Αρχική Infokids Υγεία Τι πραγματικά εννοεί το παιδί όταν λέει «σε μισώ» στους γονείς;

Τι πραγματικά εννοεί το παιδί όταν λέει «σε μισώ» στους γονείς;

child-screaming1Πολύ συχνά στην εφηβεία, αλλά και σε πιο μικρές ηλικίες, το παιδί μπορεί να πει στους γονείς του «Σε μισώ!». Γεγονός που μπορεί να σοκάρει, θυμώσει, φοβίσει τους γονείς. Για αυτό το λόγο οι γονείς πρέπει να καταλάβουν τι εννοεί το παιδί όταν λέει κάτι τέτοιο.

Το «σε μισώ» είναι συχνά ένας «κώδικας επικοινωνίας» με τον οποίο το παιδί προσπαθεί να μεταφέρει ένα μπλοκαρισμένο συναίσθημα για κάτι που δεν μπορεί να εκφράσει με άλλες λέξεις και επιλέγει κάτι τόσο δυνατό για να περάσει το μήνυμά του. Οι γονείς πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι πέρα από αυτό που ακούν, κρύβεται μια δύσκολη πραγματικότητα που βιώνει το παιδί και πρέπει να μάθουν να την αποκρυπτογραφούν, ώστε να «ακούσουν» πραγματικά το παιδί και να το βοηθήσουν ουσιαστικά.

Πολλές φορές το «Σε μισώ» από το παιδί μπορεί να σημαίνει:

«Δεν καταλαβαίνεις αληθινά τι χρειάζομαι αυτή τη στιγμή»
«Δε με ακούς, νοιώθω μοναξιά»
«Είμαστε εντελώς «αποσυνδεδεμένοι» αυτή τη στιγμή»
«Νιώθω πληγωμένος/η»
«Έχω πολύπλοκα αισθήματα και δεν ξέρω πώς να τα διαχειριστώ»
«Δες τα πράγματα από τη δική μου οπτική γωνία»

Σαν γονείς έχουμε αγάπη και αδυναμία στα παιδιά μας, που όταν ακούμε το «Σε μισώ» νιώθουμε πληγωμένοι και ίσως αποτυχημένοι. Τείνουμε να γίνουμε αντιδραστικοί, θυμωμένοι και απόμακροι και να λέμε πράγματα όπως:

«Κι εγώ σε μισώ...»
«Ό,τι πεις»
«Όχι, δε με μισείς... δεν το εννοείς.... απλά το λες»
«Εμπρός, μίσησε με, αλλά δε θα σου κάνω τις χάρες»
«Πώς τολμάς να λες κάτι τέτοιο, πήγαινε στο δωμάτιό σου...»
« Καλό κι αυτό... μετά από τόσα που έχω κάνει για σένα αυτό είναι το ευχαριστώ..."

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι κανένας από αυτούς τους λόγους ή τις απαντήσεις δε βοηθούν να αποκατασταθεί η σύνδεση με τα παιδιά μας, και επίσης δε βοηθούν εκείνα να μάθουν να ελέγχουν τα συναισθήματα που τα έχουν κατακλύσει. Από την άλλη μεριά, αν κατορθώσουν οι γονείς να κρατήσουν τη ψυχραιμία τους και να απαντήσουν ήρεμα στα παιδιά στο «Σε μισώ», με μια απάντηση ψύχραιμη, όχι αντιδραστική, αλλά συμπονετική, ευαίσθητη, με κατανόηση και σταθερότητα.

Μπορούμε να προτείνουμε μερικούς θετικούς τρόπους να απαντήσετε στο «σε μισώ» του παιδιού:

- Πείτε του κάτι, αλλά μείνετε κοντά του συναισθηματικά και πρακτικά. Το παιδί έχει ανάγκη να εκφράσει περισσότερα αισθήματα.
- Προσπαθήστε να πείτε κάτι με κατανόηση όπως: «Πρέπει να είσαι πραγματικά πληγωμένος, τι αλήθεια αισθάνεσαι;"
- Συλλογιστείτε τι νομίζετε ότι συμβαίνει: «Μπορώ να καταλάβω ότι ό,τι είπα πρέπει να σε αναστάτωσε», «Είσαι θυμωμένος αυτή τη στιγμή, αλλά μπορώ να σου εξηγήσω...»
- Ηρεμήστε αρχικά εσείς και μετά προσπαθήστε να ηρεμήσετε και το παιδί: «Θέλω να σε ακούσω, όταν αισθάνεσαι έτοιμος...», «Νομίζω ότι θέλεις χώρο, έτσι θα φύγω τώρα και όποτε θελήσεις να μιλήσεις θα είμαι εδώ»

Ακούγοντας το «Σε μισώ» από το παιδί σας δεν είναι εύκολο και δεν υπάρχουν μαγικές λέξεις να διορθώσουμε ή να διαγράψουμε το γεγονός. Η μόνη συνταγή είναι να το ακούτε, να συμπάσχετε και να είστε συνδεδεμένοι μαζί του και φυσικά αρκετά ανοιχτοί, στοργικοί με αποδοχή για το παιδί σας, ώστε να μπορέσετε να μεταμορφώσετε τη δυσάρεστη εμπειρία σε μία θετική ευκαιρία για πιο ουσιαστική επικοινωνία και κατανόηση για τις βαθύτερες ανάγκες του παιδιού.

Σε συνεργασία με την huffingtonpost.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.