Αρχική Infokids Υγεία Τι είναι η Παιγνιοθεραπεία και πώς μπορεί να βοηθήσει το παιδί;

Τι είναι η Παιγνιοθεραπεία και πώς μπορεί να βοηθήσει το παιδί;

toddler-games-Nov2011-IstockphotoΌλοι μας γνωρίζουμε το παιχνίδι ως μέσο διασκέδασης και μάθησης για το παιδί. Όμως, λίγοι ίσως γνωρίζουν ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το παιχνίδι για θεραπευτικούς σκοπούς.

Τα ιδιαίτερα οφέλη του παιδιού από το παιχνίδι

Μέσα από το παιχνίδι το παιδί δεν περνάει απλώς ευχάριστα την ώρα του αλλά μαθαίνει
• να επικοινωνεί
• να εξερευνεί
• να δημιουργεί
• να ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω του

Είναι ένα βασικό μέσο συναισθηματικής ανάπτυξης και ωρίμανσης και είναι τόσο σημαντικό για το παιδί στην καθημερινότητα του, όσο και η αγκαλιά της μαμάς!

Πότε ένας γονιός θα χρειαστεί τη βοήθεια της Παιγνιοθεραπείας;

Οι γονείς, τις περισσότερες φορές, προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο για το παιδί τους και να δημιουργήσουν ένα ισορροπημένο οικογενειακό περιβάλλον, αποφεύγοντας τις συγκρούσεις και τους καβγάδες. Αυτό όμως δεν είναι πάντα εφικτό γιατί τα παιδιά έχουν ισχυρή προσωπικότητα, μεγάλη επιμονή, με αποτέλεσμα οι γονείς να χάνουν την ψυχραιμία και τον έλεγχο και να δημιουργείται μία εκρηκτική κατάσταση στο σπίτι, αναφέρει ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής. Στη συνέχεια, αισθάνονται ενοχές που δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν αυτή την ηρεμία και να χειριστούν καλύτερα την κατάσταση. Επιπλέον, όταν η εκρηκτική κατάσταση και οι εντάσεις είναι πολύ συχνές κατά τη διάρκεια της μέρας, οι γονείς αρχίζουν να αναρωτιούνται τι κάνουν λάθος και μήπως δεν είναι επαρκείς, εφόσον αδυνατούν να ρυθμίσουν τη συμπεριφορά και τα συναισθήματα των παιδιών τους.

bigstock-Two-Little-Girl-Playing-With-B-42710005Τι μπορεί να προσφέρει στο παιδί και την οικογένεια η Παιγνιοθεραπεία;

Η παιγνιοθεραπεία είναι μία εξελιγμένη μορφή ψυχοθεραπείας, που μέσω του παιχνιδιού βοηθά το παιδί να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό του και τις πράξεις του (δηλαδή τον εσωτερικό του κόσμο) αλλά και τα συναισθήματα των άλλων (δηλαδή τον εξωτερικό του κόσμο). Ο στόχος της θεραπείας είναι να απελευθερωθούν οι δυνατότητες του παιδιού και να μπορέσει να εκφράσει στο περιβάλλον του τα συναισθήματα, τον τρόπο που βιώνει τις σχέσεις του με τους άλλους, το πώς κατανοεί το περιβάλλον γύρω του και να νιώσει ασφάλεια και εμπιστοσύνη στη διαδικασία. Ο θεραπευτής δίνει διαφορετικές οπτικές γωνίες και έτσι βοηθά το παιδί να κατανοήσει, αλλά και να εξερευνήσει τις δυσκολίες της ζωής, αλλά και τα συναισθήματά του σε σχέση με τους άλλους.

Τα πλεονεκτήματα της Παιγνιοθεραπείας:

• Ενισχύεται η αυτοεκτίμηση του παιδιού
• Αντιμετωπίζει πιο εύκολα τις δύσκολες εμπειρίες της ζωής
• Εκφράζει τα συναισθήματα, τις σκέψεις αλλά και τους προβληματισμούς του
• Επεξεργάζεται καλύτερα τους φόβους του
• Κατανοεί τον κόσμο γύρω του
• Διαχειρίζεται καλύτερα καταστάσεις που του προκαλούν ένταση
• Μαθαίνει να μοιράζεται τις δυσκολίες του
• Αποκτά καλή σχέση με τον εαυτό του και το δημιουργικό του κομμάτι

Συμβουλή Ειδικού:

Η παιγνιοθεραπεία προτείνεται σε παιδιά πάνω των 3 χρονών και προληπτικά μπορεί να βοηθήσει στην επικοινωνία με το παιδί ακόμα και σε περιόδους που δεν αντιμετωπίζει έντονες δυσκολίες. Εάν οι γονείς γνωρίζουν ότι πρόκειται να κάνουν μία σημαντική αλλαγή, η οποία θα επηρεάσει το παιδί, όπως ένα διαζύγιο, μετακόμιση, απώλεια αγαπημένου προσώπου κλπ. μπορούν μέσω της παιγνιοθεραπείας να προετοιμάσουν το παιδί για την αλλαγή. Επίσης, μπορούν να απευθυνθούν οι ίδιοι σε ένα αναπτυξιακό κέντρο για συμβουλευτική ώστε να τους καθοδηγήσει ανάλογα.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.