζίνας, στο νηπιαγωγείο το 2019 όταν έφυγε το πρώτο τους παιδάκι, η Μαλένα. Είχαν πολύ καλή σχέση μεταξύ τους, ήταν πολύ αγαπημένες και η Τζωρτζίνα μιλούσε πάρα πολύ για την αδερφή της, ήταν πολύ δεμένες», ανέφερε αρχικά.

«Ήταν ένα υγιέστατο παιδάκι η Τζωρτζίνα χαρούμενο, ζωηρό και συμμετείχε στα πάντα, ήταν πανέξυπνο παιδί. Όταν έφυγε η Μαλένα, κράτησαν το παιδί δύο μέρες και μετά συμφώνησα ότι έπρεπε να γυρίσει στο περιβάλλον του σχολείου. Ήταν κάπως στεναχωρημένο τον πρώτο καιρό, ήθελε να είναι κοντά μου, της κρατούσα το χέρι και μου έλεγε ότι η Μαλένα είναι ένα αγγελάκι στον ουρανό και μας βλέπει από εκεί ψηλά», πρόσθεσε.

«Έπαθα σοκ όταν έμαθα ότι το παιδάκι έχει πρόβλημα δεν φαινόταν να έχει κάποιο πρόβλημα. Ήταν ένα παιδάκι μέσα στη ζωντάνια, ήταν δεμένη και με τους δύο γονείς της», δήλωσε η δασκάλα της άτυχης 9χρονης.

Τι δηλώνουν πεπειραμένοι αστυνομικοί για το μυστήριο των τριών θανάτων και την τηλεοπτική εμφάνιση των γονιών

Τη δική τους ανάλυση στην υπόθεση των θανάτων των τριών παιδιών στην Πάτρα κάνουν δύο πεπειραμένοι υψηλόβαθμοι αστυνομικοί, δύο πρώην διοικητές της Ασφάλειας Πατρών.

Τα γεγονότα στην Πάτρα έχουν συγκλονίσει το πανελλήνιο, και όλοι περιμένουν τα αποτελέσματα των ερευνών για να αποκαλυφθεί τι έφταιξε και οι τρεις αδερφούλες έφυγαν από τη ζωή.

Ο αντιστράτηγος ε.α. Χρήστος Δρακόπουλος μιλώντας στο pelop.gr, [7] έδωσε έμφαση στις πιθανότητες να λυθεί πλήρως το “μυστήριο” των τριών θανάτων:

“Είμαι πλήρως πεπεισμένος ότι στο τέλος της ημέρας θα πάρουμε επαρκείς απαντήσεις και δεν θα μείνει τίποτα ανεξιχνίαστο.

Θεωρώ απόλυτα βέβαιο ότι οι ιατροδικαστές και το Τμήμα Ανθρωποκτονιών βλέπουν την υπόθεση ως ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το κορυφαίο στοίχημα τους στα ιατροδικαστικά και αστυνομικά χρονικά της χώρας”.

Ακολούθως, ο κ. Δρακόπουλος προχωράει σε μια κρίσιμη εκτίμηση: “Καλά κάνουν οι υπηρεσίες και συνιστούν να είναι οι πάντες επιφυλακτικοί και να αποφεύγονται διαρροές, παραπληροφόρηση και συγκεχυμένες αιτιάσεις γύρω από την υπόθεση.

Οι αποσπασματικές προσεγγίσεις και μάλιστα από “ειδήμονες” οι οποίοι δεν χειρίζονται τις έρευνες, είναι ανούσιες, περιττές και δεν συντρέχει λόγος να εξάπτεται η φαντασία της κοινής γνώμης, να διαμορφώνεται κλίμα και με αυτόκλητους “Εισαγγελείς” να περισσεύουν.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα ακόμη βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο και η υπόθεση δεν έχει θύτες και κατηγορούμενους. Μόνο θύματα έχει τρία αθώα πλάσματα.

Πιστεύω, πάντως, ακράδαντα ότι οι έρευνες (οφείλουν να) έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση…”

Ολοκληρώνοντας, ο Χρήστος Δρακόπουλος σχολιάζει την τηλεοπτική εμφάνιση του ζεύγους Δασκαλάκη:

“Ο καθείς κάνει τις επιλογές του όσον αφορά τη διαχείριση των ψυχικών και πολλών άλλων τραυματικών συνεπειών ενός δράματος, που στην προκείμενη υπόθεση είναι τριπλό, βασανιστικό και ανείπωτο”.

Θανάσης Νταβλούρος: Ας μην κρυβόμαστε πίσω από προφάσεις

Από την δική του πλευρά, ο υποστράτηγος ε.α. και πρώην βουλευτής Θανάσης Νταβλούρος υποστηρίζει:

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από προφάσεις. Αν δεν προκύψουν τεκμηριωμένα συμπεράσματα για τους τρεις θανάτους, τότε ο νους αναπόφευκτα πηγαίνει στην ανθρώπινη παρέμβαση. Μπορεί να καθυστερήσει ένα ατράνταχτο πόρισμα, αλλά όσος χρόνος κι αν χρειασθεί, το “μυστήριο”, θα λυθεί. Έχουν τους τρόπους και τα μέσα οι ιατροδικαστικές και ανακριτικές αρχές να “ομολογηθεί” από τις έρευνες τους ή πλήρης αλήθεια, για τους λόγους που τρία αθώα αγγελούδια βρίσκονται στον τάφο“.

Ακολούθως, ο κ. Νταβλούρος επισημαίνει:

Αναμφίβολα, πρόκειται για μια πολύ περίεργη υπόθεση, που ανάλογη δεν έχει καταγραφεί στη βιβλιογραφία των παγκόσμιων αστυνομικών και εγκληματολογικών χρονικών. Αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω για να αποφεύγονται εικασίες και να υιοθετούνται αβασάνιστα διάφορες απόψεις.

Θέλω, πάντως, στο σημείο αυτό να παραδεχθώ ότι η κοινωνία επέδειξε πιο έγκαιρα τα αντανακλαστικά της σε αντίθεση, με τις Αρχές που μάλλον καθυστερημένα αντέδρασαν, μέχρις ότου τελικά δοθεί η παραγγελία για την προκαταρκτική εξέταση της υπόθεσης”.

“Η ατμόσφαιρα της συνέντευξης θύμισε κάτι ανάλογο του πρόσφατου παρελθόντος”
Τέλος, ο πρώην βουλευτής ασκεί τη δική του κριτική για την τηλεοπτική εμφάνιση του ζεύγους Δασκαλάκη:

“Κοιτάξτε, δόθηκε η εντύπωση ότι είχε το “πρόσταγμα” η μητέρα. Εγώ δεν θα κρυφτώ. Η όλη “ατμόσφαιρα” της συνέντευξης που θύμισε κάτι ανάλογο του πρόσφατου παρελθόντος, χωρίς να υπαινίσσομαι ότι εκείνη η εξέλιξη έχει ντε και καλά συνάφεια με την τωρινή υπόθεση.

Η μητέρα ήταν άνετη, σε γενικές γραμμές στη διήγησή της. Δυο – τρεις φορές, όμως, έχασε τα λόγια της σε συγκεκριμένες στιγμές και αυτό απομένει να αναλυθεί, χωρίς να ξεχνάμε ότι η περιγραφή της έγινε υπό το ασήκωτο βάρος της απώλειας των τριών παιδιών της οικογένειας.

Όσον αφορά τον πατέρα, ήταν ευδιάκριτος ο “δεύτερος” ρόλος του. Φαινόταν αδύναμος να σταθεί στο ύψος μιας περίστασης που τον ξεπερνούσε“.

Διαβάστε επίσης:

Σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου: Η ελληνική περίπτωση – Τι συνέβη στο Νοσοκομείο Παίδων [8]

Ντοκιμαντέρ για τo έγκλημα στα Γλυκά Νερά έκανε πρεμιέρα στη Βρετανία – Δείτε το εδώ (video) [9]

H έρευνα της Νικολούλη για τον θάνατο των 3 κοριτσιών – Όσα της εξομολογήθηκε η μητέρα [4]