Τι είναι η καρδιακή ανεπάρκεια και γιατί εμφανίζεται;

Η καρδιά αποτελείται από τον μυ που αντλεί αίμα σε όλο το σώμα. Όταν εμφανίζεται καρδιακή ανεπάρκεια, η καρδιά δεν αντλεί σωστά το αίμα και συχνά διογκώνεται γιατί πρέπει να δουλέψει ακόμα εντατικότερα.

Διαφέρει από την καρδιακή προσβολή – η οποία περιλαμβάνει την έλλειψη αίματος στην καρδιά συνήθως λόγω θρόμβου στις αρτηρίες που την τροφοδοτούν με αίμα.

Πού οφείλεται η καρδιακή ανεπάρκεια

Σε γενικές γραμμές, υπάρχει λόγος για τη μη σωστή λειτουργία άντλησης της καρδιάς σας. Τις περισσότερες φορές οφείλεται σε βλάβη του καρδιακού μυ εξαιτίας της πτωχής παροχής αίματος. Αυτό μπορεί να συμβεί σε περίπτωση καρδιακής προσβολής ή εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία έχει επηρεάσει την καρδιά. Άλλα αίτια περιλαμβάνουν τα εξής:
• Παρουσία ιού, ο οποίος επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της καρδιάς
• Μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός
• Εκ γενετής δομική κατασκευή της καρδιάς
• Βλάβη στις βαλβίδες της καρδιάς
• Υπερβολική πρόσληψη οινοπνεύματος
• Φάρμακα αναψυχής
• Ορισμένη χημειοθεραπευτική φαρμακευτική αγωγή
• Σε σπανιότερες περιπτώσεις, υπάρχει μία μορφή καρδιακής ανεπάρκειας που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη

  • Ορισμένες φορές, απλά δεν γνωρίζουμε ποια είναι η αιτία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας μπορούν να επιδεινωθούν ραγδαία. Αυτό ονομάζεται οξύ επεισόδιο ή οξεία καρδιακή ανεπάρκεια. Μπορεί να οφείλεται σε προσωρινό συμβάν και να μην διαρκεί πολύ, αλλά η οξεία καρδιακή ανεπάρκεια θα απαιτεί κάποια μορφή παρέμβασης από τους επαγγελματίες της υγείας.

Η ζωή με την καρδιακή ανεπάρκεια
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τη σοβαρότητα αυτής της καρδιακής κατάστασης. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι ο βαθμός της κατανόησης σχετικά με την κατάσταση και ο αριθμός των αποτελεσματικών διαθέσιμων θεραπειών και των θεραπειών που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης συνεχώς βελτιώνεται.
Η έρευνα και η εμπειρία του ασθενούς δείχνουν ότι τα άτομα που μπορούν να προσαρμοστούν στη νόσο τους και να την ελέγξουν έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής.
Οι ασθενείς και οι επαγγελματίες της υγείας συχνά διαπιστώνουν ότι η κλίμακα ταξινόμησης της καρδιολογικής εταιρείας της Νέας Υόρκης (NYHA) είναι χρήσιμη στην εκτίμηση του σταδίου αυτής της νόσου βάσει του βαθμού περιορισμού της σωματικής δραστηριότητας.

screenshot.77
Ανάλογα με το επίπεδο κατά NYHA, ορισμένα θέματα που μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν υπόψη είναι τα εξής:
• Εργασία
• Οδήγηση
• Κοινωνικές δραστηριότητες
• Σεξουαλική ζωή

Είναι σημαντικό οι ασθενείς να παραμένουν θετικοί και να προβαίνουν σε παρεμβάσεις οι οποίες μπορούν πραγματικά να παίξουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της κατάστασής τους:
Δραστηριότητα. Κάθε μυς ανταποκρίνεται καλά στην άσκηση – και η καρδιά δεν αποτελεί εξαίρεση. Ακολουθώντας τις συμβουλές επαγγελματία υγείας, οι ασθενείς μπορούν να ακολουθήσουν το κατάλληλο πρόγραμμα άσκησης.

Τρόπος διατροφής. Ειδικές οδηγίες ή πρακτικές συμβουλές μπορούν να δοθούν από τον επαγγελματία της υγείας που παρακολουθεί τον ασθενή, σχετικά με το πως μπορεί να ακολουθηθεί ένας υγιεινό τρόπο ζωής. Σημαντικό στοιχείο είναι η συχνότερη κατανάλωση μικρότερων γευμάτων, καθώς η πέψη μικρής ποσότητας τροφής μπορεί να επιβαρύνει λιγότερο το σώμα και την καρδιά.

Αλάτι. Προσοχή στην πρόσληψη άλατος. Γνωρίζουμε ότι το αλάτι μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα συγκρατεί τα υγρά, πράγμα που μπορεί να επιβαρύνει επίσης
την καρδιά. Συνιστάται προσπάθεια για επιλογή γευμάτων με μικρή περιεκτικότητα σε αλάτι και περιορισμός στην ποσότητα μαγειρικού άλατος που προστίθεται στο φαγητό.

Κάπνισμα. Σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, θα πρέπει να συνιστάται η άμεση διακοπή του καπνίσματος. Οινόπνευμα. Θα πρέπει να γίνεται προσπάθεια για παραμονή
εντός των συνιστώμενων ημερησίων και εβδομαδιαίων ορίων κατανάλωσης οινοπνεύματος.