Τι όνομα δώσατε ή θα δώσετε στο παιδί σας;

newport-beach-family-photographyΓια αρκετούς, το όνομα που θα επιλέξουν για τα παιδιά τους δεν είναι καθόλου εύκολη διαδικασία. Για άλλους πάλι αυτό το θέμα έχει λυθεί πριν καν δουν το φύλο του παιδιού. Όπως και να έχει, το τι όνομα θα δοθεί σε ένα μικρό παιδί είναι μια σημαντική στιγμή μέσα στην οικογένεια. Και είναι άλλο ένα τεστ για το ζευγάρι και για την ομαλή εξέλιξη των σχέσεων μέσα στην ευρύτερη οικογένεια που περιλαμβάνει και τους παππούδες. Εκεί είναι βέβαια που αρχίζουν οι υπερβολές. Όταν δηλαδή οι γονείς για να τους ευχαριστήσουν όλους δίνουν, δύο και μερικές φορές ακόμη και τρία ονόματα στα παιδιά τους.

Δεν είναι λίγες οι φορές που δημιουργούνται εντάσεις αλλά και μεγαλύτερα προβλήματα με αφορμή το όνομα που θα πάρει ένα παιδί. Έχω ακούσει αλλά και έχω δει απίστευτες περιπτώσεις. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια τείνει να εξαλείψει αυτή η βασανιστική για ορισμένους διαδικασία. Η άποψή μου είναι πως τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι γονείς του παιδιού και όλοι οι άλλοι έρχονται μετά. Τι γίνεται όμως όταν δεν συμφωνούν οι απόψεις ακόμη και των ίδιων των γονιών; Χρειάζεται ψυχραιμία και κατανόηση και πολύ κουβέντα, κυρίως πριν αλλά και μετά. Ό,τι και αν αποφασίσετε πάντως να θυμάστε πως το παιδί σας θα έχει το όνομα που θα του δώσετε, για πάντα. Η κόρη μας πήρε το όνομα της μητέρας μου όχι για να τηρήσουμε την παράδοση αλλά γιατί πολύ απλά μας άρεσε. Και στους δύο μας. Είναι καλό ακόμη και πριν το γάμο να έχετε λύσει αυτά τα θέματα με τον άνθρωπο σας έτσι ώστε να μην τα βρείτε μπροστά σας. Στο βιβλίο μου «Μπαμπά μεγάλωσε με» υπάρχει ένα πολύ κατατοπιστικό κεφάλαιο για το θέμα και θα σας το παραθέσω.

Ακολουθεί απόσπασμα από το βιβλίο του Κώστα Κρομμύδα «Μπαμπά μεγάλωσε με» κεφ. “Όνομα” εκδόσεις Μίνωας

Αν και ξέρω ότι το θέμα του ονόματος κάποιους τους ταλαιπωρεί, σας προτείνω να αποφασίσετε γρήγορα για να του μιλάτε από νωρίς με το όνομά του. Να θυμάστε πως είναι δικό σας παιδί και πως το όνομα του θα το έχει για πάντα, σε όλη του τη ζωή, και όχι μόνο για το διάστημα που θα μένουν κάποιοι άλλοι ευχαριστημένοι. Και πραγματικά φανείτε ανώτεροι και μην χαλάσετε τη σχέση σας για ανόητες επιθυμίες άλλων, αποφασίστε μαζί με τη σύντροφο σας και η απόφασή σας θα έχει τεράστια δύναμη! (είναι αστείο όταν συναντάμε οικογένειες όπου όλα τα αδέρφια έδωσαν στα παιδιά τους το όνομα του πατέρα τους η της μητέρας τους. Έχω παράδειγμα με πέντε ξαδέρφια όπου είχαν το ίδιο όνομα αλλά και το ίδιο επίθετο, και όλο αυτό για να μην δυσαρεστήσουν οι πατεράδες τους τον παππού. Είναι πολύ όμορφη η παράδοση να δίνονται τα ονόματα των παππούδων στα εγγόνια φτάνει αυτό να βρίσκει σύμφωνους και τους δύο γονείς. Καλό θα ήταν να μην επιβαρύνετε την ήδη βεβαρημένη κατάσταση της γυναίκας σας κατά την εγκυμοσύνη με τέτοια θέματα τα οποία θα τις προκαλέσουν επιπρόσθετο στρες.) Η δύναμη που έχει ένα ζευγάρι που η σχέση του είναι βασισμένη στην αγάπη, το σεβασμό, και την φροντίδα είναι τεράστια και δεν μπορεί κανείς να την νικήσει. Και όταν σε αυτή την συνύπαρξη προστεθεί και άλλο ένα μέλος αποκτά ακόμη μεγαλύτερη δυναμική όλη η οικογένεια.

krommydas-photo

ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ
ΗΘΟΠΟΙΟΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ