- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Θύελλα αντιδράσεων για τη μητέρα που αρνείται να διαμορφώσει ένα ασφαλές σπίτι για τα παιδιά της

Η Abby Plested παραδέχεται ότι είναι ελαφρώς συγκλονισμένη με όλη τη δημοσιότητα που έχουν πάρει οι δηλώσεις της σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών [2] της μέσα στο σπίτι.

Όταν η blogger και μητέρα δύο παιδιών, 3 ετών και 3 μηνών αντίστοιχα, από το Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας παραδέχτηκε ότι δεν έχει πάρει τις απαραίτητες προφυλάξεις μέσα στο σπίτι για τα παιδιά της, δεν είχε ιδέα ότι θα δημιουργούσε τόσο έντονες αντιδράσεις ανά τον κόσμο.

«Μην παίρνετε όλες τις προφυλάξεις στο σπίτι σας, αφήστε τα παιδιά σας να μάθουν και δεν θα το κάνουν ξανά». Η ιστορία της έχει απασχολήσει εφημερίδες και τηλεοπτικές εκπομπές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της εκπομπής US Today, ενώ η ιστοσελίδα The Sun έγραψε: «Η μαμά γνωρίζει καλύτερα; Η νεαρή γυναίκα επιμένει ότι δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τα παιδιά στο σπίτι… γιατί τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν από τα λάθη τους». Επίσης, η Daily Mail Αυστραλίας έγραψε: «Αυτή η μητέρα δεν θα εγκαταστήσει κάγκελα ασφαλείας στις σκάλες του σπιτιού για το μωρό της, επειδή τα παιδιά πρέπει να «μαθαίνουν» από τα λάθη τους και να μην τα επαναλαμβάνουν». Όμως, συμφωνείτε με αυτό;

Όμως, τι ακριβώς εννοεί όταν λέει ότι δεν παίρνει τις απαραίτητες προφυλάξεις; «Είναι θέμα ορίων. Φυσικά και παίρνω τις απαραίτητες προφυλάξεις, όπως να μην έχω σε περίοπτη και εύκολα προσβάσιμη θέση κάποια πράγματα, όπως τα φάρμακα και τα μαχαίρια, αλλά δεν φτάνω σε ακρότητες». Η μητέρα παραδέχεται ότι δεν έχουν βάλει κάγκελα στις σκάλες του ανακαινισμένου σπιτιού τους, καθώς προτιμούν να αφήνουν τα παιδιά να σκαρφαλώνουν πάντοτε υπό την επίβλεψή τους. Τι θα λέγατε για έναν μεγάλο κάκτο στη μέση του σαλονιού σας; Η μητέρα αναφέρει ότι ένα ελαφρύ τσίμπημα στο δάχτυλο του μικρού της γιου ήταν αρκετό για να τον κρατήσει μακριά από το φυτό.

«Αγαπώ τα παιδιά μου και δεν πρόκειται να τα αφήσω να πληγωθούν. Το σπίτι μας δεν αποτελεί κίνδυνο για εκείνα, για παράδειγμα δεν συνηθίζω να αγοράζω γυάλινα τραπέζια, αλλά πιστεύω ότι έτσι μπορώ να τους δώσω μια ευκαιρία να μάθουν. Έχω γράψει το γιο μου σε ένα αναπτυξιακό κέντρο που επιτρέπει στα παιδιά να παίζουν μέσα σε συγκεκριμένα όρια, χωρίς οι ενήλικες να ελέγχουν κάθε τους κίνηση. Αυτό τον έχει βοηθήσει να ωριμάσει τόσο πολύ. Γνωρίζει πλέον τι είναι επικίνδυνο και τι δεν είναι».

Όμως, τι υποστηρίζουν οι ειδικοί της παιδικής φροντίδας; Ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών για την ανάπτυξη, την υγεία και την ευημερία των παιδιών κάτω των 5 ετών στη Νέα Ζηλανδία, αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά την πρόληψη των ατυχημάτων: «Τα ατυχήματα στο σπίτι που αφορούν μικρά παιδιά είναι ένα ζήτημα στη Νέα Ζηλανδία – και μπορούν να προληφθούν. Τα μωρά δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο. Αυτή η ικανότητα κατανόησης του κινδύνου δεν είναι κάτι που τα παιδιά αναπτύσσουν αμέσως, επομένως υπάρχει ένας σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν οι γονείς για την προστασία τους.

Κατανοούμε τον τεράστιο αντίκτυπο που έχει ένα νέο μωρό στη ζωή των γονέων και τις αλλαγές – και περιστασιακές δυσκολίες – που οι νέοι γονείς μπορεί να βιώσουν. Αυτό περιλαμβάνει την εξασφάλιση ότι τα σπίτια τους είναι ασφαλή για τα παιδιά. Η δουλειά που κάνουμε είναι να βοηθήσουμε τους γονείς να κάνουν ασφαλείς επιλογές και να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο, όχι να τους υπαγορεύσουμε πώς θα τον διαχειριστούν. Οι γονείς δεν μπορούν να αποτρέψουν κάθε χτύπημα ή γρατζουνιά, αλλά μερικά απλά μέτρα ασφαλείας μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ενός σοβαρού τραυματισμού».