Αρχική InfoTeens InfoΓνώση Η εποχή των δεινοσαύρων - Τι ξέρετε για αυτήν;

Η εποχή των δεινοσαύρων - Τι ξέρετε για αυτήν;

εποχή των δεινοσαύρωνΟι δεινόσαυροι ήταν ερπετά που έζησαν στη Γη πολύ πριν εμφανιστούν οι άνθρωποι και κυριάρχησαν στη ζωή του πλανήτη για περισσότερα από 150 εκατομμύρια χρόνια. Η περίοδος αυτή ονομάζεται Μεσοζωικός Αιώνας. Η Γη τότε ήταν πολύ θερμή, γεγονός που συνέβαλε στην ανάπτυξη νέων μορφών ζωής.

Περίπου 300 είδη δεινοσαύρων έζησαν σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη σε όλη τη διάρκεια του Μεσοζωικού Αιώνα, μέχρι που εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια. Όπως και τα περισσότερα είδη ερπετών, οι δεινόσαυροι ζούσαν στην ξηρά και γεννούσαν αυγά.

Ήξερες ότι...

Η λέξη "δεινόσαυρος" σημαίνει δεινή -δηλαδή φοβερή- σαύρα. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1842 από έναν Άγγλο παλαιοντολόγο, τον Ρίτσαρντ Όουεν, επειδή ήθελε η ονομασία αυτών των πλασμάτων να αντανακλά το τεράστιο μέγεθός τους.

Υπάρχουν δεινόσαυροι σήμερα;

Η σαύρα "ακανθώδης διάβολος" ζει σήμερα στην Αυστραλία. Έχει κωνικά αγκάθια σε όλο το σώμα της για να προστατεύεται από τα αρπακτικά.

Σε πολλούς δεινόσαυρους η φύση είχε χαρίσει όπλα - δόντια, κέρατα και νύχια. Μερικοί τα χρησιμοποιούσαν για να επιτίθενται στα θηράματα τους ή όταν πολεμούσαν για τον ζωτικό τους χώρο. Άλλοι πάλι τα χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους ή τα μικρά τους. Πολλοί δεινόσαυροι στηρίζονταν σε αυτά τα όπλα τόσο για άμυνα όσο και για επίθεση.

Τα αποτυπώματα ή άλλα ίχνη που άφησαν οι δεινόσαυροι και διατηρήθηκαν με τη μορφή απολιθωμάτων λέγονται ιχνοαποτυπώματα. Από αυτά παίρνουμε πληροφορίες σχετικά με τη ζωή και τη συμπεριφορά των δεινοσαύρων. Τα απολιθώματά τους βρίσκονται συχνά σε γκρεμούς ή σε μέτωπα βράχων, όπου η επιφάνεια έχει λαξευτεί αποκαλύπτοντας τα κατώτερα στρώματα.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter