Αρχική InfoMommy Υγεία Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον ιό M.E.R.S ;

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον ιό M.E.R.S ;

9120522_600x338Δεκατρία νέα κρούσματα του κοροναϊού MERS εντοπίστηκαν στη Σαουδική Αραβία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, τονίζοντας ωστόσο ότι η ασθένεια, που έχει προκαλέσει το θάνατο 76 ανθρώπων, δεν έχει φτάσει ακόμη σε στάδιο επιδημίας.

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη της Μεγάλης Εβδομάδας καταγράφηκε και το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα MERS στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν 69χρονο Έλληνα, μόνιμο κάτοικο Σαουδικής Αραβίας.Σε καραντίνα παραμένουν οι συνεπιβάτες του στην πτήση από τη Τζέντα, ενώ οι γιατροί προγραμματίζουν να πάρουν δείγμα και από τη σύζυγό του, προκειμένου να διαπιστώσουν αν και αυτή έχει προσβληθεί από τον ιό.

Aς μάθουμε λοιπόν τι ακριβώς είναι αυτός ο ιός που απειλεί την υγεία μας. Το σύνδρομο M.E.R.S. είναι ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 2012 στη Σαουδική Αραβία. Οφείλεται σε ένα ιό της οικογένειας των κορονα-ιών ο οποίος καλειται M.E.R.S-CoV. Είναι διαφορετικός ιός από άλλους κορονα-ιούς που έχουν αναφερθεί. Δεν πρόκειται επίσης για τον ίδιο ιό στον οποίον οφειλόταν το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο ( S.A.R.S.) που έκανε την εμφάνισή του το 2003.

Εμφάνιση κρουσμάτων

Τα μέχρι τώρα περιστατικά έχουν εμφανιστεί τις χώρες της Αραβικής χερσονήσου και μάλιστα σε 6 από αυτές. Ο ιός μεταδόθηκε από τους ασθενείς μέσω στενής επαφής με υγιείς. Η πλειοψηφία των ασθενών ανέπτυξαν σοβαρή αναπνευστική νόσο αν και αναφέρονται και περιστατικά με ήπια νόσο. Οι πάσχοντες παρουσίασαν πυρετό, βήχα και δυσχέρεια στην αναπνοή και το 50% περίπου αυτών κατέληξε. Ο ιός μεταδίδεται από άτομο που πάσχει σε υγιές άτομο μέσω της στενής επαφής. Έχει αναφερθεί επίσης μετάδοση από πάσχοντα άτομα σε υγειονομικό προσωπικό.

MERS-virusΑνίχνευση "ύποπτων" περιστατικών

Σε περίπτωση που κάποιο άτομο έχει ταξιδέψει τις τελευταίες δύο εβδομάδες (14 μέρες) σε χώρα της Αραβικής χερσονήσου και παρουσιάσει συμπτωματολογία λοίμωξης κατώτερου αναπνευστικού όπως βήχα, πυρετό και δυσχέρεια στην αναπνοή θα πρέπει άμεσα να επισκεφθεί γιατρό στον οποίο θα αναφέρει οπωσδήποτε το ιστορικό ταξιδιού στην περιοχή.

Υπάρχουν μέτρα πρόληψης-προφύλαξης από τον ιό;

Βεβαίως και υπάρχουν. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι τα εξής:

  • Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό επί 20 τουλάχιστον δευτερόλεπτα και σύσταση και επίβλεψη να κάνουν το ίδιο και τα μικρά παιδιά. Αν δεν υπάρχει σαπούνι και νερό να χρησιμοποιείται αλκοολούχο διάλυμα.
  • Κάλυψη μύτης και στόματος με ένα μαντήλι και όχι με το χέρι, σε περίπτωση βήχα, φταρνίσματος και πέταμα του μαντηλιού μετά τη χρήση σε κάδο απορριμμάτων.
  • Αποφυγή αγγίγματος ματιών, μύτης, στόματος με χέρια που δεν έχουν πλυθεί.
  • Αποφυγή στενής επαφής με άτομα που πάσχουν (φιλιά, κοινή χρήση σκευών…)
  • Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών που αγγίζονται συχνά όπως παιχνίδια, πόμολα πόρτας κ.ά.

MERS-CoVΥπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο;

Προς το παρόν δεν υπάρχει.

Ποια η θεραπευτική αντιμετώπιση;
Η θεραπευτική αντιμετώπιση των ατόμων που πάσχουν από την ιογενή αυτή λοίμωξη είναι μόνο υποστηρικτική και ανακουφιστική των συμπτωμάτων, δηλ. χορήγηση άφθονων υγρών και αντιπυρετικών φαρμάκων. Είναι ιδιαίτερης σημασίας να επαναληφθεί και να καταστεί σαφές ότι η επίσκεψη σε γιατρό με την εμφάνιση της συμπτωματολογίας θα πρέπει να γίνει άμεσα.

Βασίλειος Τσούτσος
Ειδικός Πνευμονολόγος, Φυματιολόγος
Διευθυντής Πολυκλινικής Ολυμπιακού χωριού,
Δ.Σούτσου 38, Πλ.Μαβίλη, Αμπελόκηποι
210 64 42 085
6972310200


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.