Τι να προσέχεις αν πάσχεις από διαταραχή του Θυρεοειδούς Αδένα

woman-neck-thyroid

Ο μικρός αδένας που βρίσκεται στη βάση περίπου του λαιμού, ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές εάν… πειραχθεί η λειτουργία του. Όσο ο θυρεοειδής αδένας παράγει φυσιολογικά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών, θυροξίνης και τριιωδοθυρονίνης (Τ4 και Τ3 αντίστοιχα), ο μεταβολισμός ρυθμίζεται φυσιολογικά. Όταν ο λειτουργία του διαταραχθεί ως αποτέλεσμα παράγεται μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών, προκαλώντας αντιστοίχως υπερθυρεοειδισμό ή υποθυρεοειδισμό. Οι ασθένειες του θυρεοειδούς είναι πολύ συχνές και επηρεάζουν περισσότερο τις γυναίκες.

 
Είναι γεγονός ότι οι θυρεοειδικές ορμόνες χορηγούνται σχετικά συχνά λόγω της μεγάλης επίπτωσης των παθήσεων του θυ­ρεοειδή στο γενικό πληθυσμό. Από τα συνηθέστερα σκευάσματα σε ευρεία χρήση είναι η θυροξίνη και πιο σπάνια η Τ3. Η τελευταία χρησιμοποιείται από τους ειδικούς ενδοκρινολόγους μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις. Σύμφωνα με τον Απόστολο Γ. Βαγενάκη, καθηγητή Παθολογίας στο Πανεπιστήμο Πατρών, υπάρχουν κάποια νοσήματα, στα οποία αντενδείκνυται η χορήγηση των θυρεοειδικών ορμονών, όπως η χρόνια κόπωση με φυσιολογική θυρεοειδική λειτουργία, η παχυσαρκία με φυσιολογική θυρεοειδική λειτουργία, η
υπερχοληστερολαιμία με φυσιολογική θυρεοειδική λειτουργία, η αλωπεκία με φυσιολογική θυρεοειδική λειτουργία, άλλο σοβαρό μη θυρεοειδικό συστηματικό νόσημα, το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, η οζώδης βρογχοκήλη σε ηλικιωμένα άτομα. Επίσης, ένα άλλο σημείο στο οποίο οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή είναι η λήψη φαρμάκων για υποθυρεοειδισμό από τους ασθενείς με καρδιακά νοσήματα και κυρίως από ασθενείς με στεφανιαία νόσο, οι οποίοι πρέπει να λάβουν πολύ προσεκτικά τις θυρεοειδικές ορμόνες ακολουθώντας επακριβώς τις οδηγίες του γιατρού τους.

 
Ακόμη, αν λαμβάνεις θυρεοειδικές ορμόνες, μείωσε στο ελάχιστο την κατανάλωση σόγιας, καθώς περιέχει μεγάλες ποσότητες ισοφλαβόνης, ουσίας που θα χειροτερέψει το πρόβλημά σου. Αλλά και αν χρησιμοποιείς κρέμες αδυνατίσματος, διάβασε προσεκτικά τη σύσταση, αφού οι κρέμες με φύκια περιέχουν συνήθως ιώδιο, στοιχείο που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε μια γυναίκα με θυρεοειδοπάθεια.

 
Tip. Οι ειδικοί προειδοποιούν τους πάσχοντες να μην ξεχνούν τα φάρμακά τους, αφού αν ο θυρεοειδής δεν παράγει τις απαιτούμενες ποσότητες ορμονών, αυτές θα πρέπει να συμπληρωθούν από την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Μάλιστα, οι πιθανότητες είναι μεγάλες να παίρνουν τις συγκεκριμένες ορμόνες για το υπόλοιπο της ζωής τους, οπότε με τη βοήθεια του γιατρού τους η διαδικασία της καθημερινής λήψης των φαρμάκων πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο της ημερήσιας ρουτίνας τους.