Αρχική Quiz Tι είναι οι κομήτες;

Tι είναι οι κομήτες;

468445main_SwiftLulinDSS_comp

Απάντηση: Οι κομήτες είναι από τα πιο εντυπωσιακά ουράνια σώματα, τόσο λόγω του μεγέθους τους όσο και του σχήματός τους.

Από πού πήραν το όνομά τους

Οι κομήτες πήραν το όνομά τους από την ελληνική λέξη "κόμη", που περιγράφει τη μακριά τους ουρά, από την οποία έγιναν και γνωστοί.

Κάθε πότε τους βλέπουμε ή... δεν τους ξαναβλέπουμε;

Πρόκειται για σώματα με μικρή πυκνότητα και μάζα μικρότερη από το ένα εκατομμυριοστό της γήινης, και περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο σε τροχιές παραβολικές ή ελλειπτικές. Ανάλογα με τη μορφή της τροχιάς τους, οι κομήτες διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: στους μακροπερίοδους και στους βραχυπερίοδους. Οι μακροπερίοδοι, που αποτελούν και τη μεγάλη πλειοψηφία (περίπου το 84% του συνόλου), έχουν τροχιές σχεδόν παραβολικές και είναι μη περιοδικοί, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ξέρουμε αν  θα επανέλθουν. Η περίοδος περιφοράς τους μπορεί να είναι μεταξύ 10^3 και 10^7 έτη. Αντίθετα οι βραχυπερίοδοι, που είναι και οι λιγότεροι (περίπου το 16% του συνόλου), έχουν ελλειπτικές τροχιές και είναι περιοδικοί, με περίοδο περιφοράς μεταξύ 2 και 2000 ετών.

Πόσοι είναι;

Ο αριθμός των κομητών που συνοδεύουν τον Ήλιο μας, και συνεπώς και το πλανητικό μας σύστημα, είναι πάρα πολύ μεγάλος, και αυτοί απομακρύνονται μέχρι πραγματικά τεράστιες αποστάσεις κατά τη διάρκεια των τροχιών τους. Ο πυρήνας περιβάλλεται από μία σχεδόν σφαιρική κόμη και ακολουθείται από μία πολύπλοκη μακριά ουρά.

Πώς φαίνονται σε εμάς;

Η μορφή ενός κομήτη εξαρτάται από την απόστασή του από τον Ήλιο. Εφόσον βρίσκεται μακριά ακόμη, μπορούμε να δούμε μόνο τον πυρήνα του, που μοιάζει με αστέρα καθώς φωτίζεται από το ηλιακό φως, και έχει μέγεθος 1-100 km. Ο πυρήνας έχει σχήμα σχεδόν σφαιρικό και αποτελείται από παγωμένο νερό, σκόνη και λάσπη. H μάζα του πιστεύεται ότι κυμαίνεται ανάμεσα σε 10^11 και 10^16 kg.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.