Αρχική InfoTeens Υγεία Τι είναι το "αυτί του κολυμβητή" και πώς θεραπεύεται;

Τι είναι το "αυτί του κολυμβητή" και πώς θεραπεύεται;

060823_Teen-Swim (42)Λίγο πριν αρχίσoυν και επισήμως τα καθημερινά μπάνια στη θάλασσα, καλό θα είναι να είστε προετοιμασμένοι για τους κινδύνους που κρύβουν οι συνεχείς βουτιές αλλά και οι μύκητες που "καραδωκούν" να εισέλθουν στο αυτί μας. Ο Δρ. Ηλίας Φωτόπουλος, ΩΡΛ μας συμβουλεύει πως να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά ένα συχνό πρόβλημα του καλοκαιριού, το "αυτί του κολυμβητή".

Το «αυτί του κολυμβητή» είναι ένα από τα πολλά ονόματα πού δίνουμε για να περιγράψουμε τις καλοκαιρινές εξωτερικές ωτίτιδες ή αλλιώς τις λοιμώξεις του καναλιού του έξω ακουστικού πόρου που συνδέει το πτερύγιο με το τύμπανο. Ορισμένες φορές προκαλείται από κάποιο μύκητα αλλά πιο συχνά, ιδίως όταν πονάει πολύ προκαλείται από κοινά παθογόνα βακτήρια (σταφυλόκοκκος, ψευδομονάδα).

Μηχανισμός :

Όταν το νερό μπαίνει μέσα στο αυτί μπορεί να παρασύρει βακτήρια ή μύκητες μέσα σε αυτό. Συνήθως το νερό βγαίνει έξω, το αυτί στεγνώνει και τα μικρόβια δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα. Αλλά ορισμένες φορές το νερό παραμένει παγιδευμένο μέσα στον έξω ακουστικό πόρο (ΕΑΠ) με συνέπεια το δέρμα του να γίνεται υδαρές. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων, που επιμολύνουν την περιοχή.

Swimming-workout-1

Συμπτώματα :

Αρχικά δημιουργείται αίσθημα πληρότητας στο αυτί ενώ μπορεί να συνυπάρχουν βαρηκοΐα και εμβοές. Στην ωτίτιδα που προκαλείται από μύκητες (ωτομύκωση) αυτό που ενοχλεί πιο πολύ τον πάσχοντα είναι ο κνησμός (φαγούρα) που μπορεί να είναι βασανιστικός. Μπορεί ακόμα να αρχίσει να τρέχει ένα διαυγές υγρό πού αργότερα γίνεται γαλακτώδες. Στη βακτηριακής αιτιολογίας ωτίτιδα το αυτί είναι πολύ επώδυνο στην ψηλάφηση και ειδικά μπροστά από το αυτί, στην περιοχή του τράγου. Είναι δυνατόν κάποιοι λεμφαδένες στην πλευρά αυτή να εμφανιστούν διογκωμένοι και επώδυνοι.

swimmers-ear-combo

Προδιαθεσικοί παράγοντες:

Έχει βρεθεί ότι τα άτομα με κνησμώδη ξεφλουδισμένα αυτιά και άτομα με τη τάση να μαζεύουν πολύ κερί (κυψέλη) στον έξω ακουστικό πόρο (ΕΑΠ) καθώς και όσοι έρχονται σε συχνή επαφή με το νερό είναι πολύ πιθανό να αναπτύσσουν «αυτί του κολυμβητή».

Ear-Protection-while-swimmingΘεραπεία:

Για τη μεν ωτoμύκωση συνίσταται προσεκτικός καθαρισμός και αφαίρεση με αναρρόφηση της μάζας των μυκήτων και κατόπιν ενστάλαξη βορικούχου αλκοόλης 10% για 10 μέρες. Επίσης η ενστάλαξη μυκοστατικών σταγόνων Canesten είναι πολύ αποτελεσματική. Όσον αφορά τη βακτηριακή ωτίτιδα ιδανική είναι η ενστάλαξη αντιβιοτικών σταγόνων με κορτιζόνη και η συγχορήγηση από το στόμα του κατάλληλου αντιβιοτικού. Βασική προϋπόθεση είναι η αποφυγή της επαφής με το νερό, ώστε να διατηρείται στεγνός ο έξω ακουστικός πόρος.

Πρόληψη:

Ο καλύτερος τρόπος είναι η ενστάλαξη λευκού οινοπνεύματος μόλις νιώσουμε ότι έχει «παγιδευτεί» νερό μέσα στο αυτί. Επίσης έχει βρεθεί ότι βοηθούν πολύ οι ειδικές σταγόνες που χρησιμοποιούν οι κολυμβητές (dry ear) και πωλούνται στα φαρμακεία, καθώς έχουν αντισηπτικές ιδιότητες και βοηθούν στην αφαίρεση του παγιδευμένου νερού από το αυτί. Τέλος άτομα που έχουν την τάση να μαζεύουν πολύ κερί στα αυτιά καλό είναι να προσέρχονται στον ΩΡΛ για καθαρισμό πριν αρχίσει η κολυμβητική περίοδος.

ΗΛΙΑΣ .Π.ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΡΛ
ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
www.drfotopoulos.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.