Αρχική Γωνιά του μαθητή Θύελλα αντιδράσεων για τη δεύτερη ξένη γλώσσα στα δημοτικά - Γαλλικά ή γερμανικά;

Θύελλα αντιδράσεων για τη δεύτερη ξένη γλώσσα στα δημοτικά - Γαλλικά ή γερμανικά;

Μέχρι και την περασμένη σχολική χρονιά, οι μαθητές επέλεγαν τη δεύτερη ξένη γλώσσα που επιθυμούσαν να διδαχτούν και έμπαιναν στο αντίστοιχο τμήμα. Αλλά αυτά μέχρι πέρσι, καθώς η φετινή εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας υποδεικνύει ότι η διδασκαλία της επιλογής της δεύτερης ξένης γλώσσας στα δημοτικά σχολεία θα επιλέγεται από την πλειοψηφία των μαθητών.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία από τις δηλώσεις των μαθητών για το ποια ξένη γλώσσα επιθυμούν να διδαχθούν στην Ε΄ δημοτικού, το 1/3 εξ' αυτών δεν θα παρακολουθεί αυτή που επιθυμεί

Άρα, οι μειοψηφούντες θα παρακολουθούν γλώσσα την οποία δεν επιθυμούν.

Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς και γονείς, εξαιτίας των αλλαγών που υπάρχουν στα κριτήρια για τη σύσταση τμημάτων δεύτερης ξένης γλώσσας στην Ε΄ δημοτικού (γερμανικά ή γαλλικά), κάποιες σχολικές μονάδες θα είναι αποκλειστικά «γαλλόφωνες» όσον αφορά τη διδασκαλία δεύτερης ξένης γλώσσας και άλλες αποκλειστικά «γερμανόφωνες». Υπολογίζουν, μάλιστα, με βάση τα στατιστικά στοιχεία από τις δηλώσεις των μαθητών για το ποια ξένη γλώσσα επιθυμούν να διδαχθούν στην Ε΄ δημοτικού, ότι το 1/3 εξ' αυτών δεν θα παρακολουθεί αυτή που επιθυμεί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το «Έθνος».

Τόσο οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων της γαλλικής και γερμανικής γλώσσας, όσο και γονείς υποστηρίζουν μιλώντας στην εφημερίδα ότι είναι αντιπαιδαγωγικό να διδάσκεται ένας μαθητής μία γλώσσα που δεν επιθυμεί, όταν μάλιστα υπάρχει το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό στο σχολείο.

Από την πλευρά του πάντως το υπουργείο Παιδείας παρακολουθεί το θέμα και έχει δηλώσει την πρόθεσή του να επανεξετάσει το ζήτημα. Ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους επιστημονικών φορέων της γαλλικής και γερμανικής γλώσσας δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τη δυνατότητα δημιουργίας επιπλέον τμημάτων παράλληλης διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας στην πρωτοβάθμια, όπου αυτό είναι εφικτό, ενώ πρόσθεσε ότι θα εξεταστεί και το κατώτερο όριο - αριθμός για τη δημιουργία τμήματος Β΄ ξένης γλώσσας.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.