Αρχική Infokids Αποδράσεις Summer Camps Αρχείο Θερινά εργαστήρια τέχνης και πολιτισμού στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών!

Θερινά εργαστήρια τέχνης και πολιτισμού στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών!

_131632Με ένα πλούσιο πρόγραμμα ειδικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις απαιτήσεις κάθε ηλικιακής ομάδας παιδιών, η Στέγη Γραμμάτων και Γραμμάτων προσκαλεί τα παιδιά να δηλώσουν συμμετοχή στα θερινά εργαστήρια που θα τους κρατήσουν συντροφιά όσο τα σχολεία είναι κλειστά! Τα εργαστήρια και οι άλλες δραστηριότητες, εμπνευσμένες από τις μουσικές εκδηλώσεις, τις θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις και τις περιοδικές εικαστικές εκθέσεις που παρουσιάζονται στη Στέγη, αποσκοπούν, μέσα από τη δημιουργική επαφή και την εξοικείωση με την καλλιτεχνική διαδικασία, να ενεργοποιήσουν τη φαντασία των παιδιών και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της δημιουργικότητάς τους.

Καλοκαιρινά εργαστήρια για παιδιά 5-7 ετών
17 Ιουνίου - 5 Ιουλίου
10:00-14:00 Σε διάφορους χώρους της Στέγης

Με αφορμή την έκθεση του καλλιτέχνη Robert Wilson στη Στέγη, τα παιδιά ανακαλύπτουν τη σύγχρονη τέχνη και τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της. Στην πρώτη φάση του προγράμματος, μέσα από τη διαδραστική ξενάγησή  στην εικαστική έκθεση Video Portraits, τα παιδιά θα επικεντρωθούν σε στοιχεία όπως η κίνηση, το φως, οι λέξεις, ο ήχος και τα σκηνικά που ο Ρόμπερτ Γουίλσον χρησιμοποιεί, άλλοτε για να σκηνοθετήσει θεατρικές παραστάσεις και άλλοτε για να φτιάξει εικαστικά έργα και να στήσει εκθέσεις. Τα παιδιά θα παρατηρήσουν τα «κινούμενα πορτραίτα» του καλλιτέχνη και θα αποκτήσουν τα ερεθίσματα εκείνα που θα τα οδηγήσουν σε συζητήσεις για το πώς οι τέχνες συμπορεύονται και αλληλεξαρτώνται.

Στο δεύτερο μέρος θα ακολουθήσει το καλλιτεχνικό εργαστήριο, που θα «απλωθεί» σε διάφορους χώρους της Στέγης, όπου τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα αντλώντας έμπνευση από την έκθεση. Με εργαλεία τους την έμφυτη περιέργεια, κύριο χαρακτηριστικό αυτής της ηλικίας, αλλά και την πλούσια φαντασία τους, τα παιδιά θα εστιάσουν στα ζώα και στους ανθρώπους των βίντεο-πορτραίτων του Γουίλσον. Θα φτιάξουν έργα με μεικτή τεχνική (ζωγραφική, κολλάζ), θα δημιουργήσουν σκετσάκια με πρωταγωνιστές αγαπημένα ζώα, καθώς και ζωντανά γλυπτά με το σώμα τους, ενώ θα χρησιμοποιήσουν props (σκηνικά στοιχεία) και ευφάνταστα ρούχα για να κατασκευάσουν τους δικούς τους ήρωες και να στήσουν μαγικές σκηνές. Θα πάρουν συνεντεύξεις το ένα από το άλλο, θα τραβήξουν μικρά βίντεο με «περίεργους» χαρακτήρες και, στο τέλος, θα δείξουν στους γονείς και τους φίλους τους όλα αυτά με τα οποία πειραματίστηκαν!
Μέσα από το παιχνίδι αυτό θα συνειδητοποιήσουν πως η επιτυχία μιας έκθεσης δεν είναι αποτέλεσμα μίας μόνο τέχνης. Εμπλέκονται πολλές, αλληλοσυμπληρώνονται, αλληλοβοηθούνται για να παραχθεί αυτό το συνολικό αποτέλεσμα. Τι ρόλο παίζουν τα σκηνικά σε μια τέτοιου τύπου έκθεση; Και τι ρόλο ο ήχος και η κίνηση; Πώς μπορούν να τα «προκαλέσουν» όλα αυτά, να τα «ενεργοποιήσουν» και να φτιάξουν το δικό τους μοναδικό έργο;

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από την εικαστικό & δασκάλα καλλιτεχνικών Christina Mabger και τη θεατρολόγο και εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού Αθηνά Αρσένη.

Διάρκεια:
- Α' κύκλος: Δευτέρα 17 έως και Παρασκευή 21 Ιουνίου, 10:00-14:00 (με μικρό διάλειμμα)
- Β' κύκλος: Δευτέρα 24 έως και Παρασκευή 28 Ιουνίου, 10:00-14:00 (με μικρό διάλειμμα)
- Γ' κύκλος: Δευτέρα 1 έως και Παρασκευή 5 Ιουλίου, 10:00-14:00 (με μικρό διάλειμμα) Απευθύνεται σε:
παιδιά 5-7 ετών Προϋποθέσεις:

Το κάθε παιδί μπορεί να πάρει μέρος σε έναν από τους κύκλους. Υποχρεωτική συμμετοχή και στις 5 συναντήσεις του κύκλου.

Κόστος συμμετοχής:

45 € και για τις πέντε συναντήσεις

Για συμμετοχή σε δεύτερο εργαστήριο έκπτωση 20%.
Για συμμετοχή αδερφιών, 20% έκπτωση στο δεύτερο παιδί.

art-kidsΚαλοκαιρινά εργαστήρια για παιδιά 8-12 ετών
17-28 Ιουνίου 
Σε διάφορους χώρους της Στέγης

Αστικές αφηγήσεις σε 3D

Διάρκεια: Δευτέρα 17 έως και Παρασκευή 21 Ιουνίου, 10:00-14:00 (με μικρό διάλειμμα)

Μέσα από ένα παιχνίδι εξερεύνησης της γειτονιάς, τα παιδιά ευαισθητοποιούνται στις περιβαλλοντικές προκλήσεις του σύγχρονου αστικού τοπίου. Στη συνέχεια, καλούνται να αποτυπώσουν τις εικόνες, τις σκέψεις και τις ιδέες που γεννιούνται κατά την περιήγηση, σε έναν τρισδιάστατο χάρτη της περιοχής. Μέσα από μια συλλογική διαδικασία, τα παιδιά καλούνται να μεταφέρουν τις εντυπώσεις τους σε μια τρισδιάστατη συλλογική εγκατάσταση χρησιμοποιώντας υλικά όπως χαρτί, πλαστικό και ξύλο προς ανακύκλωση.Στόχοι του εργαστηρίου είναι οι μικροί μας φίλοι αφενός να προβληματιστούν για τις περιβαλλοντικές πρακτικές στην πόλη και αφετέρου να εξοικειωθούν με τις αρχές του σχεδιασμού, μέσω της παρατήρησης, της αφαίρεσης, της σύνθεσης και της αφήγησης – μεταξύ άλλων τεχνικών. Η εγκατάσταση ενδέχεται να παραμείνει στο χώρο της Στέγης ως έκθεμα ή να επιστρέψει τμηματικά στα σημεία έμπνευσης της γειτονιάς, σαν μια υπαίθρια εφήμερη έκθεση. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από την αρχιτέκτονα και interaction designer Άρτεμη Παπαγεωργίου και την εικαστικό Μαρία Βαρελά.

• Εικονογραφώντας κλασικά παραμύθια

Διάρκεια: Δευτέρα 24 έως και Παρασκευή 28 Ιουνίου, 10:00-14:00 (με μικρό διάλειμμα)

Τα παιδιά θα παρακολουθήσουν την προβολή βίντεο του κλασικού παραμυθιού «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ», πηγή έμπνευσης και συζήτησης του εργαστηρίου, και θα συγκρατήσουν τα στοιχεία της ιστορίας που θα τους κεντρίσουν το ενδιαφέρον, αποτυπώνοντάς τα σε χαρτί. Στη συνέχεια, καλούνται να εικονογραφήσουν ομαδικά μια αφίσα δρόμου με κυρίαρχο πρόσωπο τον πρωταγωνιστή του παραμυθιού, χρησιμοποιώντας υλικά όπως μολύβια, τέμπερες, ξυλομπογιές και κραγιόνια, δημιουργώντας τη δική τους σύνθεση. Τέλος, θα μεταφέρουν το έργο τους από το μικρό προσχέδιο σε επιφάνεια μεγάλης κλίμακας, κατανοώντας τις έννοιες της κλίμακας και των μεγεθών. Στόχος του εργαστηρίου είναι να εντρυφήσουν οι μικροί μας φίλοι στις βασικές δομές της οπτικής επικοινωνίας, ορμώμενοι από το μαγικό κόσμο του συγγραφέα Jonathan Swift και εικονογραφώντας τον με τη φαντασία τους. Το έργο θα στηθεί αργότερα στο εσωτερικό του κτιρίου της Στέγης.Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τον τοιχογράφο και ζωγράφο Αλέξανδρο Βασμουλάκη.

article-new_ehow_images_a01_vn_br_use-music-therapy-help-autistic-800x800• Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό

Διάρκεια: Δευτέρα 24 έως και Παρασκευή 28 Ιουνίου, 17:00-19:00

Απευθύνεται σε γονείς και παιδιά 8-12 ετών που ανήκουν στο ευρύ φάσμα του αυτισμού.Το εργαστήριο προσκαλεί τα παιδιά να έρθουν σε μια δημιουργική επαφή με τη μουσική, το ρυθμό και το παιχνίδι των ρόλων, αλλά και να γνωρίσουν από κοντά διάφορα μουσικά όργανα. Η μουσική χρησιμοποιείται ως εργαλείο επικοινωνίας, ακόμα και όταν λείπει ο λόγος. Το παιδί καλείται μέσα από τη μουσική να αισθανθεί την ύπαρξή του, να εκφράσει τα συναισθήματά του, να τραγουδήσει, να παίξει και να ακούσει πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής. Σε ένα ασφαλές περιβάλλον, τα παιδιά έχοντας ως όχημα τη μουσική βιώνουν την εμπειρία της ομαδικότητας. Συνεργάζονται και προετοιμάζονται για τον τελικό στόχο του εργαστηρίου, που είναι μια διαδραστική συναυλία μουσικής, μια μουσική γιορτή όπου πρωταγωνιστές και εκτελεστές είναι τα ίδια τα παιδιά. Η παρουσία των γονέων είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου, ενώ το ρόλο τους τον καθορίζουν οι ίδιοι. Ο γονέας μπορεί να είναι απλός παρατηρητής ή και να συμμετέχει ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε πέντε συναντήσεις. Οι μουσικές δραστηριότητες είναι ειδικά μελετημένες, προκειμένου να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες επιθυμίες και ικανότητες των παιδιών που συμμετέχουν. Η πρώτη συνάντηση απευθύνεται μόνο στους γονείς που θα συνοδεύουν τα παιδιά στο μουσικό εργαστήριο. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τη μουσικολόγο και μουσικοθεραπεύτρια Χριστίνα Παναγιωτάκου και την εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής Αραβέλλα Μπαμπασίκα-Αναστασάκη, μαζί με μια ομάδα μουσικών.

Κόστος συμμετοχής:
45 € και για τις πέντε συναντήσεις (τα εργαστήρια «Αστικές αφηγήσεις σε 3D» και «Εικονογραφώντας κλασικά παραμύθια»)

Για συμμετοχή σε δεύτερο εργαστήριο έκπτωση 20%.

Για συμμετοχή αδερφιών, 20% έκπτωση στο δεύτερο παιδί.

Δωρεάν (το εργαστήριο «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό)

Για κρατήσεις θέσεων, μπορείτε να στέλνετε e-mail στο education@sgt.gr ή να τηλεφωνείτε στο 213-017-8034, Μυρτώ Λάβδα.
Θα τηρείται σειρά προτεραιότητας λόγω περιορισμένων θέσεων.

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ
Λεωφόρος Συγγρού 107-109


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.