Αρχική InfoTeens Υγεία Τι έδειξαν οι μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου για τα μικροσωματίδια της φωτιάς που έκαιγε επί μέρες στον Ασπρόπυργο

Τι έδειξαν οι μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου για τα μικροσωματίδια της φωτιάς που έκαιγε επί μέρες στον Ασπρόπυργο

fotia-aspropyrgosΔεν ήταν ανησυχητικές οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων μικροσωματιδίων κοντά στο έδαφος της περιοχής του Θησείου, υπογραμμίζεται στην έκθεση του Εθνικού Αστεροσκοπείου, για την "Αποτύπωση τιμών συγκεντρώσεων σωματιδιακής και αέριας ρύπανσης από την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο", προς την Περιφέρεια Αττικής. Σε αυτό, διευκρινίζεται στην έκθεση, συνετέλεσε το γεγονός ότι ο καπνός πάνω από την Αθήνα μεταφέρθηκε κυρίως σε σχετικά μεγάλα ύψη (1-2 km), σε αρκετές ωστόσο περιπτώσεις κατήλθε και σε χαμηλότερα των 500 μέτρων, οπότε και επηρέασε τις μετρήσεις στο έδαφος, είτε άμεσα είτε έμμεσα, μέσω ανάμειξης με τις υποκείμενες αέριες μάζες.

Τονίζεται, ότι το παραπάνω εύρημα, για το σταθμό του Θησείου, δεν μπορεί να γενικευθεί για το σύνολο του Λεκανοπεδίου Αττικής, λόγω διαφορετικής εγγύτητας, υψομέτρου και τοπικών συνθηκών. Αντίθετα, σημειώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Ευάγγελος Γερασόπουλος, "στις 9 και 10 Ιουνίου 2015 οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων εντός του χώρου του εργοστασίου και πλησίον κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις με βάση τα όρια, όπως και αναμενόταν λόγω της εγγύτητας, ενώ κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων στιγμών καταγράφησαν τιμές πολύ μεγαλύτερες". Διευκρινίζει, επίσης, ότι "σε απόσταση μέχρι και 500 μέτρα προς τη διεύθυνση του ανέμου, παρατηρείται σχεδόν υποδιπλασιασμός των τιμών, ενώ σε αποστάσεις 1-1.5 χιλιομέτρου υπάρχει ένας επιπλέον υποτριπλασιασμός των τιμών. Οι συγκεντρώσεις στα σημεία αντίθετα από τη διεύθυνση μεταφοράς του καπνού ήταν σε κάθε περίπτωση σχετικά κοντά ή κάτω από τα όρια".

fotia-aspropyrgos (1)

Ο κ Γερασόπουλος, μας ενημερώνει ότι τα παραπάνω συγκριτικά στοιχεία των τιμών, των εναέριων ρύπων, αξιολογήθηκαν, βάση του συνόλου περισυλλογής των δειγμάτων και περιλαμβάνονται στο πρώτο μέρος της έκθεσης. Ειδικότερα, αφορά στην ανάλυση των επιτόπιων μετρήσεων, στην περιοχή του Ασπροπύργου, συγκριτικές μετρήσεις στο κέντρο των Αθηνών (σταθμός Αστεροσκοπείου στο Θησείο), ως ένδειξη της παρουσίας του καπνού κοντά στην επιφάνεια του εδάφους στην πόλη των Αθηνών και αποτύπωση των υψών στρωμάτωσης του καπνού κατά τη μεταφορά του πάνω από την Αθήνα.

Στο δεύτερο μέρος της έκθεσης, θα περιέχεται η εκτίμηση των επιπτώσεων της μεταφοράς του καπνού σε διάφορα σημεία εντός του Λεκανοπεδίου και θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα για την χημική σύσταση του νέφους καπνού, σε τοξικές και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία ενώσεις.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.