Θέλετε να μάθετε πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος του παιδιού σας; Αυτό το βιβλίο έχει όλες τις απαντήσεις

Ένα από τα βιβλία που ανυπομονούσαμε να διαβάσουμε στα ελληνικά είναι το “Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος των παιδιών: Ένας οδηγός για γονείς” που αποτελεί ένα μοναδικό στο είδος του που δεν πρέπει να λείπει από την βιβλιοθήκη κανενός γονιού.

Οι εκδόσεις Παπαδόπουλος πρωτοπορούν, φέρνοντας στα βιβλιοπωλεία, το απόλυτο βιβλίο σύμμαχο στο ταξίδι της γονεϊκότητας, της διαπαιδαγώγησης αλλά και της εκπαίδευσης των παιδιών καθώς γονείς και εκπαιδευτικοί θα βρουν όλο το υλικό για να να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στη σχέση τους με τα παιδιά.

Στις σελίδες του ο διάσημος νευροψυχολόγος Άλβαρο Μπιλμπάο εξηγεί με εύληπτο τρόπο πολύ κατανοητά όλα όσα μπορούν να κάνουν οι γονείς για να ενισχύσουν τη νοητική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού τους και προσφέρει άφθονες συμβουλές ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν χρήσιμες δεξιότητες για την υπόλοιπη ζωή τους: να ανοιχτούν στον κόσμο, να μάθουν να σχετίζονται με τους άλλους και να έχουν αυτοπεποίθηση. Πρόκειται για μια αξιόλογη έκδοση που συγκεντρώνει όλες τις πρόσφατες ανακαλύψεις της νευροεπιστήμης σχετικά με την ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου.

Είναι εύληπτο χωρίς να παύει ποτέ να είναι απόλυτα επιστημονικό και μπορεί να το διαβάσει και να το αξιοποιήσει κάθε γονιός και ειδικός της αγωγής. Αρκεί να θέλει να κατανοήσει και ο ίδιος τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει, αναπτύσσεται και επηρεάζεται ο εγκέφαλος των παιδιών.

Η ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών: Οσα πρέπει να γνωρίζετε

Οταν γεννιέται ένα μωρό, έχει 200 δισεκατομμύρια νευρώνες και ο εγκέφαλό τους είναι περίπου το 30% του μεγέθους του εγκεφάλου ενός ενήλικα. Κάθε μέρα μεγαλώνει περίπου ενάμισι γραμμάριο και στην ηλικία των δύο ετών θα έχει φτάσει στο 75% του κανονικού τους μεγέθους.

Το “Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος των παιδιών: Ένας οδηγός για γονείς” μάς βοηθά να κατανοήσουμε τα παιδιά μας και μας προσφέρει τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη πρόκληση: να είμαστε καλοί γονείς.

Η ελληνική έκδοση περιλαμβάνει ειδικό πρόλογο του συγγραφέα για τους Έλληνες αναγνώστες, καθώς και πρόλογο από τον Γεώργιο Π. Χρούσο (MD, MACP, MACE, FRCP, Ομότιμο Καθηγητή, Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, Διευθυντή του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Υγείας Μητέρας, Παιδιού, και Ιατρικής Ακριβείας, Επικεφαλής στην Έδρα UNESCO Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Ένα βιβλίο για να κατανοήσετε πληρέστερα τον εγκέφαλο του παιδιού σας

Στο Ιnfokids.gr σας παρουσιάζουμε κατ΄αποκλειστικότητα τη προδημοσίευση αυτού του εξαιρετικού οδηγού για γονείς που θα εξηγεί με απλό και κατανοητό τρόπο τις αρχές της ψυχολογίας, της ανάπτυξης των παιδιών και της νευροεπιστήμης. Διαβάζοντάς το θα καταλάβετε όχι μόνο πώς να αλληλεπιδράτε πιο θετικά και αποτελεσματικά με τα παιδιά, αλλά και για ποιο λόγο οι τεχνικές που περιγράφονται διευκολύνουν την υγιή ψυχολογική και νευρολογική ανάπτυξή τους.

Γιατί μην ξεχνάτε ότι για να αναπτυχθεί πλήρως ο εγκέφαλος ενός παιδιού, χρειάζεται ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, μια ποικιλία από εμπειρίες που το εμπλουτίζουν και αγάπη. Τα παιδιά που δεν τα έχουν αυτά βιώνουν κάτι που είναι γνωστό ως “τοξικό στρες”.

Συναισθηματικός και έλλογος εγκέφαλος

Οι περισσότεροι γονείς θέλουν δύο πράγματα για τα παιδιά τους: να είναι ευτυχισμένα και να μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους.

Σε πολλές περιπτώσεις, καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για τη μόρφωση των παιδιών, πείθοντας τους εαυτούς τους ότι ένα λαμπρό μυαλό θα τους ανοίξει πόρτες ώστε να ευτυχίσουν, να βρουν δουλειά, να αγαπηθούν και να κάνουν φίλους, να πετύχουν στη ζωή τους και να ζουν με σχετική άνεση. Ωστόσο, η αντίληψη ότι η μεγαλύτερη διανοητική ανάπτυξη οδηγεί σε μεγαλύτερη ευτυχία είναι εντελώς εσφαλμένη.

Στην πραγματικότητα, η συσχέτιση μεταξύ λογικής νοημοσύνης και συναισθηματικής νοημοσύνης είναι μηδενική.

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τη στατιστική, επιτρέψτε μου να εξηγήσω τα δεδομένα: δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της διανοητικής ικανότητας και της συναισθηματικής ικανότητας ενός ατόμου. Αυτό είναι κάτι που, κατά πάσα πιθανότητα, είστε σε θέση να επιβεβαιώσετε από μόνοι σας.

Ο κόσμος είναι γεμάτος από ανθρώπους με άφθονες διανοητικές ικανότητες, οι οποίοι ωστόσο στερούνται ενσυναίσθησης, υποφέρουν από χρόνιο άγχος ή, μολονότι είναι πολύ επιτυχημένοι, δεν κατορθώνουν να βρουν την ευτυχία.

Ομοίως, έχετε συναντήσει σίγουρα ανθρώπους χωρίς πανεπιστημιακές σπουδές, με μέτρια διανοητική ανάπτυξη, οι οποίοι παρ’ όλα αυτά είναι θερμοί, φιλόξενοι και διαθέτουν κοινή λογική. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό για κάποιον που θεωρεί τον εαυτό του ευφυή από το να βρει έναν ανόητο που να είναι πιο έξυπνος από εκείνον. Και για την ιστορία, γράφω τη λέξη ανόητος με βαθύ σεβασμό.

Η αιτία αυτής της απόκλισης είναι πολύ απλή. Όπως είδαμε ήδη, η συναισθηματική και η λογική νοημοσύνη εντοπίζονται σε πολύ διαφορετικές περιοχές του μυαλού, και έτσι είναι ανεξάρτητες η μία από την άλλη. Ενώ όλος ο έλλογος φλοιός προσπαθεί να κάνει το παιδί να συσχετιστεί με τον κόσμο μέσα από τις διανοητικές του ικανότητες, ο συναισθηματικός εγκέφαλος διέπεται από τους νόμους των συναισθημάτων.

Αν για τον έλλογο εγκέφαλο το καλύτερο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ευρύτερης δυνατής ανάλυσης της κατάστασης, για τον συναισθηματικό εγκέφαλο οι πρώτες εντυπώσεις και η ίδια η εμπειρία είναι εκείνες που καθοδηγούν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει καλύτερος ή χειρότερος τρόπος σκέψης.

Σημαίνει ότι διαφορετικές περιστάσεις απαιτούν μεγαλύτερη συναισθηματική ή διανοητική νοημοσύνη. Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που πετυχαίνουν μια καλή ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο εγκεφάλων δεν είναι μόνο πιο ευτυχισμένοι, αλλά και πιο ικανοί να επιτύχουν τους στόχους τους.

Υπό αυτή την έννοια, η ισορροπημένη διαπαιδαγώγηση είναι αυτή που εστιάζει εξίσου στον διανοητικό και στον συναισθηματικό εγκέφαλο.

Όχι μόνο για να μπορέσουν και οι δύο να αναπτυχθούν πλήρως, αλλά ειδικότερα για να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους, έτσι ώστε το παιδί να εξελιχθεί σε έναν ενήλικα που θα βιώνει αρμονικά τα συναισθήματα, τα αισθήματα και τις σκέψεις του.

Ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη των γονιών

Το “Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος των παιδιών: Ένας οδηγός για γονείς” παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση για την ανατροφή των παιδιών βασισμένη στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου και αναμφίβολα θα σας βοηθήσει σημαντικάστο ταξίδι της ανατροφής.