Αρχική InfoBaby 0-12 μηνών Θηλασμός... ο "αποδιοπομπαίος τράγος"

Θηλασμός... ο "αποδιοπομπαίος τράγος"

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες μανούλες ενημερώνονται και θηλάζουν τα μωρά τους. Αρκετές από αυτές ακολουθούν και τις οδηγίες του Π.Ο.Υ. ο οποίος αναφέρει ότι ο θηλασμός πρέπει να συνεχίζει για τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού και μετά για όσο θέλει η μητέρα και το παιδί. Ακόμα περισσότερες μανούλες στοχεύουν στο φυσικό αποθηλασμό του παιδιού, σε χρόνο που θα το επιλέξει το ίδιο το παιδί.

Κάποιες φορές, μανούλες που θηλάζουν το 2, 3 ή και 4 ετών παιδάκι τους αντιμετωπίζουν ίσως διάφορα θέματα, όπως για παράδειγμα τα παιδιά να μην μπορούν εύκολα να αποχωριστούν τους γονείς ή να έχουν άλλες φοβίες ή δυσκολίες προσαρμογής, με αποτέλεσμα να κατηγορείται ο θηλασμός για όλα. Δηλαδή, οι δάσκαλοι, οι άνθρωποι του περιβάλλοντος των γονέων, φίλοι ή συγγενείς σπεύδουν να ενοχοποιήσουν τον μακροχρόνιο θηλασμό για τις δυσκολίες του παιδιού, επισημαίνει η Μαρίνα Κρητικού Ψυχολόγος Υγείας – Οικογενειακή/Συστημική Σύμβουλος.

Υπάρχει γραμμικότητα όμως στα όσα διέπουν τις ανθρώπινες σχέσεις; Δηλαδή, ένας παράγοντας και μόνο οδηγεί σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα ή αντίθετα υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που εμπλέκονται και μπορεί να διαμεσολαβούν και να οδηγούν σε ένα αποτέλεσμα; Εάν ίσχυε το πρώτο, τότε η δουλειά των ειδικών θα ήταν πολύ απλή! Θα αρκούσε δηλαδή να διορθώσουμε τον παράγοντα που είναι η αιτία και όλα θα άλλαζαν. Στην πράξη όμως φαίνεται να είναι πολύ πιο περίπλοκο.

Στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών ο θηλασμός (μακροχρόνιος ή μη) είναι μόνο ένα από τα πολλά κομμάτια του παζλ. Η ανατροφή των παιδιών παίζει τον πρωταρχικό ρόλο. Είναι ανατροφή με ενσυναίσθηση και σεβασμό στις ψυχικές ανάγκες των παιδιών ή είναι διαπαιδαγώγηση με αυστηρά όρια και τιμωρίες; Είναι ανατροφή με βάση τις αρχές του attachment parenting ή οι γονείς έχουν φτάσει στον παιδοκεντρισμό; Προσπαθούν οι γονείς να αποκωδικοποιήσουν πίσω από τη συμπεριφορά τις ανάγκες των παιδιών ή εμμένουν στη συμπεριφορά αγνοώντας τα μηνύματα που εκπέμπονται από κάτω;

Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα αξίζει να σκεφτούμε πριν σπεύσουμε να ενοχοποιήσουμε τον μακροχρόνιο θηλασμό για όλα τα δεινά που μας συμβαίνουν! Είναι εύκολο να βρίσκουμε "αποδιοπομπαίους τράγους" στους οποίους να φορτώνουμε όλα τα θέματα που μας δυσκολεύουν. Όμως, έτσι όχι μόνο δεν βοηθάμε κανέναν, αλλά πολλές μανούλες λόγω παραπληροφόρησης οδηγούνται σε βίαιο αποθηλασμό, με αποτέλεσμα το παιδί να βιώνει έντονα και επώδυνα τραύματα, τα οποία δεν θα μπορεί να τα ανακαλέσει γνωστικά στην ενήλικη ζωή, αλλά θα έχουν σημαδέψει την ψυχούλα του.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.