Αρχική Quiz Τι ήταν οι ιεροί λίθοι;

Τι ήταν οι ιεροί λίθοι;

4444444444444

Οι ιεροί λίθοι, κατά τη μυθολογία, ήταν κατοικίες κάποιων θεών!

Είχαν διαφορετικό σχήμα για κάθε Θεό. Ο Ερμής για παράδειγμα, είχε ένα λίθο σε ορθογώνιο σχήμα, ενώ η Κυβέλη είχε ένα ιερό λίθο σε σχήμα κύβου.

Επιπλέον, αυτοί οι ιεροί λίθοι απεικόνιζαν αρχαίους Θεούς, αλλά και υπενθύμιζαν ενέργειες θεών η ανθρώπων, κάτι σαν το σημερινό σημειωματάριο!

 Ο Απόλλωνας ήταν ο θεός των κιθαρωδών.

Σε ένα νόμισμα από τους Δελφούς, τον βλέπουμε όρθιο, ντυμένο με μακρύ χιτώνα και μανδύα. Κρατάει τη λύρα και το βάδισμα του είναι μεγαλοπρεπές. Η στάση του εκφράζει μια κατάσταση έμπνευσης και ενθουσιασμού.

Έτσι...

...η ιστορία αναφέρει το μελωδικό λίθο των Μεγάρων, πάνω στον οποίο ο Απόλλωνας έχει αφήσει τη λύρα του, ο λίθος που έφαγε ο Κρόνος αντί του γιού του Δία, και οι πέτρα πάνω στην οποία είχαν καθίσει όσοι δίκασαν –εννέα δικαστές – τον Ορέστη.

2

Πρόταση για βιβλίο:

Ελληνική Μυθολογία αδελφών Στεφανίδη, βιβλίο αρ.3 Σειρά Α: Παραμυθένιος Όλυμπος

Ηλικία: 6-12 Πλήρως εικονογραφημένο

Δελφοί και Απόλλωνας. Απόλλωνας και Δάφνη. Ασκληπιός. Οι κατεργαριές του Ερμή. Το νερό της λησμονιάς.

«Η Λύρα του Απόλλωνα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Στεφανίδη και στα αγγλικά με τον τίτλο «Apollo and his Lyre».

Μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει μεταφρασμένη σε Αγγλία, Αυστραλία, Βραζιλία, Γερμανία,Εσθονία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδονησία, Ισπανία και Ισπανόφωνη Αμερική, Καναδά, Ν.Κορέα, Πορτογαλία, Σλοβακία.

thumb_fullprod_lrg

Απόσπασμα από το βιβλίο για τον Απόλλωνα

Τεσσάρων ηµερών ο Απόλλωνας ήταν κιόλας ένα γεροδεμένο παλικάρι γεμάτο θεϊκές δυνάµεις. Ένα ασηµένιο τόξο µε χρυσές αλάθευτες σαΐτες, που του χάρισε ο Ήφαιστος, έκανε τον νεαρό θεό ν’ αποφασίσει να σκοτώσει τον Πύθωνα, το τέρας που τόσο βασάνισε τη µητέρα του. (...)

(...) Στενοχώρια δε γνώριζε ο Απόλλωνας. Κι έπειτα είχε και τη λύρα του που έδιωχνε κάθε έγνοια και χάριζε την ηρεµία και τη χαρά. Συχνά έπαιζε µε τ’ αγαπηµένο του όργανο στα µεγάλα θεϊκά συµπόσια. Σαν άγγιζε µε τα δάχτυλά του τις µαγικές χορδές της χρυσής του λύρας, οι εννιά Μούσες τρέχανε κεφάτες πλάι του κι αρχίζανε το τραγούδι, κι όλος ο χώρος γέµιζε από γλυκές θεϊκές µελωδίες. Κι όταν ερχόταν το κέφι για χορό, ξεπετάγονταν αµέσως Μούσες και Χάριτες, και µαζί τους η πεντάµορφη Αφροδίτη, µα πρώτη απ’ όλες, η λυγερή αδερφή του Απόλλωνα, η πανέµορφη Άρτεµη. Κι όσο ανέβαινε το κέφι στον Όλυµπο, τόσο λιγόστευε η δυστυχία στη γη.

Ο Απόλλωνας είχε και παιδιά, ένα απ’ αυτά ήταν ο Πάνας, ο τραγοπόδαρος θεός των δασών, µα γι’ αυτόν θα µιλήσουµε σε άλλο βιβλίο. Άλλος γιος του ήταν ο ξακουσµένος γιατρός, ο θεός Ασκληπιός.

Μητέρα του Ασκληπιού ήταν η Κορωνίδα, κόρη του βασιλιά της Θεσσαλίας, που όµως µόλις τον γέννησε πέθανε. Ο πατέρας του τότε τον έδωσε στον πιο µεγάλο δάσκαλο που υπήρχε στον κόσµο, τον σοφό κένταυρο Χείρωνα, που κατοικούσε στο καταπράσινο Πήλιο. Κοντά στον Χείρωνα ο Ασκληπιός έµαθε τόσα πολλά για την ιατρική που στο τέλος ξεπέρασε και το δάσκαλό του. Όχι µόνο δεν υπήρχε αρρώστια που να µην µπορεί να γιατρέψει, αλλά και νεκρούς στο τέλος ανάσταινε.

Όµως το µεγάλο αυτό καλό για τους ανθρώπους δεν έµελλε να κρατήσει πολύ. Ο Πλούτωνας, ο αφέντης του Άδη, παραπονέθηκε στον αδερφό του, τον Δία, για την ανάσταση των πεθαµένων, γιατί φοβήθηκε µην αδειάσει το βασίλειο του Κάτω Κόσµου.(...)


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.