- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Τι είναι η μαργαρίνη; Πολλά ακούγονται, αλλά τελικά τι ισχύει;

Η συνταγή της μαργαρίνης περιέχει 5 απλά φυσικά συστατικά που όλοι χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας: λάδι, νερό, κρόκο αυγού, λίγο αλάτι και χυμό λεμονιού.

Η μαργαρίνη είναι ουσιαστικά ένας συνδυασμός  υψηλής ποιότητας φυτικών ελαίων και νερού. Για να «δέσει» το μίγμα αυτό προστίθεται λεκιθίνη (που υπάρχει και στον κρόκο του αβγού). Ανάλογα με τη συνταγή, μπορεί να προστεθεί λεμόνι (κιτρικό οξύ) και ελάχιστο αλάτι. Πρακτικά ο τρόπος με τον οποίο παράγεται η μαργαρίνη είναι σαν να φτιάχναμε μια σπιτική μαγιονέζα.

Μια μερίδα (10g) μιας τυπικής soft φυτικής μαργαρίνης περιέχει μόνο 53 θερμίδες (kcal), λιγότερα από 2g κορεσμένα λιπαρά και φυσικά δεν περιέχει τρανς λιπαρά. Παράλληλα, δυο μερίδες μαργαρίνης παρέχουν 20% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σε βιταμίνη Α και αντίστοιχα 16% σε βιταμίνη Ε και 30% σε βιταμίνη D. Πολύ χρήσιμο, αφού παρατηρείται σημαντική έλλειψη βιταμίνης D στον ελληνικό πληθυσμό1.

Επιπρόσθετα, πολύ σημαντικό είναι ότι η soft φυτική μαργαρίνη είναι φυσικά πλούσια πηγή απαραίτητων ω-3 και ω-6 λιπαρών. Τα λιπαρά αυτά, αφενός δεν μπορούν να παραχθούν από τον οργανισμό μας και πρέπει να τα προσλάβουμε μέσω της διατροφής και, αφετέρου, οι έρευνες δείχνουν ότι πρακτικά αυτό δεν το επιτυγχάνουμε στην Ελλάδα, ούτε οι ενήλικες αλλά ούτε και τα παιδιά2. Να σημειώσουμε ότι τα συγκεκριμένα λιπαρά είναι αποδεδειγμένο ότι χρειάζονται για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών. Γι’αυτό και οι συστάσεις λένε ότι τα παιδιά θα πρέπει να προσλαμβάνουν καθημερινά 2g ω-3 λιπαρών (και συγκεκριμένα το α-λινολενικό) και 10g ω-6 (λινολεϊκό).

Με 2 μερίδες φυτικής soft μαργαρίνης μπορούμε να προσλάβουμε περίπου το 50% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας στα προαναφερθέντα απαραίτητα ω-λιπαρά. Αυτό θα βοηθούσε να πιάσουμε πιο εύκολα το στόχο της καθημερινής πρόσληψης, παράλληλα με την κατανάλωση λιπαρών ψαριών και ξηρών καρπών που περιέχουν και αυτά απαραίτητα λιπαρά.

Οι σημερινές μαργαρίνες έχουν υψηλή διατροφική αξία και, ανάλογα με τα  φυτικά έλαια που χρησιμοποιούνται στη συνταγή, ικανοποιούν ποικίλες γευστικές και διατροφικές ανάγκες.

Μαργαρίτα Στεργίου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

M.Sc. στη Διατροφή & Επιστήμη Τροφίμων

M.Sc. στη Διατροφή & Δημόσια Υγεία

  1. Cashman KD et al. Vitamin D deficiency in Europe: pandemic? Am J Clin Nutr. 2016 Apr;103(4):1033-44. doi: 10.3945/ajcn.115.120873. Epub 2016 Feb 10.
  2. I Sioen, L van Lieshout, A Eilander, M Fleith, S Lohner, A Szommer, C Petisca, S Eussen, S Forsyth, PC Calder, C Campoy and RP Mensink. Systematic review on n-3 and n-6 PUFA intake in European countries in light of the current recommendations – focus on specific population groups. Ann Nutr Metab 2017;70:39–50