Αρχική InfoMommy Υγεία Τι είναι η μικρή εντερική βακτηριακή υπερανάπτυξη (SIBO) και με ποιες άλλες καταστάσεις σχετίζεται

Τι είναι η μικρή εντερική βακτηριακή υπερανάπτυξη (SIBO) και με ποιες άλλες καταστάσεις σχετίζεται

stomach-ache

Το λεπτό έντερο, είναι το τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα που συνδέει το στομάχι με το κόλον. Ο κύριος σκοπός του λεπτού εντέρου είναι η πέψη και η απορρόφηση τροφίμων μέσα στο σώμα. Το λεπτό έντερο είναι περίπου 21 μέτρα σε μήκος και αρχίζει στο δωδεκαδάκτυλο (μέσα στο οποίο αδειάζουν τα τρόφιμα από τα στομάχι) ακολουθούμενο από την νήστιδα , και στη συνέχεια τον ειλεό (το οποίο αδειάζει το φαγητό που δεν έχει υποστεί πέψη και απορρόφηση μέσα στο παχύ έντερο ή κόλον).

Ολόκληρος ο γαστρεντερικός σωλήνας, συμπεριλαμβανομένου του λεπτού εντέρου, κανονικά περιέχει βακτήρια. Ο αριθμός των βακτηρίων είναι μεγαλύτερος στο κόλον (τουλάχιστον 1.000.000.000 βακτηρίδια ανά χιλιοστόλιτρο (ml) του ρευστού) και πολύ χαμηλότερη στο λεπτό έντερο (λιγότερο από 10.000 βακτήρια ανά ml του υγρού). Επιπλέον, οι τύποι των βακτηρίων εντός του λεπτού εντέρου είναι διαφορετικοί από τα είδη βακτηρίων εντός του παχέος εντέρου. Μικρή εντερική βακτηριακή υπερανάπτυξη (SIBO) αναφέρεται σε μια κατάσταση κατά την οποία αφύσικα μεγάλος αριθμός βακτηριδίων (τουλάχιστον 100.000 βακτήρια ανά ml του υγρού) βρίσκεται στο λεπτό έντερο και οι τύποι των βακτηρίων αυτών μοιάζουν περισσότερο με τα βακτηρίδια του παχέος εντέρου.

Η γαστρεντερική οδός είναι ένας συνεχής μυϊκός σωλήνας
Η μυϊκή δραστηριότητα του λεπτού εντέρου είναι σημαντική για την πέψη της τροφής, αλλά είναι επίσης σημαντική επειδή περιορίζει τους αριθμούς των βακτηρίων στο λεπτό έντερο. Οποιαδήποτε κατάσταση που παρεμβαίνει στη μυϊκή δραστηριότητα του λεπτού εντέρου επιτρέπει στα βακτηρίδια να παραμείνουν σε αυτό περισσότερο και να πολλαπλασιάζονται.

Τα συμπτώματα της SIBO περιλαμβάνουν:

Κοιλιακός κράμπες
Κοιλιακό φούσκωμα
Διάρροια
Αέρια (μετεωρισμός)
Απώλεια βάρους
Χαρακτηριστικά που σχετίζονται με ελλείψεις μικροθρεπτικών (βιταμίνες Β12, Α, D, και Ε, σίδηρος, θειαμίνη, νικοτιναμίδη)

Πολλές καταστάσεις που σχετίζονται με SIBO

Σακχαρώδης διαβήτης
Σκληρόδερμα
Κίρρωση
Χρόνιας παγκρεατίτιδας
Νεφρική νόσο τελικού σταδίου
Φλεγμονώδης Νόσος του Εντέρου
Κοιλιοκάκη
Η μακροχρόνια θεραπεία με αντι-εκκριτικά (π.χ., PPIs) φάρμακα
Ευερέθιστο έντερο
Παχυσαρκία
Γήρανση

Διάγνωση

Η δοκιμή αναπνοής υδρογόνου είναι μια μη επεμβατική, χαμηλού κινδύνου, ακριβής και γρήγορη μέθοδος για τον εντοπισμό του SIBO.
Ο ασθενής καταπίνει 10g λακτουλόζης διαλυμένα σε νερό.
Υδρογόνο και αέριο μεθάνιο που παράγονται στο σώμα από τα εντερικά βακτήρια μετά την κατάποση απορροφώνται από τον εντερικό βλεννογόνο, εισάγονται στο αγγειακό σύστημα και μεταφέρονται στους πνεύμονες. Ο ασθενής συλλέγει δείγματα αναπνοής στα 20, 40 και 60 λεπτά. Ετσι λοιπόν σε κάθε δείγμα αναπνοής μετρώνται τα επίπεδα του υδρογόνου ή και τα επίπεδα μεθανίου αντίστοιχα.
Ο στόχος του τεστ αυτού είναι να βοηθήσει στην θεραπεία και στην ύφεση των συμπτωμάτων μειώνοντας έτσι τον αριθμό των παθογόνων βακτηρίων χωρίς να αποστειρώωνει το γαστρεντερικό σωλήνα.
-Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη θεραπεία της SIBO έχει επικεντρωθεί στη χρήση των προβιοτικών.

Orthobiotics S.A

Σωρού 3-5

Μαρούσι 15125

(+30) 210-323-0000


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.