Θεσσαλονίκη: Στον δρόμο σε συνθήκες παγετού εντοπίστηκαν δύο 13χρονα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα είναι μια ανοιχτή πληγή του προσφυγικού ζητήματος καθώς εκατοντάδες παιδιά έχουν βρεθεί μόνα τους στη χώρα μας σε μια προσπάθεια για καλύτερες συνθήκες ζωής.

Η ομάδα Κοινωνικής Εργασίας στο Δρόμο (streetwork) της ΑΡΣΙΣ πριν λίγες μέρες βρήκε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης δυο 13χρονα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα να τριγυρνούν εμφανώς ταλαιπωρημένα σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες λόγω της κακοκαιρίας Λέανδρος.

Τα δύο αγόρια από το Πακιστάν, τα οποία είναι ξαδέρφια, όπως είπαν στα μέλη της ομάδας, ήρθαν πριν από λίγες μέρες στην Ελλάδα και δεν έχουν κανένα υποστηρικτικό δίκτυο.

Στην αρχή έμειναν σε κάποιους ομοεθνείς τους αλλά όταν εντοπίστηκαν, στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού, από την κοινωνική οργάνωση, βρισκόταν σε καθεστώς αστεγίας επί τρεις μέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν συνθήκες παγετού στη Θεσσαλονίκη.

Τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε χώρο της ΑΡΣΙΣ όπου, σύμφωνα με την ομάδα του Streetwork, «ένιωσαν κατευθείαν ανακούφιση από τη ζέστη και ζήτησαν φαγητό». Οι υπεύθυνοι τους εξήγησαν τη διαδικασία για τη μεταφορά τους σε ασφαλή δομή φιλοξενίας και στη συνέχεια έπαιξαν διάφορα παιχνίδια μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες ενέργειες.

Τα 13χρονα προσφυγόπουλα φιλοξενούνται σε δομή της ΑΡΣΙΣ

«Τα προσφυγόπουλα είναι πλέον σε νοσοκομείο προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και να φιλοξενηθούν μετά σε κατάλληλη δομή», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σοφία Παπαδοπούλου, μέλος της ομάδας Κοινωνικής εργασίας στον δρόμο που στοχεύει στον εντοπισμό και υποστήριξη άστεγων ασυνόδευτων ανήλικων.

Αύξηση των προσφυγόπουλων που έρχονται από Πακιστάν και Αφγανιστάν

«Πάντως, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, παρατηρούμε αύξηση στον δρόμο, των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που είναι κάτω των 14 χρόνων. Είναι ενδεικτικό ότι πρόπερσι, στο σύνολο των ανηλίκων που εντοπίσαμε, οι κάτω των 14 χρόνων ήταν σε ποσοστό μόλις 2% ενώ πέρσι, το ποσοστό αυτό εκτοξεύθηκε πάνω από το 15%», τόνισε η κ. Παπαδοπούλου, χωρίς -μέχρι στιγμής- να μπορεί να δώσει μια εξήγηση για το φαινόμενο αυτό που φαίνεται να γιγαντώνεται με παιδιά που προέρχονται κυρίως από το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Μαρόκο.