- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Τι να ρωτάς το παιδί αντί για “Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;”

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που ακούμε όταν είμαστε παιδιά είναι το «Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;».

Πιθανότατα, μάλιστα, να κάνουμε και εμείς την ίδια ερώτηση πολύ συχνά στα δικά μας παιδιά.

Σύμφωνα με τον ψυχολόγο, Adam Grant [2], όμως αυτή είναι μία ερώτηση την οποία θα πρέπει να αποφεύγουμε.

Ο γνωστός ψυχολόγος, έγραψε πρόσφατα, σε άρθρο του στους New York Times, ότι αυτή η ερώτηση είναι προβληματική στη βάση της.

Συγκεκριμένα, εντοπίζει 3 βασικά προβλήματα σε αυτήν

Αναγκάζει τα παιδιά να σκεφτούν τη ζωή τους με βάση τη δουλειά. Πράγμα που μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά, αφού έχοντας ως παράδειγμα τους εξαντλημένους ή άνεργους γονείς, υπάρχει πιθανότητα τα παιδιά να αντιμετωπίσουν με μεγάλο αρνητισμό το ενδεχόμενο της δουλειάς στο μέλλον.

Επιπλέον, η συγκεκριμένη ερώτηση επιβεβαιώνει την πεποίθηση εκείνη που θέλει τους πάντες να έχουν έναν συγκεκριμένο σκοπό στη ζωή τους. Πολλοί άνθρωποι, όμως, είναι γεννημένοι για να κάνουν πολλά πράγματα και δεν προορίζονται για μια και μόνο καριέρα, ενώ μπορεί να δυσκολευτούν να αποφασίσουν τι τους ταιριάζει. Ρωτώντας το παιδί «Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις», είναι πολύ πιθανό να του δημιουργούμε ένα ακόμη άγχος.

Τέλος, όπως σημειώνει ο ψυχολόγος, “οι δουλειές που τελικά κάνουμε σπάνια ανταποκρίνονται στα παιδικά μας όνειρα. Δεν υπάρχει λόγος να πιέζουμε τα παιδιά να συγκεντρώνονται σε κάτι, το οποίο ίσως αργότερα δεν βγει αληθινό. Η απογοήτευση που θα νιώσουν θα είναι πολύ μεγάλη”.

Τι είναι, λοιπόν, καλύτερο να λέμε στα παιδιά;

Η ερώτηση που αρκετοί ειδικοί προτείνουν να λέμε στα παιδιά για να τους δώσουμε το έναυσμα να σκεφτούν την μελλοντική τους ζωή είναι: «Ποια προβλήματα θα ήθελες να λύσεις;».

Το συγκεκριμένο ερώτημα βοηθά τα παιδιά να ξεκινήσουν μια πιο συναρπαστική και χωρίς όρια συζήτηση για τα “πιστεύω” τους, τις αρχές τους και τους πολλούς τρόπους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να βοηθήσουν κάποια μέρα τον κόσμο μέσα από την παραδοσιακή δουλειά τους, τον εθελοντισμό, την τέχνη ή οτιδήποτε άλλο αποφασίσουν.

Η ερώτηση «Ποια προβλήματα θα ήθελες να λύσεις;», είναι ένας έξυπνος τρόπος για να αναπτύξουν τα παιδιά τη σκέψη, τη φαντασία και τον λόγο τους και μια ακόμη βοηθητική σκέψη για τους ενήλικες εκείνους που ετοιμάζονται για μια αλλαγή στην καριέρα τους.

Πηγή: qz.com