Αρχική InfoBaby 0-36 μηνών Θηλάζω ακόμη. Πόσο καφέ μπορώ να πίνω;

Θηλάζω ακόμη. Πόσο καφέ μπορώ να πίνω;

Συγχαρητήρια! Δίνετε την καλύτερη τροφή στο παιδί σας. Για να φροντίσετε και για τη δική σας διατροφή, δεν χρειάζεται απλά να στέκεστε πάνω από ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ και να μυρίζετε μόνο το άρωμά του. Μπορείτε να το ενσωματώσετε στη διατροφή σας αρκεί να ελέγχετε τη συνολική ποσότητα καφεΐνης μέσα στην ημέρα, κάτι που θα μοιάζει παιχνιδάκι αφού διαβάσετε αυτό το άρθρο!

Είναι καλό να γνωρίζετε αρχικά ότι η ασφαλής ημερήσια κατανάλωση καφεΐνης για τις θηλάζουσες γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ανέρχεται στα 200mg καφεΐνης, με βάση τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA). Σε αυτή τη συγκέντρωση, η ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης από το βρέφος δεν φαίνεται να ξεπερνά τα 0,3 mg/kg σωματικού βάρους, το οποίο είναι 10 φορές κάτω από το όριο που οι έρευνες έχουν θεσπίσει.

Σε τι αντιστοιχεί αυτή η ποσότητα καφεΐνης;

Τα 200mg καφεΐνης αντιστοιχούν σε 3-4 φλιτζάνια ελληνικού καφέ την ημέρα! Είναι όμως σημαντικό να συνυπολογίζονται και άλλες πηγές καφεΐνης όπως, το τσάι, η σοκολάτα και τα αναψυκτικά. Γι’ αυτό, παραθέτουμε έναν πίνακα με τα είδη καφέ και άλλων ροφημάτων, καθώς και την αντίστοιχη ποσότητα καφεΐνης που παρέχει το καθένα για να υπολογίσετε περίπου πόσο καταναλώνετε μέσα στην ημέρα.

Τρόφιμα/Ροφήματα - Ποσότητα καφεΐνης (mg)

Αναψυκτικά τύπου cola (330mL) 40
Τσάι (220mL) 50
Ενεργειακά ποτά (250mL) 80
Ρόφημα σοκολάτας (200mL) 15
Καφές φίλτρου (200mL) 145
Στιγμιαίος καφές (180mL) 65-100
Ελληνικός καφές (60mL) 40-50
Ελληνικός ντεκαφεϊνέ 0-1
Στιγμιαίος ντεκαφεϊνέ 2-3

Όπως θα παρατηρήσατε στο τέλος του πίνακα, μια ακόμη επιλογή γα τις θηλάζουσες γυναίκες είναι ο ντεκαφεϊνέ καφές, από τον οποίο έχει αφαιρεθεί όλη η ποσότητα της καφεΐνης, ενώ διατηρεί αναλλοίωτα όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, όπως τις πολυφαινόλες του. Ο ελληνικός ντεκαφεϊνέ καφές, για παράδειγμα, περιέχει μόλις 0-1mg καφεΐνης και είναι εξίσου απολαυστικός με τον πλήρη. Επιλέξτε, ωστόσο, η αποκαφεϊνοποίηση να γίνεται με φυσικό τρόπο μόνο με νερό, κατά την οποία αφαιρείται μόνο η καφεΐνη και διατηρείται η πλούσια γεύση του καφέ. Είναι μια διαδικασία που μπορείτε να διακρίνετε στη συσκευασία του ελληνικού καφέ.

Η επιλογή λοιπόν κατά το θηλασμό δεν θα πρέπει να είναι η στέρηση, αλλά η απόλαυση με... μέτρο και έξυπνες επιλογές!

Σε συνεργασία με το medNutrition.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.