Είναι εξίσου νόστιμα με ένα ψηλό, πολυεπίπεδο κέικ καρότου, αλλά φτιάχνονται πολύ πιο γρήγορα και εύκολα.
Τα cupcakes μας με καρότο, έχουν όλα όσα αγαπάτε στο γλυκό, αλλά σε μίνι μορφή. Είναι υγρά, γλυκά, ελαφρώς καρυκευμένα, διακοσμημένα με ξανθές σταφίδες και γαρνιρισμένα με την κλασική κρέμα τυριού. Και η παρασκευή τους είναι πιο γρήγορη και εύκολη από την παρασκευή ενός μεγάλου κέικ – και πολύ πιο εύκολο στη μεταφορά. Δεν χρειάζεται μίξερ, απλά βγάλτε δύο μπολ για να φτιάξετε το μείγμα για αυτές τις νοσταλγικές λιχουδιές. Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να σερβίρετε κέικ καρότου για μια γιορτή γενεθλίων ή διακοπών ή θα χρειαστείτε λιχουδιές για ένα πάρτυ τότε αντιγράφτε τη συνταγή και ακολουθήστε την πιστά. Θα εκπλαγείτε από το αποτέλεσμα.
Cupcakes με καρότο
Υλικά:
1 κιλό μέτρια καρότα, ξεφλουδισμένα και ψιλοτριμμένα
3 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 ½ φλιτζάνι φυτικό λάδι
⅓ φλιτζάνι βουτυρόγαλα
1 φασόλι βανίλιας, σχισμένο και ξεφλουδισμένο, με το λοβό του (ή 1 ½ κουταλάκι του γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας)
½ φλιτζάνι ξανθές σταφίδες (προαιρετικά)
1 φλιτζάνι καρύδια ή πεκάν, καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίντζερ
⅛ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο γαρύφαλλο
Κρέμα τυριού Frosting
Γλυκιά τριμμένη καρύδα, καβουρδισμένη, για τη διακόσμηση
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 325 βαθμούς. Βάλτε 2 κανονικές φόρμες για μάφιν με χάρτινες θήκες.
Συνδυάστε τα υγρά συστατικά:
Σε ένα μπολ, χτυπήστε μαζί τα καρότα, τα αυγά, τη ζάχαρη, το λάδι, το βουτυρόγαλα, τους σπόρους βανίλιας, τις σταφίδες και τους ξηρούς καρπούς αν θέλετε.
Ανακατέψτε τα ξηρά συστατικά:
Σε ένα άλλο μπολ, χτυπήστε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι, την κανέλα, το τζίντζερ και το γαρύφαλλο.
Προσθέστε τα ξηρά συστατικά στα υγρά:
Ανακατέψτε το μείγμα αλευριού στο μείγμα καρότου μέχρι να ενωθούν καλά.
Μοιράστε το μείγμα στις θήκες για μάφιν και ψήστε:
Προσοχή γεμίζετε κάθε μία θήκη κατά 3/4. Ψήνετε για 23 έως 28 το πολύ λεπτά ανάλογα τη δύναμη του φούρνου.
Αφήστε να κρυώσουν στις φόρμες , 10 λεπτά. Αναποδογυρίστε τα cupcakes σε σχάρες και αφήστε τα να κρυώσουν εντελώς.
Παγώστε τα cupcakes με κρέμα τυριού. Πασπαλίστε με καβουρδισμένη καρύδα (πιέστε απαλά για να κολλήσει) πριν το σερβίρισμα.
Τα μη παγωμένα cupcakes μπορούν να διατηρηθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε θερμοκρασία δωματίου ή να καταψυχθούν για έως και 2 μήνες σε αεροστεγή δοχεία.
Τα παγωμένα cupcakes μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο έως και 3 ημέρες. Μην προσθέσετε καβουρδισμένη καρύδα ή άλλα υλικά πριν από την κατάψυξη. Φέρτε τα σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα σερβίρετε.
Παραλλαγές
Οι ξανθές σταφίδες δίνουν σε αυτά τα cupcakes πρόσθετη υφή, αλλά μπορείτε να τις παραλείψετε αν θέλετε. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ξηρούς καρπούς: καβουρδίστε τους σύμφωνα με τις οδηγίες και, στη συνέχεια, ψιλοκόψτε τους πριν τους ανακατέψετε στο μείγμα.
Ως εναλλακτική λύση για την καβουρδισμένη καρύδα, χρησιμοποιήστε λωρίδες ζαχαρωμένης φλούδας λεμονιού ή πορτοκαλιού για να διακοσμήσετε τα cupcakes.
Πώς να ξεροψήσετε την καρύδα
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C.
Απλώστε την καρύδα ομοιόμορφα σε λαμαρίνες με στεφάνι- καβουρδίστε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να αρχίσει να ροδίζει, περίπου 10 λεπτά (ή περισσότερο αν επιθυμείτε πιο σκούρο χρώμα). Μεταφέρετε το φύλλο σε σχάρα, αφήστε την καρύδα να κρυώσει εντελώς.
Πώς να φρυγανίσετε τους ξηρούς καρπούς
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180oC .
Απλώστε τους ξηρούς καρπούς ομοιόμορφα σε ένα ταψί με στεφάνι και καβουρδίστε τους, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να αρωματιστούν, 8 έως 10 λεπτά (προσέξτε να μην καούν γιατί αλλιώς πικρίζουν). Αφήστε τους ξηρούς καρπούς να κρυώσουν εντελώς.