Τι δώρο ταιριάζει στο δικό μου βαφτιστήρι;

easter-photo-ideas_1427172442Πάσχα, ημέρες γιορτής, χαράς και αγάπης και για τους απανταχού πιτσιρικάδες ημέρες που συνοδεύονται ­ εκτός από τα παραδοσιακά τσουρέκια, κόκκινα και σοκολατένια αβγά ­και από λαμπάδες και παιχνίδια! Βεβαίως, το έθιμο δεν ξεκίνησε ακριβώς έτσι όπως το βλέπουμε σήμερα, αναφέρει η Δρ. Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος. Η σύγχρονη εκδοχή του είναι η μεταμοντέρνα ψυχοκοινωνική απόδοση μιας παλαιότερης και απλούστερης εθιμικής συμπεριφοράς. Έτσι, το κεράκι του πιστού μετατράπηκε σε περίλαμπρη λαμπάδα, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα με την προσθήκη ενός παιχνιδιού δυσανάλογα μεγαλύτερου του πραγματικού μεγέθους της.

Κάποιο κοριτσάκι ζήτησε από τη νονά του λαμπάδα με μια κούκλα Barbie (καλά ως εδώ) και σαλονάκι κομπλέ με σερβιτσάκι τσαγιού επάνω της! Υπέρμετρος καταναλωτισμός; Αρνητικές συνέπειες της διαφήμισης; Άκριτη τηλεθέαση που δημιουργεί πλαστές ανάγκες και υπερβολικές επιθυμίες; Πράγματι, ίσως όλα τα παραπάνω να συμβάλλουν στο φαινόμενο. Παρ’ όλα αυτά ο κρίσιμος παράγοντας, ο οποίος συχνά παίρνει δευτερεύουσα θέση ή η σημασία του οποίου υποβιβάζεται, είναι η πηγαία και φυσική «ανάγκη» του παιδιού να εκφραστεί μέσα από το παιχνίδι.

Το παιχνίδι δεν αποτελεί απλώς ένα καταναλωτικό αγαθό που κάποιοι εντέχνως υπαγόρευσαν στο παιδί αλλά μια εξελικτική ανάγκη. Συναίσθημα, νους, πνευματικές ικανότητες, κοινωνικότητα, προσωπικότητα διαμορφώνονται μέσα από το παιχνίδι. Και τα παιχνίδια που κυκλοφορούν στην αγορά στόχο έχουν να καλύψουν βασικές παιδικές ανάγκες, άλλοτε στοχεύοντας στην εξάσκηση συγκεκριμένων ικανοτήτων (μουσικά όργανα ή παιχνίδια που καλλιεργούν την επιστημονική προδιάθεση και περιέργεια) και άλλοτε στοχεύοντας σε μια γενικότερη συμβολή στην παιδική φαντασία και δημιουργικότητα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr