- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Τι είναι τα fiver birthday parties που κάνουν θραύση στο εξωτερικό;

Αν τα δώρα που ζητά το παιδί σας για τα γενέθλιά του ξεπερνούν το budget σας και αν τα συχνά παιδικά πάρτι σάς κάνουν να πελαγώνετε οικονομικά και να δυσκολεύεστε να διαλέξετε τα δώρα των παιδιών, ίσως ήρθε η ώρα να σκεφτείτε στα επόμενα γενέθλια να κάνετε ένα “fiver”πάρτι. Τι είναι αυτό; Η νέα -αμφιλεγόμενη- τάση στα παιδικά πάρτι!

Τι γίνεται σε ένα “fiver” πάρτι;

Στο πάρτι του «πεντάευρου», όπως θα μπορούσαμε να το αποδώσουμε ελεύθερα στη γλώσσα μας, οι γονείς του παιδιού που γιορτάζει ζητούν από τους καλεσμένους να αποφύγουν τα παιχνίδια, τα ρούχα και όλα τα δώρα που θα έφερναν στο παιδί, και αντί αυτών να του δώσουν ένα χαρτονόμισμα των 5 ευρώ (ή των πέντε λιρών ή δολαρίων). Αν, φυσικά, κάποιος δεν επιθυμεί να εμφανιστεί στο πάρτι με άδεια χέρια, μπορεί να φέρει κάτι στο παιδί (για παράδειγμα μερικές μπίλιες ή ένα μικρό κουκλάκι), ενώ δεκτές γίνονται και οι δωροκάρτες «φορτωμένες» με το αντίστοιχο ποσό ή κάποια εμπειρία σε μουσεία, πάρκα, σινεμά.

Έτσι, υποστηρίζουν όσοι  διοργανώνουν τα “fiver” πάρτι, η εκδήλωση αποκτά έναν πιο προσωπικό χαρακτήρα. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται, ότι περισσότερη σημασία από τα δώρα –τα οποία, παρεμπιπτόντως,  μπορεί και να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ– έχει το παιχνίδι με τους φίλους τους, ενώ με τα χρήματα που συγκεντρώνουν μπορούν να αγοράσουν κάτι που τα ίδια επιθυμούν ή να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία σε κάποιο θέατρο ή μουσείο.

Οι αντιδράσεις των γονιών και οι εντυπώσεις των παιδιών

Τα fiver πάρτι φαίνεται να κερδίζουν οπαδούς πολύ γρήγορα παγκοσμίως, αφού βγάζουν τους γονείς από τη δύσκολη θέση να διαλέξουν δώρο, δεν γεμίζουν με «άχρηστα» ή περιττά πράγματα τα σπίτια, και γλιτώνουν από πολλά έξοδα τις οικογένειες.

Σε συνέντευξή της στο today.com η Sarah Schultz, μητέρα τριών παιδιών, υποστηρίζει ότι έγινε αμέσως fan των fiver πάρτι. «Τα πάρτι γενεθλίων μπορεί να είναι πολυέξοδα. Τα δώρα δεν μπορούν να κυμανθούν κάτω από 15-20€ και αυτός είναι ένας λόγος που δεν επιτρέπω στα παιδιά μου να πηγαίνουν σε όσα πάρτι τους καλούν οι φίλοι τους».

Όταν διοργάνωνε το πάρτι του μικρού της γιου, η Sarah, αποφάσισε να κάνει ένα “fiver” πάρτι. «Ο μικρός μάζευε χρήματα πριν από τα Χριστούγεννα και μαζί με εκείνα από το πάρτι του κατάφερε να αγοράσει μόνος έναν σκαντζόχοιρο, τον οποίο ήθελε ως κατοικίδιο. Ήταν πολύ χαρούμενος με το πάρτι και το δώρο του ενώ κατάφερε να μάθει κάτι παραπάνω για την αξία της αποταμίευσης».

Στο ίδιο αφιέρωμα του today.com, η Rachel Horan από την Φλόριντα των ΗΠΑ, παραδέχτηκε ότι έκανε ένα fiver πάρτι στην κόρη της, το οποίο στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. «Προσπαθούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας ότι οι εμπειρίες έχουν περισσότερη σημασία από τα χρήματα. Η κόρη μας ήθελε μια ετήσια κάρτα για το ζωολογικό κήπο. Έτσι όταν οι καλεσμένοι μάς ρωτούσαν τι θα ήθελε για δώρο, τους προτείναμε αν ήθελαν να συνεισφέρουν στην πραγματοποίηση της επιθυμίας της μικρής. Στο τέλος η Μικαέλα κατάφερε να βγάλει την κάρτα για τον ζωολογικό κήπο, να πάει σινεμά και να παίξει στο τοπικό λούνα παρκ. Ήταν υπέροχο, γιατί δημιούργησε πολλές περισσότερες αναμνήσεις στην κόρη μας από όσες το δώρο που θα διάλεγαν, οι γονείς συνήθως των φίλων της. Πολλοί γονείς, μάλιστα, είπαν ότι ήθελαν και οι ίδιοι να κάνουν κάτι αντίστοιχο, αλλά δεν ήξεραν πώς να το εκφράσουν».

Η συγγραφέας και μητέρα Amy McCready, όταν πρωτοάκουσε για αυτά τα πάρτι ήταν διστακτική, αφού τα θεώρησε… αγενή. Έμαθε όμως πώς λειτουργούν και ταναθεώρησε. «Σε ένα fiver πάρτι οι γονείς και οι πιο στενοί συγγενείς του παιδιού μπορούν να του προσφέρουν κάποιο μικρό δωράκι, αν θέλουν, ενώ οι φίλοι και όσοι δεν είναι πολύ κοντά στην οικογένεια συνεισφέρουν στην πραγματοποίηση ενός ονείρου του παιδιού».

Η αντίθετη άποψη

Υπάρχουν, ωστόσο, και εκείνοι που αντιδρούν επισημαίνοντας ότι μια τέτοια απαίτηση από τους καλεσμένους μπορεί να θεωρηθεί αγενής. Επιπλέον, τονίζουν ότι το δώρο δεν είναι το ζητούμενο σε ένα πάρτι. «Θα το έβρισκα αγενές», σημείωσε μία μαμά στο blog mumset κάτω από τη συζήτηση που είχε ξεκινήσει για τα συγκεκριμένα πάρτι. «Ναι, οι περισσότεροι γονείς αγοράζουν δώρα, αλλά αυτό δεν είναι υποχρεωτικό. Όσο για τα χρήματα, αν θέλουν οπωσδήποτε να πάρουν κάτι, μπορούν εύκολα να επισκεφθούν ένα οικονομικό μαγαζί ή ένα παζάρι και να αγοράσουν κάτι ακόμα και με ελάχιστα ευρώ, όπως ένα βιβλίο», συμπληρώνει.

Μια άλλη μαμά σημειώνει, συμφωνώντας με την προηγούμενη: «Ίσως να το δοκίμαζα, αλλά πιστεύω θα δυσκολευόμουν πολύ να ζητήσω χρήματα από τους άλλους. Μισώ αυτήν την ιδέα», ενώ μία τρίτη, γράφει: «Μου ακούγεται πολύ… κακόγουστο. Δεν θα συμμετείχα και σίγουρα δεν θα έκανα ένα τέτοιο πάρτι στο παιδί μου. Η μικρή μεγαλώνει και τα πάρτι μειώνονται σιγά σιγά. Πλέον, δεν θέλει όσα ήθελε παλιότερα και αυτή η τακτική μού θυμίζει την ανταλλαγή δώρων στο σχολείο για τις Γιορτές. Δεν θα ήθελα να μπερδέψω αυτές τις εμπειρίες. Τα γενέθλια είναι κάτι ξεχωριστό. Απλώς, δεν μου ακούγεται σωστό».

Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς συμφωνούν σε ένα σημείο: Τα πάρτι γενεθλίων γίνονται για τα παιδιά. Εκείνα πρέπει να περάσουν καλά και να αποφασίσουν σε έναν βαθμό για το πώς θα γίνει το πάρτι τους και τι δώρα θα πάρουν. Αφού, λοιπόν, μιλήσετε με τα παιδιά σας, πείτε μας πώς σας ακούγεται η ιδέα των fiver πάρτι;