Αρχική InfoMommy Υγεία Τι λοιμώξεις προξενεί ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α - Νέα εξέταση ανίχνευσης στρεπτόκοκκου A σε 15'

Τι λοιμώξεις προξενεί ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α - Νέα εξέταση ανίχνευσης στρεπτόκοκκου A σε 15'

nurse

Νέα εξέταση ανίχνευσης στρεπτόκοκκου A από τη Roche, στοχεύει να συντελέσει στην καλύτερη διάγνωση της στρεπτοκοκκικής φαρυγγίτιδας σε παιδιά και ενήλικες. Η εφαρμογή του στρεπ-τεστ από τον κλινικό ιατρό παρουσία του ασθενή, θα ξεχωρίσει πότε στην φαρυγγοαμυγδαλίτιδα χρειάζεται ή όχι αντιβιοτικό.

Η εξέταση cobas Strep A είναι η πρώτη μοριακή παρακλίνια εξέταση που μπορεί να δώσει αποτελέσματα μέσα σε 15 λεπτά για αυτή την κοινή λοίμωξη.

Η Roche ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έδωσε έγκριση κατηγορίας 510(k) στην εξέταση cobas® Strep A για την ανίχνευση βακτηριακού DNA από στρεπτόκοκκο ομάδας A (Strep A) σε υλικό φαρυγγικού επιχρίσματος. Η εξέταση cobas Strep A εκτελείται στο σύστημα cobas Liat, ένα παρακλίνιο σύστημα μοριακής διαγνωστικής . Η εξέταση cobas Strep A παρέχει αποτέλεσμα μέσα σε μόλις 15 λεπτά, προσφέρει εξαιρετική ευαισθησία και βοηθά τους επαγγελματίες της υγείας να πάρουν άμεσες και τεκμηριωμένες θεραπευτικές αποφάσεις.

Οι στρεπτόκοκκοι ομάδας Α προκαλούν στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα και ορισμένες λοιμώξεις του δέρματος, οστρακιά και σύνδρομο τοξικής καταπληξίας. Περίπου 37% των περιστατικών στρεπτοκοκκικής φαρυγγίτιδας σε παιδιά και 5-15% των περιστατικών σε ενήλικες προκαλούνται από στρεπτόκοκκους ομάδας Α, με μεγαλύτερη συχνότητα στις ηλικίες μεταξύ 5 και 15 ετών.

Ο Roland Diggelmann, COO της Roche Diagnostics, αναφέρει ότι «Η εξέταση cobas Strep A είναι εύχρηστη και προσφέρει ορθά αποτελέσματα ώστε να υποστηρίζονται θεραπευτικές αποφάσεις μέσα σε 15 μόλις λεπτά, πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι με τις σημερινές τεχνολογίες. Επιπλέον, αποτελεί σημαντική βελτίωση σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους όπως η καλλιέργεια, με την οποία οι ασθενείς περιμένουν μέχρι και 2 ημέρες μέχρι να πάρουν το αποτέλεσμα, και η ταχεία εξέταση ανίχνευσης αντιγόνου, για την οποία απαιτείται και πάλι επιβεβαίωση με καλλιέργεια λόγω της χαμηλής ευαισθησίας της».

Η νέα εξέταση cobas Strep A προστίθεται στη διαρκώς αυξανόμενη σειρά εξετάσεων που έχουν σχεδιαστεί για χρήση με το σύστημα cobas Liat και που επιτρέπουν στους επαγγελματίες του κλάδου της υγείας να εκτελέσουν μοριακές αναλύσεις PCR σε διάφορες συνθήκες και εκτός εργαστηρίου,  με μεγάλη ταχύτητα, ακρίβεια, αξιοπιστία και ελάχιστη εκπαίδευση. Τόσο ο αναλυτής, όσο και οι δύο πρώτες αναλύσεις (cobas Influenza A/B και cobas Strep A), φέρουν σήμανση CE και έχουν εγκριθεί από τον FDA. Η Roche έχει προγραμματίσει την κυκλοφορία του συστήματος και των αναλύσεων εντός του τρέχοντος έτους  για τις ΗΠΑ και εντός του 3ου τριμήνου 2015 για την Ευρώπη.

Τι προξενεί ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α
Ο Streptococcus pyogenes (στρεπτόκοκκος ομάδας A) είναι ένα πανταχού παρόν παθογόνο που προκαλεί μια μεγάλη ποικιλία λοιμώξεων στον άνθρωπο, όπως φαρυγγίτιδα, παραρρινοκολπίτιδα, λεμφαδενίτιδα, πυόδερμα, ενδοκαρδίτιδα, μηνιγγίτιδα, σηψαιμία, αμυγδαλίτιδα, λεύκη και λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Οι στρεπτόκοκκοι ομάδας Α μπορούν να προκαλέσουν δύο μη διαπυητικές επιπλοκές (οξύ ρευματικό πυρετό και μεταστρεπτοκοκκική οξεία σπειραματονεφρίτιδα) ενίοτε με σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις πάνω στην υγεία και την ευεξία των ασθενών. Η ορθή διάγνωση μιας οξείας λοίμωξης είναι αναγκαία για τη σωστή αντιμετώπισή της με την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή. Εάν δεν αντιμετωπιστούν, οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο ομάδας Α μπορούν να οδηγήσουν σε άλλες σοβαρές ή και απειλητικές για τη ζωή παθήσεις όπως ρευματικό πυρετό, οστρακιά, περιαμυγδαλικό απόστημα, νεκρωτική περιτονιίτιδα και στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικής καταπληξίας.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.