Τι να κάνω όταν η κόρη μου δεν θέλει στο παιχνίδι το μικρό της αδερφό;

shutterstock_37335475

Ερώτηση: Έχω δύο παιδάκια, ένα κορίτσι 4,5 ετών και ένα αγόρι 2. Το πρόβλημά μου είναι ότι η μικρή δεν θέλει τον αδερφό της να συμμετέχει στα παιχνίδια της, ειδικά όταν είναι με τις φίλες της και παίζουν. Παρότι της το εξηγώ δεν καταλαβαίνει ότι και αυτός θέλει να συμμετέχει στο παιχνίδι. Το κορίτσι κλαίει με το παραμικρό τότε και ο μικρός δαγκώνει αν δεν γίνει το δικό του και κλαίει ασταμάτητα αν δεν πάρει αυτό που θέλει. Δεν ξέρω πώς να αντιμετωπίσω αυτή την κατάσταση και συχνά πανικοβάλλομαι.

Απαντά η Νάνσυ Ψημενάτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Γειά σας και σας ευχαριστούμε για το ερώτημα που απευθύνατε στο infokids.gr.

Πράγματι είναι δύσκολο όταν υπάρχουν δύο (και άνω) παιδιά μέσα στο σπίτι, το κάθε παιδί να έχει το χώρο του ή το πρόγραμμά του όπως ακριβώς το θέλει.

Παρ΄όλες τις δυσκολίες που έχει όμως μια τέτοια κατάσταση είναι καλό και χρήσιμο για κάθε παιδί (ξεχωριστά) να μπορεί να περνά ελεύθερα χρόνο με τις φίλες/φίλους και να μην πρέπει να πιεστεί να συμπεριλάβει το αδελφάκι σε αυτό. Η πίεση εκ μέρους των γονιών δημιουργεί πολλές τριβές και εντάσεις μέσα στην αδελφική σχέση. Εντάσεις που δεν θα υπήρχαν εξ αρχής αν οι γονείς δεν ασκούσαν πίεση στα αδέλφια να «κάνουν τα πάντα μαζί».

Μια μέση λύση σε αυτή την περίπτωση θα ήταν να προτείνατε στην κόρη σας να παίξει κάποια ώρα με τις φίλες της και έπειτα να συμπεριλάβει και το τον αδελφό της στο παιχνίδι, αν και εφόσον το θέλει.

Όσο αφορά το κλάμα και το δάγκωμα δεν μπορώ να σας απαντήσω κάτι συγκεκριμένο, αφού δεν έχω πολλές πληροφορίες. Όμως το «κλάμα με το παραμικρό» φέρνει και αυτό ένα μήνυμα εκ μέρους του παιδιού που πρέπει να το ακούσουμε και να το κατανοήσουμε και το δάγκωμα ως μέσο αντίδρασης π.χ. του θυμού σημαίνει ότι χρειάζεται ίσως να διδάξω στο παιδί πώς να διαχειρίζεται το θυμό του.

Σας ευχαριστούμε και πάλι.

Νάνσυ Ψημενάτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Τηλ. 6972.076.562
Ιστοσελίδα: https://www.facebook.com/understanding.self.gr