Αρχική Infokids Υγεία Τι πρέπει να κάνουμε όταν το παιδί αρνείται να πάρει το σιρόπι του;

Τι πρέπει να κάνουμε όταν το παιδί αρνείται να πάρει το σιρόπι του;

Θεραπεία-χωρίς-σιρόπι-για-τον-βήχαΤο ερώτημα αυτό απασχολεί πολλούς γονείς, οι οποίοι νιώθουν ανίσχυροι και τα χάνουν μπροστά στην άρνηση του μικρού τους παιδιού να πάρει το φάρμακο του όταν είναι άρρωστο.

Κάποιοι διαθέτουν αρκετή υπομονή προκειμένου να "λυγίσουν" την άκαμπτη αντίσταση του άρρωστου παιδιού και να το πείσουν ότι πρέπει να πάρει το φάρμακο του. Κάποιοι άλλοι δεν είναι τόσο υπομονετικοί και επιχειρούν να εφαρμόσουν αυστηρότερους (και καταδικασμένους από την αρχή σε αποτυχία) τρόπους για να λάβει το φάρμακο. Κάποιοι μπαίνουν σε έναν φαύλο κύκλο πανικού και απόγνωσης και τελικά...αρρωσταίνουν εκείνοι. Τι πρέπει όμως να κάνουν οι γονείς όταν το παιδί αρνείται να πάρει το φάρμακο του;

Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα ενημερωθείτε πλήρως για το πως ένας γονέας πρέπει να διαχειριστεί μια κατάσταση κατά την οποία το παιδί δεν θέλει να πάρει φάρμακα. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

1. Ανακοινώστε με απλό τρόπο τη στιγμή της χορήγησης της δόσης, αποφεύγοντας εκφράσεις όπως "Ώρα για το φάρμακο". Προτιμήστε εκφράσεις που παρέχουν τη δυνατότητα επιλογής όπως "Θα πάρεις το φάρμακο σου πριν ή μετά το πρωινό σου;" ή "Θέλεις χυμό μήλου ή χυμό πορτοκαλιού για να πάρεις το φάρμακο σου σήμερα;".

2. Η τιμωρία δεν είναι αποτελεσματική μέθοδος. Αντιθέτως, επιδεινώνει την αρνητική στάση του παιδιού.

3. Τοποθετήστε το φάρμακο στο ψυγείο. Η χαμηλή θερμοκρασία συνήθως βελτιώνει τη γεύση.

4. Αναμίξετε το φάρμακο με μικρή ποσότητα χυμού ή κρέμας ή γιαουρτιού (αν επιτρέπεται). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σωστή ανάδευση του μείγματος, ώστε να μην παραμείνει η φαρμακευτική ουσία στα τοιχώματα ή στον πάτο του ποτηριού και η κατανάλωση όλης της ποσότητας που προσφέρεται, ώστε να λαμβάνεται το σύνολο της δόσης του φαρμάκου.

5. Αν περιέχονται κόκκοι, ανακινείστε το φάρμακο ήπια πριν από κάθε χρήση, ώστε να μην διαλυθούν οι κόκκοι και αλλοιώσουν την ευχάριστη γεύση του διαλύματος.

Fever_child_Fotolia_4354873_Subscription_L6. Δώστε σιρόπι σοκολάτας ή μέλι. Αν το παιδί είναι μεγαλύτερο των 2 ετών μπορείτε να δώσετε σιρόπι σοκολάτας αμέσως μετά τη λήψη του φαρμάκου, καθώς λόγω της παχύρρευστης υφής του σιροπιού επικαλύπτεται η πιθανόν δυσάρεστη γεύση του φαρμάκου. Βασική προϋπόθεση, ωστόσο, είναι να μην παραμελείται το βούρτσισμα των δοντιών του παιδιού.

7. Αλλάξτε τον τρόπο χορήγησης. Αν δίνετε το φάρμακο με δοσομετρικό κουτάλι, δοκιμάστε τη σύριγγα ή σταγονόμετρο ή δοσομετρικό κύπελλο. Οποιαδήποτε αλλαγή στην προσέγγισή σας μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του παιδιού και να λάβει το φάρμακο του. Οι σύριγγες και τα σταγονόμετρα χρησιμοποιούνται κυρίως για τα βρέφη που δεν έχουν μάθει τη διαδικασία της κατάποσης με κουτάλι. Επίσης, η τοποθέτηση του φαρμάκου σε ένα κύπελλο με τον αγαπημένο τους ήρωα ή ένα χρωματιστό κουτάλι μπορεί να είναι αποτελεσματική.

8. Τοποθετείστε το φάρμακο στη σωστή θέση μέσα στο στόμα. Οι γευστικοί κάλυκες συγκεντρώνονται στο πρόσθιο και στο κεντρικό τμήμα της γλώσσας, οπότε αν παρακάμψετε τις ζώνες αυτές και τοποθετήσετε το φάρμακο στο οπίσθιο μέρος της γλώσσας ή στο διάστημα μεταξύ της παρειάς και των ούλων, θα καταπωθεί ευκολότερα.

9. Ζητήστε από το παιδί να κλείσει τη μύτη του κατά την κατάποση. Με τον τρόπο αυτό αποκλείεται η όσφρηση, ώστε να μειώνεται αίσθηση της γεύσης.

10. Επιβραβεύστε με ένα μικρό δωράκι, όπως ένα εντυπωσιακό αυτοκόλλητο ή μια λιχουδιά, ώστε να υπάρχει κίνητρο που θα διευκολύνει τη διαδικασία. Σε ένα τετράδιο ή στην πόρτα του δωματίου του κολλήστε το αυτοκόλλητο κάθε φορά που το παιδί καταφέρνει να λάβει σωστά τη δόση του φαρμάκου. Μπορείτε ακόμη να έχετε έτοιμο το αγαπημένο του ρόφημα, για να το πιει αμέσως μετά. Ο χυμός βύσσινου, αν αρέσει στο παιδί, καλύπτει τη γεύση του φαρμάκου.

11. Προσέξτε τη συμπεριφορά σας. Ακόμη κι αν αισθάνεστε άσχημα που θα πρέπει το παιδί σας να πιει το φάρμακο που απεχθάνεται, θα πρέπει να κρύψετε τα συναισθήματά σας.

12. Αν παρόλα αυτά δεν καταφέρετε να χορηγήσετε το φάρμακο, ρωτήστε τον παιδίατρο σας για την πιθανότητα συνταγογράφησης ενός άλλου σκευάσματος με την ίδια αποτελεσματικότητα αλλά διαφορετική γεύση αποδεκτή από το παιδί ή διαφορετική μορφή.

Νίκη Μανάκου - Παιδίατρος
Κόσσου 3-5, Άγιος Ελευθέριος
Τηλ: 210 2286603
nikimanakou@yahoo.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.