Τί είναι στην πραγματικότητα ο Ήλιος;

sunshine-wallpaper_1920x1200Ο Ήλιος είναι ένα αστέρι και αποτελεί το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος. Είναι μια τεράστια σφαίρα από φλεγόμενα αέρια, εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη Γη, που εκπέμπει θερμότητα και φως.

Το κέντρο ή ο πυρήνας του Ήλιου είναι το πιο θερμό μέρος του. Καυτά αέρια κοχλάζουν εκεί και ανεβαίνουν προς την επιφάνεια για να σχηματίσουν έναν φωτεινό δακτύλιο αερίων που ονομάζεται ηλιακό στέμμα. Στην επιφάνεια του ήλιου υπάρχουν σκοτεινές κηλίδες που είναι ψυχρότερες και ονομάζονται ηλιακές κηλίδες.

Ήξερες ότι…

  • Οι κόκορες συχνά λαλούν την αυγή. Στην πραγματικότητα, όμως, ο Ήλιος δεν ανατέλλει αλλά η ημέρα ξεκινά όταν, λόγω της περιστροφής της Γης, το μέρος στο οποίο βρισκόμαστε αντικρίζει τον Ήλιο.
  • Σε κάποια μέρη ο Ήλιος μπορεί να είναι ορατός 24 ώρες την ημέρα. Στο βορειότερο άκρο της Νορβηγίας ο Ήλιος δεν δύει για 76 ημέρες, από τον Μάιο έως τον Ιούλιο.

Τί είναι η έκλειψη Ηλίου;

Όταν η Σελήνη βρεθεί ανάμεσα στον Ήλιο και στη Γη προκαλεί έκλειψη Ηλίου. Στη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης, η σκιά της Σελήνης καλύπτει ολόκληρο τον ηλιακό δίσκο για λίγα λεπτά. Τότε βλέπουμε το ηλιακό στέμμα, το οποίο κανονικά δεν είναι ορατό.