Θέλεις να φέρεις το παιδί σου πιο κοντά; Εξήγησέ του τι κάνεις όταν είσαι μακριά

Δεν είναι αξιοπερίεργο ότι η δουλειά μας καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας καθημερινά (σχεδόν τον διπλάσιο ή και τριπλάσιο από αυτόν που περνάμε με τα παιδιά μας) κι όμως τα παιδιά μας γνωρίζουν τόσο λίγα γι’αυτήν; Απαντήστε με το χέρι στην καρδιά: Πόσων από εσάς τα παιδιά γνωρίζουν τι πραγματικά κάνετε τις ώρες που δεν είστε στο σπίτι ή μαζί τους; Δεν θα αντιμετώπιζαν την απουσία σας πολύ πιο ψύχραιμα, αν κατανοούσαν τι προσφέρετε με αυτήν, τόσο στην κοινωνία όσο και στην οικογένειά σας;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη, στις 10 Νοεμβρίου, η ειδική παιδαγωγός κ. Νικολέττα Καραδήμου προτείνει στους γονείς μια εξαιρετική ιδέα, όχι μόνο για να έρθουν πιο κοντά με τα παιδιά τους αποκαλύπτοντας πτυχές της καθημερινότητάς τους, αλλά και προκειμένου να κατανοήσουν τον ρόλο των επιστημών στη βελτίωση της ζωής μας:

Αγαπητοί γονείς, τι θα λέγατε να ξεκινήσετε ένα project με τα παιδιά σας με θέμα το επάγγελμά σας; Οργανώστε το στηρίζοντάς το στους βασικούς στόχους του αναλυτικού προγράμματος του σχολείου, που είναι η Διαθεματικότητα και η Διεπιστημονικότητα. Με απλά λόγια τι μας λένε αυτοί οι όροι; Πώς να συνδέω τις γνώσεις που διδάσκομαι από τα μαθήματα, πώς να τις βάζω σε πράξη! Πώς μου διευκολύνουν τη ζωή και πού βλέπω την πρακτικότητά τους. Σούπερ ιδέα που στην ουσία βοηθά το παιδί να ενοποιήσει μέσα του τις γνώσεις που λαμβάνει! Μόνο που στο σχολείο αυτός ο στόχος δύσκολα επιτυγχάνεται.

Και εδώ έχετε το λόγο εσείς! Είμαι σίγουρη ότι θα βρείτε χρόνο αν σας αρέσει αυτή η ιδέα. Μη φοβάστε να πειραματιστείτε. Αφήστε κυρίως τα παιδιά να σας οδηγήσουν με τις ερωτήσεις και τις απορίες τους. Ακόμα και αν τους έχετε μιλήσει για τη δουλειά σας, εμπλουτίστε τις νέες πληροφορίες με την Επιστήμη και συνδέστε τη με τη δουλειά σας.

Δώστε σε εκείνα τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσουν πως: Πρόοδος, Ανάπτυξη, Ευημερία, Αφθονία, Ποιότητα Ζωής = Επιστήμη! Και τι είναι Επιστήμη; Είναι η φύση όλων των πραγμάτων. Μελετά τις εκδηλώσεις, τις ιδιότητες, τα φαινόμενα, τις συνθήκες, τη σύσταση, την ουσία… σε καθετί που υπάρχει γύρω μας και μας περιβάλλει!

Σε οποιονδήποτε χώρο και αν ανήκουμε επαγγελματικά, από τον χώρο της γεωργία, της ιατρικής, της πώλησης και προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών, τους τομείς της τεχνολογίας, της κατασκευής, της μηχανικής, της ανάπτυξης, της έρευνας, της διδασκαλίας, ακόμα και στον τομέα των τεχνών… παντού  βλέπουμε  τη σύνδεση του επαγγέλματός μας με τις επιστήμες.

Εξηγήστε στα παιδιά, πώς η Επιστήμη και οι εφαρμογές της έφεραν την επανάσταση στα προϋπάρχοντα δεδομένα! Συνδέστε το τώρα και μιλήστε τους για τους πρωτοπόρους και αναγνωρισμένους επιστήμονες που με τις ανακαλύψεις τους και τις εφευρέσεις τους καλυτέρεψαν τη ζωή όλων μας! Και πείτε τους πόσο μία τέτοια ανακάλυψη έχει υποστηρίξει το επάγγελμά σας και έχει διευκολύνει τη ζωή μας και την καθημερινότητά μας!

Απλά οργανωθείτε λίγο και μιλήστε  με απλά και κατανοητά λόγια:

  • Σε ποιο τομέα ανήκει το επάγγελμά σας
  • Τι γνώσεις χρειάζεται να κατέχετε και ποιες επιστήμες το υποστηρίζουν
  • Άλλες ειδικότητες και επαγγέλματα που συνεργάζεστε
  • Ποια η χρησιμότητα της δουλειάς σας, ποια η προσφορά σας στην κοινωνία
  • Συνδέστε τα μαθήματα που διδάσκονται στο σχολείο με τη δουλειά σας

Ακόμα και αν είστε σε μία δουλειά  που δεν σας ενθουσιάζει, θυμηθείτε ότι εκείνη την ώρα κτίζετε στο παιδί σας το κίνητρο, και το όραμά του για το μέλλον του! Μιλήστε λοιπόν με ενδιαφέρον και αναγνώριση για το επάγγελμά σας! Σπέρνετε τους σπόρους της εμπιστοσύνης,  του ενθουσιασμού, της επιμονής και της θέλησης για την επιτυχία τους! Είναι σημαντικό λοιπόν να τα ενθαρρύνουμε και να τα διευκολύνουμε!

Για τα μεγαλύτερα παιδιά συνδέστε τις επιστήμες των μαθηματικών, της φυσικής, της χημείας, της βιολογίας, της αστρονομίας… Παροτρύνετέ τα να σας μιλήσουν για την αγαπημένη τους επιστήμη, τι σημαντικό γνωρίζουν, τι τα έχει εντυπωσιάσει! Κρατήστε ζωντανό το ενδιαφέρον τους και τροφοδοτείστε τέτοιες συζητήσεις μαζί τους συχνά! Ξέρετε πόσο πολύτιμη και ουσιαστική είναι αυτή η στάση σας για να ανθίσει ο επιστήμονας, ο ερευνητής, ο εφευρέτης που υπάρχει μέσα τους;

Δείτε τι καλλιεργείτε μέσα στα παιδιά:

  • Κάνουν επαγγελματικό προσανατολισμό και αναγνωρίζουν την χρησιμότητα του επαγγέλματος στη ζωή ενός ενήλικα.
  • Κατανοούν την αξία της ύλης των μαθημάτων και συνδέουν γνώση-επιστήμη-πρακτικότητα στη ζωή.
  • Τα βοηθάτε και τα προετοιμάζετε να καταλάβουν τον κόσμο των ενηλίκων και τη σπουδαιότητά του.
  • Τα ενθαρρύνετε να αγαπήσουν τις επιστήμες και να αναγνωρίσουν το σημαντικό ρόλο που κρατούν στην ανάπτυξη του πολιτισμού μας.
  • Τα ωθείτε να σκέφτονται και να νιώθουν θετικά, αισιόδοξα και “άφθονα” για την ζωή και τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά τους.

Και θυμηθείτε να επισκεφτείτε  με τα παιδιά σας χώρους επιστήμης και έρευνας ή να παρακολουθήσετε αφιερώματα και δράσεις που θα ενισχύσουν με νέα ερεθίσματα το όλο επιχείρημά σας!

Καλή επιτυχία σε ό.τι κάνετε!

Καραδήμου Νικολέττα

Ειδική παιδαγωγός

Δασκάλα δημιουργικού οραματισμού για παιδιά

sxoleiokaimathisi.gr